Kdo so novi obrazi v slovenski reprezentanci?

Odbojka 12. Maj 20227:00 0 komentarjev
Foto: Aleš Oblak

Novi selektor Mark Lebedew je na seznam 22 igralcev, na katere bo v prvi vrsti računal na igranje v prestižni ligi narodov, uvrstil tudi štiri debitante. Kdo so odbojkarji, ki so prvič v članski izbrani vrsti?

Začnimo s članoma Merkurja Maribor 25-letnim Alanom Košenino (op. p. Košenina sicer po koncu maja zapušča štajersko prestolnico) in še veliko mlajšim, 18-letnim Janžem Janezom Kržičem. Oba sta v tej sezoni izkušnje nabirala tudi v elitni ligi prvakov, zdaj pa ju čaka še prvi stik v najmočnejši slovenski reprezentanci.

“Gre za potrditev dobrega dela iz klubske odbojke in lepa nagrada za vse, kar sem do zdaj vložil v odbojko,” je z nasmehom na obrazu povedal vedno dobro razpoloženi Košenina, ki bo na mestu prostega igralca izzval sicer nedotakljivega mojstra sprejema Janija Kovačiča. Kanalec v zadnjem času v reprezentanci ni imel konkurence. Nekajkrat je dres libera oblekel kar sprejemalec Jan Klobučar. Košenina velja za nepopustljivega borca, zanj izgubljene žoge ni, zato ne dvomimo, da ne bi očaral novega selektorja.

Črtomir Bošnjak je na zbor prišel skupaj z Alanom Košenino. Foto: SK

Iz druge lige takoj v prvi plan

Vpoklic reprezentanco veliko pomeni tudi mlademu blokerju 198 cm visokemu Kržiču, ki je na veliki oder stopil preteklo poletje s prestopom iz Brezovice k četi Sebastijana Škorca in že v prvi sezoni izjemno napredoval. V mladinski izbrani vrsti je blestel, a članska reprezentanca je povsem druga zgodba. “Zame je vpoklic v reprezentanco velika čast, potrditev trdega dela čez celotno sezono. Lahko bi rekel, da gre kar za uresničitev sanj,” je prepričan Kržič.

Družbe prijatelja iz klubskih vrst je vesel tudi Košenina: “Janž je zasluženo tukaj. Prišel je neposredno iz druge lige v borbo za državni naslov in se takoj izkazal. Če si je kdo zaslužil vpoklic od teh mladih fantov, je to ravno on.”

Foto: Jure Banfi

Z veseljem mivko menja za dvorano

Poleg članov Maribora sta tukaj tudi motor Črnuč Črtomir Bošnjak, ki se je v preteklosti kalil tudi pri ACH Volleyju, in še en mladi odbojkarski biser slovenske odbojke, Nik Mujanović, ki igra na mestu korektorja.

Bošnjaka sicer slovenska javnost bolj pozna kot odbojkarja na mivki, a sam z veseljem vsaj začasno menja pesek za igranje v dvorani. “To, da poleti igraš odbojko v dvorani, pomeni, da si del reprezentance, da si del peščice, ki jih je doletela ta čast. Gre z privilegij za vsakega tako mladega igralca. Selektorju bom poskušal pokazati, kaj znam in zmorem. Zame bo vsak trening tekma, a kot sem rekel, že to, da sem tukaj, je velika čast,” je pokal od ponosa tudi 21-letni sprejemalec, ki je preteklo poletja z Danijelom Pokšernikom osvojil državni naslov v odbojki na mivki, v klubski odbojki pa je blestel pri Črnuhah.

V Sportklub ligi je dosegel 340 točk, v povprečju 4,4 točke na tekmo. V tem podatku sta bila boljša le zdaj že nekdanji član Merkurja Ahmed Ihkbayri (4,8) in bombarder ACH-ja Nikola Gjorgiev (4,7).

Foto: Klemen Burmec

Mujanović: Štirikrat sem prebral sporočilo

Zadnji, ki ga predstavljamo, je biser kamniškega Calcita, 17-letni korektor Mujanović, ki je bil tako kot Kržič na zadnjih kvalifikacijah motor mladinske reprezentance. Pokazal je, da ima fant v svojih nogah in rokah nekaj več in da je pred njim, če bo tako nadaljeval, vrhunska kariera.

“Vpoklica nisem pričakoval niti v sanjah. Bilo je ravno po koncu pouka, ko sem bil resnično utrujen, ko je prišla elektronska pošta. Vse skupaj sem moral štirikrat prebrati, da sem dojel, zakaj se gre,” se je prešerno smejalo tudi mlademu Mujanoviću, ki se reprezentanci pridružil skupaj s klubskim soigralcema povratnikom Mitjo Gasparinijem in Janom Klobučarjem. Pozitivna novica zanj pa je tudi to, da kot pomočnik selektor pomaga članom tudi selektor mladinske izbrane vrste Zoran Kedačič.

Foto: CEV

“Prehod bo zato zagotovo lažji, ker poznam nekaj fantov, tudi trenerja, a tudi z ostalimi se bomo zagotovo hitro ujeli,” ne pričakuje težkega začetka, obljublja pa, tako kot njegovi predhodniki, da bo na vsakem treningu pokazal zobe in skušal potrditi, da je tukaj z razlogom.

“Za mano je prva malce bolj resna sezona med člani. Ob Gaspariniju in Bregarju nisem igral, kot bi si morda želel, a ko sem dobil priložnost, sem jo po mojem mnenju dobro izkoristil. Tudi tukaj želim dokazati, da sem tukaj upravičeno. Od prvega treninga naprej bo šlo na polno,” je še dodala prihodnost slovenske odbojke.

Prvi test bo Hrvaška

Slovenska reprezentanca bo v Ljubljani trenirala do konca prihodnjega tedna, torej do vključno 19. maja, nato pa bo 20. in 21. maja, prav tako v Ljubljani, igrala pripravljalni tekmi s Hrvaško.

Slovence v tej sezoni čaka drug nastop v ligi narodov, za češnjo na vrhu torte pa bo domače svetovno prvenstvo, ki se začne konec avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!