Velike pohvale na račun slovenskega selektorja

Odbojka 31. Avg 202218:00
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski odbojkarski reprezentanci gre na domačem svetovnem prvenstvu vse po načrtih. Po gladki zmagi nad Nemci so se zanesljivo uvrstili v izločilne boje, ki se začenjajo v soboto. Nasprotnika bodo Slovenci dobili danes.

Slovenci v skupinskem delu brez težav premagali Kamerun in Nemce ter tesno, tudi z nekaj smole, po petih klonili proti olimpijskim prvakom Francozom. V skupini D so osvjili drugo mesto, a bodo kot eden izmed organizatorji boje osmine finala pričakali kot drugi nosilci. To pomeni, da se bodo v soboto za preboj med osem najboljših pomerili s tretjo najboljšo tretjeuvrščeno ekipo.

“Ni bilo lahko, kot je bilo videti, ni lahko držati tako visok nivo skozi celotno srečanje in nasprotniku ne dati volje do življenja. A navijači, naredijo svoje. Vemo, kako je, če igraš recimo na Poljskem, ni lahko, odvisno je, kako to energijo, ki ti jo dajo gledalci, izkoristiš. Mi smo jo, navijači so nam dali moč, Nemci pa niso bili pravi,” se je po tekmi smejalo izkušenemu, 36-letnemu Alenju Pajenku.

Imeli jasna navodila, ki so jih izvršili do potankosti

205 cm visoko bloker je izpostavil, da so se tekmo začeli zelo dobro pripravljeni, točno so vedeli, kam pošiljati žoge, da se zamaje nemška obramba in načrt so izpolnili do potankosti. Njihova tarča je bil ob odsotnosti Goerga Grozerja najbolj znan nemški igralec v selekciji Christian Fromm. “Lotili smo se Fromma, ki je bil najšibkejši člen na sprejemu. Nemci so hitro menjali, a tudi zaostale smo imeli načrte in nadaljevali s svojo igro. Res smo dobro servirali, kar nam je olajšalo delo v bloku in obrambi,” je priznal.

Foto: FIVB

Navdušen nad delom Cretuja

Izkušen Mariborčan je pohvalil delo strokovnega vodstva na čelu s selektorja Gheorgheja Cretuja, ki je znan po tem, da ničesar ne prepušča naključju in daje pozornost še tako majhnim podrobnostim. “Fantastičen je, res gremo vse podrobnosti in to je v odbojki zelo pomembno, ker je vsaka akcija drugačna. Za vsako točko imamo drugačne napotke in to je za igralca res nekaj čudovitega. Vse, kar svetuje, se izkaže za dobro. Tukaj smo, da mu sledimo, verjamemo, da nas lahko popelje zelo daleč,” je nad Cretujem, ki je pred začetkom svetovnega prvenstva zamenjal Marka Lebedewa, navdušen Pajenk.

Foto: Aleš Fevžer

Sanje vsakega igralca

Po dveh razprodanih tekmah v Stožicah se je vrnil tisti spomnim na EuroVolley 2019, ko so Stožice prav tako pokale po šivih, celotna Slovenija pa je dihala z odbojkarji. “Takrat se je napetost stopnjevala, od bolj prazne dvorane do razprodane, zdaj pa so bile Stožice dobro napolnjena že proti Kamerunu. Nismo pričakovali toliko gledalcev, nato pa ste videli, kaj se je zgodilo proti Franciji in Nemčiji … To so sanje vsakega igralca,” je odvrnil odlični bloker.

Foto: Aleš Fevžer

Nikomur ne bo lahko

Tako kot ostali je tudi Pajenk mnenja, da ni pomembno, kdo jim bo v osmini finala stal nasproti: “Če želiš priti res do tistega vrha, moraš premagati vse, ki ti stojijo na poti. Kdorkoli bo, mu tukaj ne bo lahko, čaka ga pekel, mi pa bomo skušali še dodati nekaj pri svoji igri.”

Zaradi košarke že ob 17.30

Slovenski odbojkarji bodo ponovno na delu že v soboto (3. september), ko bo šlo na svetovnem prvenstvu že na izločanje. Nasprotnik v osmini finala še ni znan, je pa jasno, da bo slovenska odbojkarska tekma v Stožicah že ob 17.30, da se termina tekem ne bi prekrivala s košarkarji. Ti čez dva dni začenjajo EuroBasket. Luka Dončić in druščina se bodo v soboto ob 20.30 merili z Madžarsko.

Komentari

Vaš komentar