Brez senzacije, Slovenke brez nastopa v Parizu

Odbojka 13. Jun 202418:08 0 komentarjev
Foto: Aleš Oblak

Slovenske odbojkarice na mivki Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin ter Živa Javornik in Maja Marolt na finalu pokala narodov v Latviji niso bile kos Avstrijkam in Italijankam. S tem so Slovenke končale nastope in se niso uvrstile na poletne olimpijske igre v Parizu, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije. Prej so brez vseh možnosti ostali moški. Za slovenske odbojkarice na mivki se letošnji pokal narodov pod okriljem Evropske odbojkarske konfederacije ni razpletel v skladu s pričakovanji.

#related-news_0

Slovenke so najprej nastopile v Litvi in se brez poraza prebile vse do finala, nato pa klonile z izbrano vrsto Avstrije, ki si je kot edina priigrala neposredni nastop na finalnem turnirju v Jurmali v Latviji.

Stanje na olimpijski lestvici in že osvojene olimpijske kvote so slovenski izbrani vrsti zagotovile drugo priložnost, kot drugouvrščena reprezentanca se je namreč prebila med 12 najboljših ekip v tekmovanju. Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin ter Živa Javornik in Maja Marolt so na finalu v Jurmali nastopile v skupini B, skupaj z Avstrijo in Italijo.

Slovenke so najprej doživele poraz proti Avstrijkam, nato pa so klonile še proti Italijankam.

“Naša skupina je bila daleč od tega, da bi bila lahka. Avstrijke poznamo že iz prejšnjega kroga v Litvi, kjer smo jih najprej premagali, nato pa v finalu izgubili. Na žalost smo izgubili tudi danes. Dekleta so se potrudila, dala vse od sebe, a so bile Avstrijke tokrat bolj spretne in boljše,” je slovenske nastope v Jurmali pospremil trener Tadej Boženk.

Foto: CEV

Sledila je tekma z Italijankami, na kateri so v slovenskem taboru merili na zmago. “Na prvi tekmi sta se Maja in Živa zares borili, v tretjem nizu je zelo malo zmanjkalo, da bi stvar lahko šla čisto v drugo smer. Tjaša in Tajda ne morem reči, da sta bili slabši od tekmic, ampak mislim, da je tu veter odigral svojo vlogo in v teh pogojih sta bili Italijanki enostavno boljši,” je še dejal Boženk.

Slovenski selektor je sicer letošnje tekmovanje v pokalu narodov s slovenskega stališča ocenil z odliko.

Foto: CEV

“Fantom se za las ni uspelo uvrstiti v finale, da bi tu imeli tako moško kot žensko reprezentanco, kar bi bil uspeh. To nam je doslej uspelo le enkrat, in sicer v boju za nastop na prejšnjih olimpijskih igrah. Letos nam je to na žalost za las ušlo iz rok, a mislim, da so fantje v Nemčiji prikazali zelo dobro igro ter izgubili le z Nemci. Zaslužili bi si nastop tu v Jurmali,” je dejal.

“Dekleta pa lahko le pohvalim in se jim zahvalim za čas, ki ga vlagajo in se marsičemu odrekajo. Nismo morda toliko profesionalni kot druge reprezentance, to se pozna. Še vedno namreč čakamo na to, da bi imeli profesionalne pare, ki bi čas namenjali samo odbojki na mivki. A ne glede na vse mislim, da smo Slovenci naredili korak bližje k temu, da bomo kdaj imeli profesionalno reprezentanco,” je dobre stvari skušal najti selektor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!