Novi selektor očaran nad slovenskimi gorami in ekipnim duhom

Odbojka 9. Maj 202219:38 > 21:21 0 komentarjev
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca. (Foto: Aleš Oblak)

Slovenska odbojkarska vrsta je v okrnjeni zasedbi pričela priprave na novo reprezentančno sezono, ki bo zaradi nastopanja v ligi narodov in domačega svetovnega prvenstva tudi letos izjemno pestra in zanimiva. Evropski podprvaki vanjo vstopajo z novim selektorjem Markom Lebedewom, kar nekaj novinci in tudi presenetljivim povratnikom Mitjo Gasparinijem.

Današnji zbor odbojkarjev v Ljubljani je minil v sproščenem vzdušju, a ob zavedanju, da je pred njimi še en reprezentančni ciklus poln zahtevnih treningov, tekem in potovanj. Med 31. majem in 3. julijem jih še drugo leto zapored čakajo nastopi v elitni ligi narodov, ki prinašajo gostovanja v Braziliji, na Filipinih in na Poljskem, v primeru dobrih predstav pa sledijo še zaključni boji na velikem finalu, ki bo od 18. do 24. julija.

Alen Pajenk
Alen PajenkFoto: Matic Eržen

A vrhunec bo nastopil konec avgusta, ko je na sporedu svetovno prvenstvo, katerega sogostiteljica bo tudi Slovenija.

“Naši cilji so takšni kot vedno. Želimo zmagovati. Morda bo manjši poudarek na ligi narodov, saj bomo nekoliko več rotirali, kar pomeni več priložnosti za mlade. A naš cilj je najboljša šesterica. Kar se tiče svetovnega prvenstva, mislim, da vsi vemo, kaj so naši cilji. Glede na to, da imamo medalje z evropskih prvenstev in tudi v ligi narodov smo že prišli daleč, moram sedaj dokazati, da smo resnično med najboljšimi,“ je dejal Alen Pajenk.

Govora je o eni najboljših reprezentanc na svetu

Srednji bloker je bil eden od trinajsterice igralcev, ki so bili prisotni na prvem treningu novega selektorja Marka Lebedewa, v naslednjih dneh pa se jim bodo pridružili tudi Gregor Ropret, Danijel Koncilja, Rok Možič, Tonček Štern, Dejan Vinčić in Tine Urnaut.

“Prve vtise države in ekipe sem dobil zjutraj. Z moštvom sem imel sestanek in vsi so bili zelo veseli, da so lahko tukaj. Med seboj imajo izjemen odnos, zato sem vesel, da sem lahko del tega,“ je uvodoma povedal novi slovenski selektor in pripomnil, da so ga na poti v Slovenijo že očarale številne gore, doline in mostovi.

Petinpetdesetletnik sicer stopa v zelo velike čevlje, saj je na položaju zamenjal izjemno uspešnega Alberta Giulianija. Italijan je Slovence popeljal do dveh naslovov evropskega prvaka in četrtega mesta v ligi prvakov, zato so pričakovanja, ki jih ima javnost do njega visoka.

Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Jan Kozamernik je klubsko sezono končal 27. aprila, zdaj pa se že poti na reprezentančnih pripravah. Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK

“Pričakovanja so zagotovo visoka. Lanski dosežki pa tudi tisti še iz časov Andree Gianija so izjemni. Govora je o eni najboljših reprezentanc na svetu, kar za sabo prinaša tudi visoka pričakovanja in določen pritisk. A obenem je to tudi izjemna priložnost, da igraš tekme, v katerih se poteguješ za odličja,“ je zatrdil Avstralec, ki je na seznam uvrstil tudi nekaj mladih obrazov in priložnost za dokazovanje ponudil nadarjenemu sprejemalcu Črnuč Črtomirju Bošnjaku, 17-letnemu korektorju kamniškega Calcit Volleyja Niku Mujanoviču in 18-letnemu srednjemu blokerju Janžu Janezu Kržiču.

Gasparini? Oblečen je kot igralec, torej …

A nemara je za danes največje presenečenje v dvorani poskrbel prihor  37-letnega Mitje Gasparinija, ki je po lanskem zaključku lige narodov reprezentanci pomahal v slovo. “Oblečen je kot igralec, tako da lahko sklepamo, da se je vrnil,“ se je pošalil Lebedew, nato pa nadaljeval: “Pred nekaj tedni sva govorila in mislim, da nisem bil prvi, ki se je z njim pogovarjal o možnosti vrnitve. Seveda je igranje na domačem svetovnem prvenstvu za igralca zelo mikavno. Vem, da se z vsemi v ekipi dobro razume, zato odločitev, da ga vpokličem, ni bila težka.“

Mitja Gasparini
Foto: Aleš Oblak

Reprezentanca bo sicer uvodni del priprav opravila v Ljubljani, kjer bo 20. in 21. maja odigrala pripravljalni tekmi s Hrvaško, 23. maja pa nato potovala v Srbijo in se pomerila s tamkajšnjo vrsto. Zatem naše odbojkarje po dveh dneh treningov v Hali Tivoli 30. maja čaka še odhod na sklepni del priprav v Bolgarijo, že 4. junija pa bo bodo sedli na letalo proti Braziliji, ki bo od 8. junija naprej gostila prvi turnir Lige narodov.

Kot je še razkril novi slovenski selektor, se bo slovenski vrsti v sklepnem delu lige narodov naknadno pridružil tudi Klemen Čebulj, ki si bo po zaključku zahtevne klubske sezone vzel nekaj več časa za počitek.

Seznam odbojkarske reprezentance Slovenije:

podajalci: Dejan Vinčič (VfB Friedrichshafen, Nem), Gregor Ropret (Cambrai volley, Fra), Gregor Pernuš (ACH Volley Ljubljana), Uroš Planinšič (Merkur Maribor)
sprejemalci: Tine Urnaut (Zenit St. Peterburg, Rus), Klemen Čebulj (Asseco Resovia Rzeszow, Pol), Rok Možič (Verona Volley, Ita), Žiga Štern (Foinikas Syros, Grč), Jan Klobučar (Kamnik), Jure Okroglič (ACH Volley Ljubljana), Črtomir Bošnjak (Črnuče)
korektorji: Tonček Štern (Gas Sales Bluenergy Piacenza, Ita), Alen Šket (ACH Volley Ljubljana), Nik Mujanovič (Kamnik), ;itja Gasparini (Calcit Volley)
srednji blokerji: Jan Kozamernik (Asseco Resovia Rzeszow, Pol), Alen Pajenk (Olympiacos, Grč), Sašo Štalekar (Panathinaikos, Grč), Matic Videčnik (ACH Volley Ljubljana), Danijel Koncilja (AS Cannes, Fra), Janez Janž Kržič (Merkur Maribor)
prosta igralca: Jani Kovačič (ACH Volley Ljubljana), Alen Košenina (Merkur Maribor).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!