Dvakrat v nekaj tednih ostal brez Giulianija

Odbojka 11. Maj 202217:30 0 komentarjev
Jan Kozamernik je klubsko sezono končal 27. aprila, zdaj pa se že poti na reprezentančnih pripravah. Foto: SK

Jan Kozamernik je eden od redkih nosilcev, ki se je slovenski odbojkarski reprezentanci pridružil že prvi dan priprav (9. maj), a kljub kratkemu počitku po naporni klubski sezoni, mu je vedno v veselje obleči slovenski dres.

“Tako kot vedno poudarjam, vedno se je lepo vrniti v reprezentanco. Pred nami so lepe stvari, kar nekaj pomembnih tekmovanj. Motivacija bo velika kot vedno,” z nasmehom na obrazu pove Jan Kozamernik, ki je s poljsko ekipo Asseco Resovia Rzeszow zasedel končno peto mesto poljskega prvenstva.

“Našo sezono lahko opišemo kot en velik vrtiljak čustev. Začeli smo zelo slabo, proti sezoni pa smo se sestavljali in prišli do solidnega rezultata. Ne takega, kot smo si želeli, a tako je v športu. Sam sem že zaprl to poglavje in se z mislili osredotočil le na cilje, ki so pred reprezentanco,” pove Kozamernik.

Italijana najprej odpustili, nato so ga prečrtali še Slovenci

Asseco Resovio je do konca starega leta vodil Alberto Giuliani, nato pa so se mu po seriji slabih rezultatov pri poljskem velikani zahvalilu. Kmalu pa je sledila tudi košarica Slovenije. Pri Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS) so se, kljub vrhunskim rezultatom, dvakrat drugo mesto na EuroVolleyju, odločili za menjavo in na mesto selektorja postavili Avstralca Marka Lebedewa.

Alberto Giuliani. Foto: Guliverimage

“Odločitev težko komentiram, tukaj sem povsem nevtralen, verjamemo in zaupamo zvezi. Verjamemo, da so se prav odločili. Lahko rečem, da smo vsi zadovoljni, Mark je ambiciozen trener, veselimo se že dela pod njegovim vodstvom, kar se pa tiče Giulianieve razrešitve v klubu, pa so rezultati govorili svoje. Na Poljskem hitro iščejo krivca, našli so ga v njem. Po tem smo res zaigrali bolje, a sam menim, da težava ni bila v njem, ampak so bili razlogi drugje. A pustimo to, to je za nami, čas je za reprezentanco,” poudarja slovenski reprezentant.

Govorilo se je o selitvi v Rusijo

Med letom so se pojavile tudi govorice, da bi lahko Kozamernik odšel v Rusijo, a ostal je na Poljskem, tako bo tudi v prihodnji sezoni.

Kozamernik se vedno rad vrne v reprezentanco. Foto: SK

“Bilo je nekaj pogovorov, a na koncu se ni nič realiziralo. Imam še veljavno pogodbo, zato ostajam na Poljskem. Nikoli nisem bil nezadovoljen, vedno so pravila enaka. Mesto v ekipi si moraš izboriti. Kot sem rekel, vesel sem, kako se je sezona končala, kako smo delovali kot ekipa, zato se za prihodnost ni bati.”

Spomini na EuroVolley 2019 so še vedno živi

Tako kot vsi je tudi sam z navdušenjem sprejel novico, da se bo svetovno prvenstvo po sankcijah proti Rusiji igralo tudi v Sloveniji. “Malce mi je le žal, kako je do tega prišlo. Sam sem igral blizu Ukrajine, vse skupaj smo še bolj čustveno doživljali, a spomini na domači EuroVolley 2019 se še kako živi, vsi si želimo, da se zgodba ponovi. Pred polnimi Stožicami smo praktično nepremagljivi,” se je že veseli avgustovskega-septembrskega odbojkarskega spektakla.

Koliko Slovencev bo našlo mesto v idealni postavi EP 2021? Foto: CEV

Z vso resnostjo že v ligi narodov

Slovenija bo po pripravah zavihala rokave že v začetku junija, ko se začne liga narodov (VNL). Preteklo sezono so osvojili visoko četrto mesto, z vso resnostjo pa bodo prestižno tekmovanje kljub malce bolj pomlajeni postavi vzeli z vso resnostjo tudi v tej sezoni.

“Vsekakor, to mora biti jasno vsem. Kljub pomladitvi bomo poskušali z nekaj več menjavami ligo narodov odigrati po najboljših močeh. Cilj je uvrstitev med osem najboljših. To je prvi cilj, nato pa bomo razmišljali naprej.”

Slovenci bodo VNL začeli v Braziliji, sledil bo turnir na Filipinih, nato pa še na Poljskem. Najboljših osem se uvrsti v izločilne boje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!