Odbojkarice začele s pripravami na kvalifikacije

Drugi športi 19. Apr 202112:08
Slovenija
OZS

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je zbrala v Kranjski Gori, kjer bo opravila prve treninge v sklopu priprav na kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Selektor Alessandro Chiappini ima za zdaj na voljo dvanajst deklet, kot zadnja se bo izbrani vrsti 23. aprila pridružila kapetanka Eva Mori.

Pred slovenskimi odbojkaricami, ki so zadnjo tekmo igrale v osmini finala evropskega prvenstva 2019 na Poljskem, je pestra reprezentančna sezona, ki jo bodo začele s kvalifikacijami za letošnji EuroVolley. Prvi turnir bodo dekleta imela med 6. in 8. majem v Daugavpilsu, kjer se bodo srečala z Bosno in Hercegovino, Latvijo in Češko, drugi turnir skupine F, na katerem se bodo ekipe med seboj pomerile še drugič, pa bo med 14. in 16. majem gostila Zenica.

Sledilo bo tekmovanje v srebrni evropski ligi, v okviru katere bodo Slovenke v Luksemburgu in Mariboru igrale z Avstrijo, Luksemburgom ter Bosno in Hercegovino. Zaključni turnir najboljše četverice, na katerega so naše odbojkarice že uvrščene, bo 11. in 12. junija v Mariboru.

Pozivu slovenskega selektorja Alessandra Chiappinija so se odzvale vse igralke, z izjemo Lane Ščuka, ki se je zaradi študijskih obveznosti nastopom v reprezentančnem dresu odpovedala, Iza Mlakar in Maja Pahor pa sta zaključili kariero. Na prvem treningu v Kranjski Gori bo imel italijanski strateg sprva na voljo enajst igralk, Mirta Velikonja Grbac, Eva Zatković in Brina Bračko se bodo izbrani vrsti priključile jutri, Monika Potokar pa v sredo. Sara Najdič v izbrano vrsto prihaja 22. aprila, kot zadnja pa bo dan kasneje na priprave prispela še Eva Mori, ki zaključuje sezono v Franciji. Chiappini bo v Kranjski Gori opravil tudi pogovore z Ano Marijo Vovk, Mojco Pene in Elo Pintar, ki še okrevajo po poškodbah.

Začenjamo z novim upanjem, z novimi cilji, imamo tudi nove igralke. Nimamo veliko časa za delo, zato moramo stvari prilagoditi zelo hitro. Prav tako nimamo prav lahke kvalifikacijske skupine. Poznamo potencial Češke, Latvija je za nas neznanka, Bosna in Hercegovina pa ima v svojih vrstah nekatere res dobre posameznice. Moramo biti previdni in se zares dobro pripraviti, saj bodo tekme težke. Odločili smo se, da odigramo čim več tekem, da še izboljšamo komunikacijo na igrišču in odigramo prave, težke tekme. Zame bodo tekme dobra priložnost, da vidim, kako dekleta funkcionirajo na igrišču. Na prvo tekmo moramo priti dobro pripravljeni. V teh petih dneh, ki so pred nami, se bomo posvetili predvsem taktiki. Večina igralk je v zelo dobri formi, zato lahko začnemo z dobrega izhodišča,” je ob prihodu v Kranjsko Goro povedal selektor Alessandro Chiappini.

Srednja blokerka Tina Grudina, ki je letošnjo sezono igrala na Madžarskem, se je snidenja s soigralkami razveselila, prepričana je tudi, da reprezentanca kljub spremembam lahko igra na visoki ravni: “Vse smo že pogrešale reprezentanco, tako da imamo vse še nek dodaten zagon. Ekipa je malo drugačna, a se punce vse poznamo, imamo kakovost in verjamem, da se bomo dokazale. Mislim, da je dobro, da bomo že kmalu odigrale pripravljalne tekme, da bodo trenerji videli karakter te novo sestavljene ekipe in da vsi skupaj vidimo, kaj je treba popraviti in da smo do prve pomembne tekme pripravljene.”

Po poškodbi se na igrišča vrača tudi ena najbolj izkušenih članic izbrane vrste, Saša Planinšec: “Mislim, da smo se po dveh letih premora v reprezentanco vse vrnile z veliko željo. Dolgo se nismo videle in igrale skupaj. Mislim, da je vse skupaj še na višjem nivoju, tudi naša zagrizenost. Upam, da se bo to tudi pokazalo na treningih in tekmah in da čim hitreje najdemo tisto našo igro, ki jo želimo prikazati in osvojiti vse cilje, ki smo si jih zastavili. Poznamo nasprotnice, sploh Češko, ki ima veliko znanih igralk. Tudi Bosna in Hercegovina, če bo v polni zasedbi, bo težek nasprotnik. A vseeno verjamem v našo ekipo, mislim, da če se sestavimo in odigramo na najvišji možni ravni, da se bomo uvrstile na evropsko prvenstvo.”

Reprezentanca bo na Gorenjskem ostala do konca tedna in nato 26. in 27. aprila igrala pripravljalni tekmi z Avstrijo, sledila bosta še obračuna z Madžarsko. Zadnje treninge bodo Slovenke opravile v Mariboru in nato 4. maja odpotovale v Latvijo.

REPREZENTANCA SLOVENIJE 2021

Podajalke: Eva Mori (Vandoeuvre Nancy Volley-Ball, FRA), Sara Najdič (Fatum Nyíregyháza, HUN), Eva Pogačar (Calcit Volley, SLO); korektorici: Darja Eržen (Potsdam, GER), Nika Markovič (SIP Šempeter, SLO); sprejemalke: Monika Potokar (PAOK, GRE), Naja Boisa (Calcit Volley, SLO), Eva Zatković (Calcit Volley, SLO), Žana Zdovc Sporer (DPD Legionovia, POL); srednje blokerke: Saša Planinšec (brez kluba), Tina Grudina (Swietelesky BRSE, HUN), Mirta Velikonja Grbac (Nova KBM Branik, SLO), Brina Bračko (Nova KBM Branik, SLO), Sara Đukić (Gen-I Volley, SLO); proste igralke: Leja Janežič (Calcit Volley, SLO), Anja Mazej (SIP Šempeter, SLO), Lorena Lorber Fijok (Nova KBM Branik, SLO).

Selektor: Alessandro Chiappini (ITA), pomočniki selektorja: Gregor Rozman (SLO), Maciej Juszt (POL), Dejan Pušnik (SLO); trener za telesno pripravo: Michele Patoia (ITA); zdravnica: Katarina Cunder (SLO); fizioterapevt: Alessandro Fazio (ITA); statistik: Sebastjan Mavrič (SLO).

(vir: OZS)

Komentari

Vaš komentar