Poljska veselica v Stožicah, Trentino ponovno v solzah

Liga prvakov 22. Maj. 202222:58 > 23. Maj. 2022 0:37
Delite:
Foto: CEV

Poljska ekipa Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle ostaja na vrhu Evrope. Tako kot preteklo leto je bila v finalu lige prvakov boljša od italijanskega Trentina, ki je še drugič zapored ostal praznih rok. Poljaki so v polnih Stožicah pokazali več in s 3:0 (22, 20, 30) v nizih zasluženo prišli do druge zaporedne prestižne lovorike.

Po ženskem finalu je bil v Stožicah na sporedu še moški finale. Trentino se je Poljakom skušal oddolžiti za lansko razočaranje, a poljski prvaki so hitro pokazali, da jih v Ljubljani zanima le eno. V super odbojki na obeh straneh so branilci naslova imeli večino niza vse pod nadzorom – blestel je predvsem prvi zvezdnik Kamil Semeniuk, svoje pa sta dodala še bloker David Smith in korektor Lukasz Kaczmarek.

Poljaki so že vodili s 15:10, ko je na začetni udarec Trentina prišel mladi Alessandro Michieletto in poskrbel za zanimivo končnico. Po točki Mateja Kazijskega so Italijani zaostajali le še za točko (19:20), tudi po točki Michieletta 22:23, nato pa so poljski prvaki strnili vrste in prek Smitha prvi niz obrnili sebi v prid (25:22).

Fotogalerija z moškega superfinala (Foto: CEV): 

Do sredine drugega niza je bil Trentino tisti, ki je vodil za dve točki (10:8 in 13:12), nato pa popustili razigranim Poljakom pustili, da se razletijo. Semeniuk je bil neustavljiv, v drugem nizu je dosegel kar osem točk in bil glavni razlog, da so Poljaki povedli že z 2:0 v nizih. Zadnjo točko v drugem nizu je dosegel Kaczmarek.

Trenitno se je boril do konca, a …

V tretjem sta se ekipi izmenjevala v vodstvu. Trentinu je odlično kazalo. Povedel je s 15:13, a Poljakom je uspel niz štirih zaporednih točk za popoln preobrat. V tem obdobju se je ustavilo mlademu zvezdniku Michielettu, ki so ga poljski odbojkarji dvakrat blokirali, v napadu pa je ostal nevaren Semeniuk.

Trentino: Kazijski 16, Michieletto 13, Sbertoli 1, Lavia 6, Podraščanin 5, Lsiinac 9

Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle: Kaczmarek 13, Rejno 3, Sliwka 7, Semeniuk 27, Smith 10

Odlični Kamil Semeniuk je bil neustavljiv. Foto: CEV

Po odličnem varanju je branilce naslova popeljal do vodstva z 20:18 in odličnem izhodišča pred zaključkom niza. Riccardo Sbertoli je z asom Trentino priključil na 22:22, nato pa se je začela drama. Pri vodstvu s 26:25 je imel Semeniuk napad za zmago, a žogo poslal v avt, napake pa ni ponovil pri 31:30 in z udarcem po prstih bloka poskrbel za poljsko veselico v Stožicah.

Za Poljake je to druga lovorika v ligi prvakov, Trentino ostaja pri treh, na zadnje so lovoriko za najboljšega v Evropi dvignili leta 2011.

Dosedanji zmagovalci lige prvakov:

13 – CSKA Moskva

6 – Zenit Kazan

4 – Modena, Treviso

3 – Trentino, Rapid Bukarešta, Dinamo Bukarešta, Ravenna, Belogorje Belogorod

2 – Parma, Brno, Lube, Almaty, Zaksa

1 – Leipzig, Bratislava, Torino, Tours, Friedrichshafen, CSKA Sofija, Liberec, Milowice, Paris, Lokomotiva

Po državah:

19 – Italija

14 – Sovjetska zveza

10 – Rusija

6 – Romunija

4 – Češkoslovaška

3 – Poljska

2 – Francija

1 – Bolgarija, Nemčija, Vzhodna Nemčija

Komentari

Vaš komentar