Odbojkar med gasilci: Gasili na območju, kjer ležijo mine

Odbojka 25. Jul 202210:55 > 13:07 1 komentar
Klemen Šen
Foto: OK Triglav Kranj)

Klemen Šen je ime, ki ga odbojkarski navdušenci zagotovo že poznajo, ta teden pa ga bodo tudi vsi ostali Slovenci, saj je za novopečenim članom ACH Volleyja nekaj najbolj norih dni v njegovem življenju.

Minulo soboto je bil v Kranju skupaj z Nejcem Zemljakom okronana za državnega prvaka v odbojki na mivki.

Ker je to njegov prvi naslov najboljšega v državi med člani, si ga bo 20-letnik zagotovo dobro zapomnil, a veliko večja verjetnost obstaja, da bo čez pol stoletja ob pripovedovanju zgodb vnukom prej na vrsto prišlo dogajanje, s katerim je imel Šen opravka dan pred začetkom DP.

Kot član PGD Dolnji Logatec je odbojkar ACH Volleyja odšel na Kras odšel gasit ognjene zublje, ki so zajeli ta del države.

Najprej čestitke za naslov državnega prvaka Klemen. Uspela sta poraziti uveljavljen in uigran duet. Kako tesno je bilo?

Foto: Osebni arhiv/Klemen Šen

Prvi niz sva dobila z 21:15, drugega pa bolj tesno 21:19.

Kolikor nam je znano, ste pred tem v četrtek cel dan gasili ogenj na Krasu. Drži?

Z Nejcem sva v sredo še trenirala, v četrtek sva bila dogovorjena za zadnji trening pred DP, potem pa sem zvečer dobil poziv PGD za odhod na Kras, tako da smo ob 5. uri zjutraj odšli proti požarom. Domov smo se vrnili ob 21. uri.

Ste član PGD Dolnji Logatec.

Tako je, cel dan smo garali, bili smo v številnih hudih situacijah, se dobro odrezali. Ostali bi še dlje, a smo zaradi mene in mojega nastopa na državnem prvenstvu odšli predčasno. Verjetno bi v nasprotnem primeru v akciji sodelovali še vsaj dve uri, morda celo tri. Vztrajal sem na tem, da bi vseeno odšli. Naslednji dan sem imel tekmo že zgodaj.

Ste bili v petek in soboto med igranjem odbojke na mivki kaj bolj zadihan? Kakšna so bila pljuča?

Samo na prvi tekmi v petek dopoldne, ko sva nastopila ob 10. uri. Igral sem s težavo, fizično naporna tekma, potem je bilo lažje.

Opišite nam, kaj se je dogajalo na Krasu.

Ni me bilo strah, je pa res fascinantno videti, kaj se dogaja. Sicer sem bil na tem območju že pred tremi leti, ko je tedaj zgorelo 45 hektarjev. Toda to je zanemarljiv delček zemlje proti temu, kar gori oziroma je gorelo zdaj. Dobili smo nekaj težkega dela, nevarnega.

Ker ste se preveč približali ognju?

Ne le to. Gasili smo na območju, kjer še vedno ležijo mine iz obdobja prve svetovne vojne. Vsake toliko časa se slišijo detonacije, tudi mi smo bili blizu ene.

Foto: Osebni arhiv / Klemen Šen

Pomembno je, da ste vsi živi in zdravi. Kako pogosto imate takšne akcije?

Ti požari na jugozahodu Slovenije so prišli do tako velikih razsežnosti, da je aktiviran državni načrt za naravne nesreče. Gasilska zveza Slovenije razpošilja odloke, kdo mora iti na gašenje. Znotraj gasilskih občin so gasilske zveze, PGD Dolnji Logatec mora potem poslati določeno število ljudi na žarišče. Nazadnje smo pomagali med nedavnim neurjem.

Ampak tako hude zadeve kot gasilec verjetno še niste doživeli?

Nikoli. Govoriva o tako obsežni in veliki zadevi. Ko to vidiš od blizu, ti postane zelo hudo.

Klemen, hvala za vaš prispevek k zajezitvi požara in srečno na vaši športni poti. Ne le v vlogi odbojkarja na mivki. Verjetno imate tudi reprezentančne ambicije.

Da, moja prioriteta je dvorana. Odbojka na mivki je moja stranska dejavnost le zato, da vzdržujem visoko raven pripravljenosti (smeh).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje