Menjava selektorja poskrbela za manjši šok tudi pri Pajenku

Odbojka 12. Maj 202215:30 0 komentarjev
Alen Pajenk

Alen Pajenk tudi pri 36 letih ostaja nepogrešljiv član slovenske odbojkarske vrste. Mariborčan se je kljub zrelim letom še enkrat več odzval povabilu v reprezentanco, s katero želi ponoviti lansko izredno uspešno sezono.

Če smo v vrstah evropskih podprvakov v zadnjih letih bolj ali manj videvali iste obraze, je letos prišlo do kar nekaj novosti. Začetku priprav na novo reprezentančno sezono so se prvič pridružili sprejemalec Črnuč Črtomir Bošnjak, korektor kamniškega Calcit Volleyja Nik Mujanovič, srednji bloke Janež Janez Kržič in libero Alan Košenin. A nemara do največje spremembe je prišlo na področju stroke, kjer je na selektorskem mestu Alberta Giulianija nasledil Avstralec Mark Lebedew.

Ne glede na naštete spremembe pa stalnica ostaja Alen Pajenk, s 36 leti eden najizkušenejših članov slovenske vrste. “Spremembe so tako v igralski kot trenerski zasedbi. Na to gledam pozitivno. Predvsem na igralskem področju se vidi, da imamo kar nekaj igralcev, ki bodo lahko nadaljevali naše delo. Upam, da bomo zmagovali še naprej,” je uvodoma povedal srednji bloker.

V ligi narodov več priložnosti za mlade

Mariborčan je že v naslednjem stavku hitel poudarjati, da kljub temu cilji reprezentance zaradi tega ne bodo nič drugačni kot v lanski sezoni, ki je bila z drugim mestom na evropskem prvenstvu in uvrstitvijo na zaključni turnir lige narodov ena najuspešnejših doslej.

Foto: SK

“Naši cilji so takšni kot vedno, zato ta sezona ne bi smela biti nič drugačna. Morda bomo nekoliko manj uspešni v ligi narodov, kjer nameravamo več rotirati, kar pomeni, da bo več priložnosti za mlade. A naš cilj je zaključni turnir najboljše šesterice,” je zatrdil nasmejani Mariborčan in v isti sapi poudaril, da bo vsaj liga narodov bržkone precej bolj naporna kot premierna lanska.

Spomnimo, da se je tekmovanje tedaj odvilo v mehurčku v Italiji, letos pa jih čakajo gostovanja na Poljskem, Braziliji in Filipinih. “Ta potovanja smo že dali skozi, ko smo igrali v drugi diviziji,” je spomnil Pajenk in nadaljeval: “Osebno lahko rečem, da je bilo to bolj naporno kot igranje v mehurčku, saj moraš treningom in tekmam dodati še vsa gostovanja, ki so zelo oddaljena. Upam, da bomo pričakali tekmovanje dobro pripravljeni tako psihično kot fizično.”

Svoje zkušnje in znanje želi prenesti na mlajše

Ko smo sogovornika na uvodnem treningu reprezentance pocukali za rokav, nas je sicer v prvi vrsti zanimalo predvsem mnenje o novem selektorju, a kot je zatrdil Pajenk, sam ne dvomi v kompetence Avstralca.

“O njem sem slišal samo dobre stvari, zato komaj čakam, da začnemo trenirati in nam pokaže svoj način dela in stvari, ki jih želi spremeniti ter izboljšati. Z njim sem opravil krajši telefonski pogovor, a sedaj smo tukaj in bo za to več časa,” je poudaril odbojkar in spregovoril tudi o tem, v kakšni vlogi ga vidi Lebedew.

Alen Pajenk
Alen Pajenk (Foto: CEV)

“Če bom zdrav, bom poskušal čim bolj pomagati reprezentanci. Glede na to, da imamo kar nekaj mladih, bom skušal svoje izkušnje in znanje prenesti nanje, da se bodo čim lažje vključili v reprezentanco,” je pripomnil Pajenk, ki upa, da bo reprezentančna sezona uspešnejša kot klubska.

Neuspešna klubska sezona

To je z Olympiacosom končal brez lovorike, saj je prvenstvo sklenil na drugem mestu, v grškem pokalu pa moral v finalu priznati premoč Panathiaikosu. “Seveda je zaradi tega prisotno tudi razočaranje, saj je Olympiakos klub, ki je navajen zmagovati. Morda ne vseskozi, a vsaj ena lovorika je vselej cilj. Sezona je bila s tega vidika neuspešna, zato bo treba nanjo pozabiti. A zdaj je tu novo poglavje in nanj se je treba osredotočiti,” je dejal Pajenk, ki ga je v drugem delu sezone v Pireju vodil sedaj že nekdanji selektor Giuliani.

Albertu Giulianiju se je po koncu EuroVolleyju 2021 na slovenski klopi iztekla pogodba. Foto: CEV

Za konec je sicer tudi sam priznal, da je bila zamenjava Italijana na selektorskem položaju tudi zanj precejšnje presenečenje. “Nisem vedel, da bo prišlo do zamenjave. Vsi smo pričakovali, da bo ostal, saj se je tako govorilo že pred tem. Zaradi tega je bilo nekaj šoka, a tudi Mark je odličen trener, zato se nimamo česa bati,” je morebitne skeptike potolažil odbojkarski veteran.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!