Nedavni krvnik Slovencev grozil brazilskemu predsedniku

Odbojka 1. Feb 202311:04
Wallace de Souza
Foto: Profimedia

Olimpijski komite Brazilije je vložil pritožbo proti zvezdniku brazilske odbojkarske vrste Wallacu de Souzi, ki se je znašel v hudih težavah zaradi javnega spodbujanja nasilja proti aktualnemu predsedniku države Luizu Inaciu Luli da Silvi.

Petintridesetletnik se je pod drobnogledom brazilskih oblasti znašel, ko ga je eden od navijačev na Instagramu povprašal, če bi bil pripravljen ustreliti predsednika Brazilije v obraz z 12-kalibrsko puško. Wallace mu na vprašanje ni odgovoril, temveč je na Instagramu ustvaril anketo in omenjeno vprašanje zastavil svojim sledilcem.

Odbojkarski zvezdnik, ki je z Brazilijo leta 2012 osvojil olimpijsko srebro, štiri leta pozneje pa še zlato in velja za gorečega podpornika nekdanjega skrajno desnega predsednika Jaira Bolsonara, je po poročanju tiskovne agencije Reuters anketo kmalu za tem izbrisal in se opravičil. Čeprav je zatrdil, da je bila objava ankete napaka in da njegov namen nikoli ni bil spodbujajanje nasilja, pa je to storil prepozno.

Poleg Olimpijskega komiteja Brazilije, ki je njegovo objavo označila za nesprejemljivo in proti Wallacu vložila pritožbo pri neodvisni etični komisiji, so ukrepali tudi v njegovem klubu Sada Cruzeiro in odbojkarja suspendirali za nedoločen čas.

Wallace de Souza
Foto: Profimedia

Še več, pod drobnogled so ga sedaj vzele tudi brazilske oblasti in proti njemu sprožile preiskavo. Da bodo proti športniku uporabili vse potrebne vzvode, pa je iz kabineta predsednika Lule zatrdil tudi vodja za stike z javnostjo.

Wallace je sicer incident zanetil v času povečanih političnih napetosti v Braziliji, kjer je v začetku januarja na tisoče Bolsonarovih privržencev izvedlo napad na vrhovno sodišče, kongres in predsedniško palačo, s čimer so želeli izzvati vojaški udar, ki bi odstavil aktualnega predsednika Lulo in na oblast vrnil njegovega predhodnika.

“Wallace ni le športnik, v prvi vrsti je brazilski državljan, zato mora spoštovati zakone in državne institucije,” je na Twitterju zapisala brazilska ministrica za šport in nekdanja odbojkarska reprezentantka Ana Moser.

Spomnimo, da je Wallace nastopil tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu na Poljskem in v Sloveniji ter se v tekmi za tretje mesto pomeril proti slovenskim odbojkarjem. Dvoboj so s 3:1 dobili Brazilci, njihov najboljši posameznik pa je bil z 22 točkami prav Wallace.

Komentari

Vaš komentar