Kakšno je stanje: Bosta Ikhbayri in Sillah kmalu Slovenca?

Odbojka 13. Jan 20226:55 > 13:05 5 komentarjev
Fatoumatta Sillah in Ahmed Ikhbayri bi lahko kmalu postala Slovenca.

Tako moška kot ženska odbojkarska reprezentanca bi lahko bila kmalu močnejša za tuja odbojkarja, ki igrata v Sloveniji. Pri moških bi lahko slovenski potni list dobil odlični libijski korektor Ahmed Ikhbayri, pri dekletih pa 19-letna Gambijka Fatoumatta Sillah.

Da se v tej smeri že nekaj premika tudi na Odbojkarski zvezi Slovenija, nam je v pred dnevi v telefonskem pogovoru potrdil predsednik Metod Ropret. Po finalu Pokala Slovenije, ki je potekal pred novoletnimi prazniki v Tivoliju, se je na lastne oči in ušesa prepričal, da ima Ahmed Ikhbayri resnično željo obleči slovenski dres.

“Vse skupaj mi je potrdil tudi sam, zato lahko rečem, da bomo začeli postopke,” je prikimal Ropret.

Priznal je, da se pri OZS niso zaleteli, vse skupaj so dobro premislili, saj gre za pomembne odločitve. “V tem primeru bo mesto izgubil nekdo od domačih odbojkarjev, a treba je gledati tudi na prihodnost, starost, potencial … strokovni svet ima za oba pozitivno mnenje,” je še dodal Ropret.

Humerca: Vse želimo imeti črno ne belem

Nekaj dni kasneje smo govorili tudi z generalnim sekretarjem zveze Gregorjem Humerco, ki nam je zaupal, da je postopek naturalizacije mlade Gambijke že v teku, medtem ko je v primeru Ikhbayri vse skupaj malce bolj zapleteno.

Foto: Jurij Kodrun

“Kar se tiče Sillah, je z naše strani vse odobreno, da se vse skupaj izpelje. Potrebujemo le še potrditev iz Gambije, da resnično do zdaj še ni bila registrirana. Sama pravi, da ni bila, a nikoli ne veš, kaj imajo zabeleženo na tamkajšnji zvezi. Želimo imeti vse črno na belem, da se ne bo na koncu kaj zapletlo,” poudarja generalni sekretar OZS Gregor Humerca.

Pri Gambijki ne bi smelo biti težav, Ikhbayri je drugačen primer

Pri mladi 19-letni Sillah so stvari veliko bolj enostavne kot pri Ahmedu, saj Gambijka pred prihodom v Slovenijo in igrala za kakšen matičen klub in bi lahko že takoj po prejetju slovenskega potnega lista zaigrala za slovenske reprezentanco, medtem ko je Ikhbayri že igral za libijsko izbrano vrsto.

Mlada Gambijka je slovensko misijo začela v Novi Gorici, zdaj pa je članica Calcita. Foto: CEV

Potrebno bi bilo plačati odškodnino

V tem primeru bo treba vložiti malce več energije, tudi denarja. Najprej bo treba vodilne može na Libijski zvezi prepričati, da se strinjajo s prestopom, pravila svetovne odbojkarske federacije (FIVB) pa narekuje še plačilo odškodnine. Če gre za prestop reprezentanta, je ta 25 tisoč švicarskih frankov, če ne bi bil reprezentant, pa je ta odškodnina deset tisoč manj. Ob vseh naštetih pogojih mora imeti prosilec za menjavo državljanstva dve leti prebivati v novi državi. Ikhbayri je v Slovenijo prišel poleti leta 2020.

Sledili bi ostalim športom v Sloveniji

Pri odbojki bi se zgodilo prvič, da bi tuji državljan zaigral za slovensko izbrano vrsto, v drugih športih pa je to je že ustavljena praksa. Pri košarki so Slovenci postali Američani Mike Tobey, Jordan Morgan, Anthony Randolph, Ariel McDonald, pri rokometu so najbolj znani primeri Sergej Rutenka (Belorusija), Natalija Derepasko (Ukrajina) in Elizabeth Omoregie (Nigerija/Bolgarija).

Sergej Rutenka je s Slovenijo nastopil tudi na olimpijskih igrah.

Pri atletiki so slovenske barve zastopale Jamajčanka Marlene Ottey, Srbkinja Marija Šestak in Nemka Britta Bilač, v biatlonu že vrsto let za Slovenijo tekmuje Hrvat Jakov Fak, pri hokeju pa so si risi v preteklosti pomagali z ruskim hokejistom Ildarjem Rahmatullinom, Ukrajincem Valerijem Šahrajem ter s kanadskim vratarjem Stanom Reddickom.

*omenjeni so le tisti najbolj znani.

Škorc: Zanj bi se morali stepsti

Trener Merkurja Maribora Sebastijan Škorc in njegov izbranec v ekipi sta že pred časom obvestila OZS, kako in kaj, a za zdaj se v tej smeri ni veliko premaknilo. Humerca pravi, da je primer Ikhbayri še vedno pri obravnavi SS OZS.

Ne bi ga niti predlagal, če ne bi bil zanimiv

“Če Ahmed ne bi bila zanimiv za Slovenijo, se o tem ne bi pogovarjal z nobenim na zvezi, a sam sem videl, pa ne samo jaz, vsi, ki gledajo odbojko, to vidijo, kaj počne Ahmed, kako igra in niti malo ne dvomim, da ne bi bil dodana vrednost. Druga zgodba bi bila, če bi bil on star 35 let, a ni, ima deset let manj, kar pomeni, da bo igral še dolgo. Ne samo v Sloveniji, tudi po svetu manka korektorjev, zato bi se morali za takega delavca in pozitivno osebo, kot je Ahmed, stepsti. Če ne bi igral v Sloveniji in bi kazal take predstave, menim, da bi že imel drug potni list,” je jasen kot beli dan Škoro in dodal, da so mu pred dvema mesecema podobno vprašanje namenili tudi pri strokovnem svetu OZS.

“Sami so imeli velike pomisleke. Dvomili so o tem, ali je dovolj dober, a kot sem rekel, tisti, ki spremljamo odbojko, vemo, o čem se pogovarjamo.”

Podatki in statistika Ahmeda Ikhbayrija:

Kraj rojstva: Sabha (Libija)

Starost: 25 let (1996)

Višina: 203 cm

Trenutna ekipa: Merkur Maribor

Igralni položaj: Korektor

Njegovi dosedanji klubi:
2019/20 OK Niš
2020-? Merkur Maribor

Uspešnost v tej sezoni:

Mevza:
225 točk; 5,36 točke na niz

1. DOL:
220 točk; 4,89 točke na niz

Pokal:
90 točk; 6 točk na niz

Liga prvakov:
24 točk; 4 točke na niz

Loading Poll...

Ostal le Tonček Štern, pri dekletih malce več rešitev

Po slovesu Mitje Gasparinija od dresa slovenske izbrane vrste je od slovenskih korektorjev, ki lahko igrajo na najvišji ravni ostal le Tonček Štern. Za silo je lahko na ta položaj vskočil tudi Alen Šket, ki pa v tej sezoni pri ACH Volleyju igral zgolj in samo na mestu sprejemalca.

Pri dekletih se je pred časom upokojila Iza Mlakar, tako ima v slovenski izbrani vrsti trenutno status prve korektorice Darja Eržen, ob njej je še Nika Markovič. Vse boljša je korektorica Nove KBM Branika 17-letna Taja Gradišnik Klanjšček.

Trener Calcita navdušen nad odločitvijo

Za mnenje o tem, če bi bila za slovenske žensko izbrano vrsto Sillah dodana vredno, smo vprašali trenerja Calcita Gregorja Rozmana. Bil je navdušen, ko je izvedel za namero zveze.

Trener Calcita Gregor Rozman.

“Gre za velik talent, ki se splača razvijati, pa ne samo to, prepričan sem, da bi bila tudi za Slovenijo velika dodana vrednost. Vesel sem, da se je strokovni svet tako odločil, gre za dekle, na katero bo lahko slovenska reprezentanca v prihodnje lahko resno računala,” je povedal Rozman in dodal, da je velika pozitivna stvar tudi to, da lahko mlada gambijska odbojkarica igra tako na mestu korektorice kot tudi sprejemalke/napadalke.

“V Kamniku je pokazala, da lahko enakovredno odigra na obeh položajih, kar je za trenerja velik plus, je pa treba dodati, da gre za mlado dekle, ki je še na začetku kariere, zato bo treba še veliko treninga in truda, da bo tam, kjer je lahko. Nič ji ne bo podarjenega.”

Imela nekaj smole s poškodbami in koronavirusom

Sillah je imela v tej sezoni kar nekaj smole. Najprej ji je zagodla poškodba, nato še koronavirus, v zadnjih tednih pa se res lahko posveti treningom brez fizičnih omejitev. Njena statistika tako ni taka, kot bi lahko bila, a če pogledamo samo preteklo sezono pri GEN-I Volleyju je mladenka v 1. DOL dosegla kar 366 točk, dosegala je krepko več kot štiri točke v vsakem nizu.

Podatki in statistika Fatoumatta Sillah:

Kraj rojstva: Banjoul (Gambija)

Starost: 19 let (2002)

Višina: 183 cm

Trenutna ekipa: Calcit Volley

Igralni položaj: Korektor, sprejemalec/napadalec

Njeni dosedanji klubi:
2019-2021 GEN-I Volley
2021-? Calcit Volley

Uspešnost v tej sezoni:

Mevza:
55 točk; 3,93 točke na niz

1. DOL:
89 točk; 4,24 točke na niz

Pokal:
20 točk; 2,86 točke na niz

Liga prvakov, kvalifikacije:
15 točk; 5 točk na niz

Pokal CEV:
35 točk; 3,18 točke na niz

Loading Poll...

Komentarji (5)

Prikaži vse komentarje