Adi Urnaut: Naši so si pokorili skoraj ves svet

Odbojka 24. Jun 202113:10 > 13:45 0 komentarjev
Adi (desno) in Tine Urnaut (Foto: osebni arhiv)

Slovenski odbojkarji so v svojem krstnem nastopu v ligi narodov presegli vsa pričakovanja in se uvrstili v polfinale elitnega tekmovanja. Uspeh je najbrž še večji od dveh srebrnih medalj z evropskih prvenstev, je prepričana legenda slovenske odbojke in oče kapetana Slovenije Tineta Urnauta Adi Urnaut.

Slovenijo po evropskem prvenstvu v Ljubljani pred dvema letoma znova trese odbojkarska mrzlica. Igralci selektorja Alberta Giulianija so v mehurčku v Riminiju poskrbeli za pravo senzacijo in v svojem premiernem nastopu v ligi narodov na petnajstih tekmah nanizali kar 12 zmag ter si zagotovili nastop v polfinalu.

Čeprav so z dvema srebrnima odličjema na evropskih prvenstvih že dokazali, da sodijo v sam vrh svetovne odbojke, je malokdo verjel, da bodo po rednem delu elitnega tekmovanja zaostali zgolj za olimpijskimi prvaki Brazilci in zmagovalci zadnjega svetovnega prvenstva Poljaki.

“Uspeh Slovenije je nov dokaz, kako kakovostni sta slovenska odbojka in zdajšnja generacija, ki je prehodila krvavo pot. Ne le Evropi, vsemu svetu je dokazala, da si zasluži nastopati v tem tekmovanju. Ne glede na to, kaj se bo še zgodilo, smo si pokorili skoraj ves svet in še enkrat dokazali, da je, čeprav smo majhni, naše srce zelo veliko,” navdušenja ne skriva legenda slovenske in jugoslovanske odbojke Adi Urnaut in v isti sapi spomni na krivično potezo Mednarodne odbojkarske zveze, ki je pred leti spremenila format tekmovanja, v katerem sprva ni bilo prostora za Slovenijo.

“Tako velika federacija, kot je Mednarodna odbojkarska zveza, si to lahko privošči. A upam, da bo to služilo kot opozorilo, da se reprezentanc ne podcenjuje, temveč se jim ponudi priložnost,” pravi oče kapetana slovenske reprezentance Tineta Urnauta.

Tekmovanje po kakovosti močnejše od SP

Osemdesetletnik izpostavi, da se v Sloveniji niti ne zavedamo dobro, kako velik dosežek je uspel odbojkarjem z uvrstitvijo v polfinale. “Če ne bi bilo olimpijskih iger, je to verjetno najmočnejše odbojkarsko tekmovanje, ki je po kakovosti močnejše od svetovnega prvenstva. Vsako moštvo je v tekmovanju dalo vse od sebe, zaradi česar je uspeh Slovenije zares fantastičen. Sam bi ga postavil še stopnico višje od drugega mesta na evropskem prvenstvu. A v športu je tako, da štejejo le kolajne z največjih tekmovanj, bodisi z olimpijskih iger bodisi prvenstev.”

Na poti do zgodovinskega uspeha so Slovenci premagali številne odbojkarske velesile, navdušili pa predvsem z  nepopustljivostjo in borbenostjo. Tako dobrih predstav, kot jih kažejo v zadnjem mesecu, še niso prikazali, čemur pritrjuje tudi Urnaut.

Tine Urnaut (Foto: Fivb)

“Tudi ko so žoge že izgubljene, se znajo rešiti. Prav tako znajo zdaj spreobrniti že izgubljene nize in tekme. Ko vsi računajo, da bodo izgubili, se poberejo. Fantastično se dvignejo in morala ekipe je na najvišji ravni, odkar zdajšnja generacija igra skupaj. Igralci so postali neverjetno zreli in izkušeni, predvsem pa se je spremenila njihova miselnost. V današnji odbojki sta servis in sprejem alfa in omega, in tu smo tako močni, da nas je zelo težko zaustaviti,” trdi Urnaut, ki ga je ugledni športni časnik L’Equipe leta 1966 razglasil za najboljšega odbojkarja v Evropi.

Poljaki so dobri, a tudi naših igralcev ne smemo podcenjevati

Slovenska vrsta bo že tako velik uspeh skušala še nadgraditi v soboto, ko bo lovila vstopnico za veliki finale. Njihov tekmec bo močna Poljska, ki so jo Slovenci v Riminiju sicer enkrat že premagali. Že res, da tedaj nista nastopila glavna zvezdnika Wilfredo Leon in Bartosz Kurek, kar pa ne zmanjšuje dosežka Slovencev.

Adi Urnaut (desno) je navdušen nad predstavami sina in preostalih slovenskih odbojkarjev v ligi narodov. (Foto: Osebni arhiv)

“Poljaki so svetovni prvaki, zato menim, da bo to zelo dobra tekma. A verjamem, da jih bomo premagali. Res je, da bodo  tokrat igrali s Kurekom in Leonom, a z njima so proti nam igrali tudi na evropskem prvenstvu v Ljubljani in vseeno izgubili. Odbojka je posebna igra, kjer posamezniki ne odločajo vedno. Poljaki so dobri, a tudi naše igralce ne smemo podcenjevati,” še zaključi nekdanji odbojkar, ki je v dresu Jugoslavije zbral kar 320 nastopov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!