Maščevanje uspelo: Turkinje “zakurile” Stožice

Odbojka 22. Maj 202221:09 > 23. Maj 2022 0:40 0 komentarjev
Foto: CEV

V ženskem superfinalu lige prvakinj, ki so ga gostile ljubljanske Stožice (zbralo se je 9304 gledalcev), so odbojkarice VakifBanka iz Istanbula s 3:1 (22, 21, -23, 21) v nizih ugnale italijanski Conegliano in se mu maščevale za poraz v finalu lanske sezone. Za VakifBank je to že peti evropski naslov, Conegliano ostaja pri enem.

Dvoboj starih znank v finalih največjih klubskih tekmovanj so bolje začele Italijanke. Motor, ki ga poganja superzvezdnica Paola Egonu, se je hitreje ogrel in Conegliano je povedel s 13:9. Prednost dveh točk je zadržal do same končnice (20:18), a VakifBank se ni dal in v napeti končnici pokazal več. V napadu je sta bili neustavljivi Brazilka Gabi Guimaraes in Švedinja Isabelle Haak ter tehtnico nagnili v prid aktualnih svetovnih klubskih prvakinj, ki so prvi niz dobile s 25:22. Pri branilkah naslova je spet blestela Egonujeva, a njenih 10 točk je padlo v vodo, saj je bila italijanska zvezdnica v napadu preveč osamljena.

Paola Egonu je dosegla kar 39 točk. Foto: CEV

Turške prvakinje so na krilih osvojenega prvega niza odlično vstopile tudi v drugi niz. Dokončno se je sprostila švedska korektorka Haakova in ko je tako, je težko vsaki ekipi. Trener Conegliana Daniele Santarelli je iskal razpoložene igralke, a tako kot prvem nizu je lahko zaključevala le Egonujeva, ki pa je imela za razliko od prvega niza slabši izkoristek. VakifBank je vodil že s 13:7, a se po odlični seriji Egonujeva vrnil v igro. Izenačil je na 17. točki, a očitno mu je lov za Turkinjam pobral preveč energije, saj so do konca niza Italijanke dosegle le še štiri točke (25:21). Haakova je v drugem nizu dosegla šest točk, Egonuja pa tako kot v prvem 10.

Fotogalerija s superfinala iz Stožic (foto: CEV):

Foto: CEV
Foto: CEV
Foto: CEV
Foto: CEV
Foto: CEV
Foto: CEV
Gabi na prvi pogled deluje suhljato dekle, nato pa se sproži kot puščica in udari po žogi, da se zabliska v dvorani. Foto: CEV
Foto: CEV
VakifBank se veseli petega naslova evropskih klubskih prvakinj. Foto: CEV
Foto: CEV
Foto: CEV

Žarek upanja za italijansko ekipo

V tretjem nizu je Conegliano vedel, da ga reši le še popoln napad, a VakifBank, ki je bil boljši v vseh elementih odbojkarske igre, je bil pripravljen tudi na to. Pri 10:10 je Haakova dosegla as, sledil je blok Plummerjevi, v napadu pa je žogo v avt poslala še Egonujeva. Prednost Turkinj se je povzpela na občutnih 15:11. Zadišalo je po hitrem koncu, a Italijanke se niso predale. Po bloku Foliejeve se je na semaforju izpisalo 17:17 in pred nami je bila napeta končnica. Pri Turkinjah je vse potekalo prek Brazilke Gabi, Conegliano pa je v ključnih trenutkih v napadu podajal Egonujevi in izkušeni Sylli. Pri 21:21 sta omenjeni igralki dosegli točki za vodstvo Conegliana s 23:21, kar je bila prednost, ki so branilke naslova zadržale in znižale izid na 1:2. Zadnjo točko v nizu za zmago s 25:23 je dosegla kdo drug kot Egonujeva.

Conegliano: Plummer 8, De Kruijf 4, Folie 12, Wolosz 1, Sylla 11, Egonu 39

VakifBank: Özbay 2, Ogbogu 5, Gabi 23, Haak 19, Bartsch-Hackley 4, Günes 10

Foto: CEV

Po letu 2018 nazaj na vrhu Evropo

Conegliano je odlično vstopil tudi četrti niz. Povedel za pet točk – 9:4, a prednost ni zadržal. Že na 10. točki je bil izid izenačen, nato pa so odbojkarice VakifBanka celo prevzelo pobudo. Po dveh zaporednih točkah Egonujeve je bilo 17:17, nato pa je z blokom in točko v napadu zablestela visokorasla Zehra Günes in Turkinje povedla v vodstvo z 20:18. Ko je bila v napadu uspešna še Gabi, je bila turška ekipa na pragu zmage. VakifBank je prednost zadržal, zadnjo točko za nov evropski naslov pa je dosegla prva junakinja tekme Gabi, ki se je na koncu ustavila pri 23 točkah. Njen izkoristek v napadu je bil kar 61-odstoten.

VakifBank se je po se je po letu 2018 spet vrnil na evropski vrh. Skupno je to zanj že peti naslov, Conegliano pa ostaja pri enem.

Dosedanji zmagovalke lige prvakinj:

11 – Dinamo Moskva
8 – Uraločka Jekaterinburg
7 – Bergamo
5 – VakifBank
3 – CSKA Moskva
2 – Ravenna, Cannes, Perugia, Praga, CSKA Sofija, Matera
1 – Budimpešta, Levski Sofija, Haok Mladost, Conegliano, Fenerbahče, Eczacibasi, Odessa, Schwerin, Alma-Ata, Dubrovnik, Modena, Tenerife, Dinamo Kazan, Casalmaggiore, Novara

Po državah:

22 – Sovjetska zveza
17 – Italija
7 – Turčija
3 – Rusija, Bolgarija
2 – Francija, Češkoslovaška
1 – Madžarska, Vzhodna Nemčija, Hrvaška, Španija, Jugoslavija