Nemci bodo želeli utišati Stožice, a je to misija nemogoče

Foto: Aleš Fevžer

Po zaključku skupinskega dela odbojkarskega svetovnega prvenstva in pred vnovičnim snidenjem slovenskih odbojkarjev z nemškimi v osmini finala, smo se pogovarjali u odbojkarskim strokovnjakom Zoranom Jerončičem. "Človek resnično ostane brez besed," po prvih treh tekmah slovenske vrste pravi 69-letnik.

Čeprav se je svetovno prvenstvo šele dobro začelo, že zmanjkuje presežkov, s katerimi bi lahko opisali predstave, ki jih v teh dneh v Stožicah kažejo slovenski odbojkarji. Nič manj navdušen nad prikazanim po zaključku skupinskega dela ni niti odbojkarski strokovnjak Zoran Jerončič, ki v teh dneh ne zamudi priložnosti, da spremlja tekme trikratnih evropskih podprvakov.

“Po zmagi proti Nemčiji sem Dejanu Vinčiću (slovenski podajalec, op. p.) napisal: ’b. b., dragi Vinčić.’ To ne pomeni Brigit Bardot, ampak brez besed. Človek resnično ostane brez besed. Karkoli drugega je težko komentirati. Ko Nemce deklasiraš s 3:0 in si poravnan s Francozi, potem je to zares sijajno,” s pohvalami na račun slovenske vrste ne skopari Jerončič, še vedno pod vtisom odlične torkove predstave proti Nemčiji. “Lahko si slab, ker nimaš dobre ekipa, lahko pa tudi, ker te nasprotnik prisili v to in Slovenci so napravili prav slednje,” poudarja Primorec.

Zoran Jerončič
Zoran Jerončič (Foto: osebni arhiv)

Nemci v drugo ne bodo več igrali tako slabo

Nekoliko nenavaden tekmovalni sistem, ki ga je Mednarodna odbojkarska zveza izbrala za letošnji šampionat in ki favorizira gostitelja, je sicer poskrbel, da se bodo Slovenci po dveh zmagah in tesnem porazu ter osvojenem mestu v skupini D v sobotni osmini finala še drugič pomerili z Nemčijo.

A če so jo še pred vnovičnim snidenjem s Slovenijo mnogi že odpisali, Jerončič opozarja: “Zdaj se začenja druga zgodba. Mislim, da v drugo ne bodo več igrali tako slabo. So vseeno boljši, kar so ne nazadnje dokazali tudi na obračunu s Francijo. Na prvi tekmi z nami so pokazali partijo izpod ravni. Veliko sem pričakoval predvsem od njihovega korektorja Christiana Fromma, a ni naredil nič. Dvomim, da bo dvakrat zelo slab. Vsekakor bo težje, vendar je vse na naši strani, od domačega terena dalje,” je prepričan odbojkarski poznavalec, tudi sam navdušen nad navijaškimi prizori v Stožicah.

Foto: FIVB

“Ko sem pred 25 leti obiskoval svetovna prvenstva, se mi je zdelo nemogoče, da bomo kaj takega spremljali pri nas,” vzdušja ne more prehvaliti sogovornik. “Ko sem poslušal kapetana Nemcev, je rekel, da bodo dobri, če bodo utišali Stožice. A to je misija nemogoče. Če misli, da jim bo to uspelo, se je močno zmotil.”

Ni dobro gledati preveč v prihodnost

Ne preveč uspešni obračuni v lige narodov, menjava selektorja le 14 dni pred svetovnim prvenstvom in pomanjkanje primernih pripravljalnih tekem so bili glavni razlogi, da tako kot pri igralcih kot pri navijačih posebnega optimizma pred začetkom mundiala sicer ni bilo. A zdaj se je že pokazalo, da je bil prihod romunskega strokovnjaka Gheorgheja Cretuja zadetek v polno in da slovenska vrsta deluje mnogo bolje, kot na začetku poletja pod vodstvom Avstralca Marka Lebedewa.

Selektor Gheorghe Cretu je ponovno prebudil slovensko vrsto. Foto: Aleš Fevžer

Podobno meni tudi Jerončič, ki priznava, da je bil sprva tudi sam zaskrbljen zaradi pozne spremembe na selektorskem položaju. “Na začetku sem bil tudi sam nekoliko skeptičen. V intervjujev za enega od italijanskih medijev sem dejal, da ni nič narobe, da je prišlo do zamenjave, a morda se je zgodila prepozno. Čeprav Cretuja ne poznam najbolje, se vidi, da je v ekipo vnesel energijo, ki so jo fantje potrebovali. Rabijo nekoga živega in s temperamentom. Lahko imaš zelo dobrega selektorja, a če ni prave energije, ne bo uspehov. Zdaj se je izkazalo, da je bila poteza pravilna,” trdi 69-letnik.

In kako visoko bi lahko Slovenija po njegovem mnenju posegla na letošnjem tekmovanju? “Zaenkrat gremo vsako tekmo posebej. Sam se bojim že morebitnega četrtfinalnega obračuna z Nizozemci. Zelo dobro se poznam z njihovim selektorjem Robertom Piazzo, ki je ekipo povsem spremenil in zdaj igra zelo dobro. A če ustavimo Abdela-Aziza Nimira, je zanje vsega konec. Nato se bomo najverjetneje srečali z zmagovalcem derbija med Francozi in Italijani. Tu mislim, da bodo Francozi v prednosti. Vendar pa do takrat raje še počakajmo, saj ni dobro gledati preveč v prihodnost,” sklene odbojkarski poznavalec.