Cretu opeva kemijo v ekipi: To je nekaj izjemnega (VIDEO)

Odbojka 16. Sep 202322:24 2 komentarja

Po prvem odličju na klopi slovenske izbrane vrste je kipel od ponosa tudi slovenski selektor Gheorghe Cretu.

“Občutek je podoben kot po finalu. Izgubili smo v polfinalu, a zelo pomembno je, da smo danes zmagali in tekmovanje zaključili z zmago. S štabom smo govorili, da je morda celo lažje zmagati polfinale kot tekmo za bron. A danes so fantje pokazali izjemen karakter, še posebej, ko so nasprotniki zares pritiskali in pritiskali ter nas skušali vreči iz ritma. A fantje so verjeli v zmago in ta uspeh je posledica dela skozi vse poletje. Je ekipni duh, ki smo ga gradili. Včasih ti ne uspe prinesti domov medalje, kot na primer iz Gdanska. A vedeli smo, da kljub vsem potovanjem, improvizacijam v sistemu igre, so fantje vedno pokazali karakter. Imeti moraš pogum, da sprejemaš vse te izzive in ta izziv danes ni bilo le finale, ne pozabite, premagali smo olimpijske prvake,” je po osvojitvi brona dejal Cretu, ki je postal tretji selektor, ki je Slovenijo na EP osvojil odličje. Prvi neitalijanski trener, po Andrei Gianiju in Albertu Giulianiju.

Romunski strovnjak ni pozabil na pomoč Dejana Vinčića, ki je brez oklevanja v Bukarešti, kjer se je že pripravljal na klubsko sezono, spakiral kovčke in po poškodbi Greorja Ropreta odpotoval na v Rim in Sloveniji pomagal do novega odličja.

“Dejanu le pa kapo dol, da se je tako hitro odzval in prišel sem po poškodbi Ropreta. Vse to le kaže, kakšna kemija vlada med ekipo. Vse skupaj je nekaj posebnega, res sem vesel, da sem lahko del tega,” je še povedal romunski strokovnjak.

Pajenk: Zmage jim nismo dovolili

“Zelo lepo je, ko zmagaš, še posebej na tekmi za medaljo. Mislim, da smo zares odigrali na vrhunski ravni, še toliko lepše je, ko je to proti olimpijskim prvakom Francozom, za katere smo vedeli, da se do konca ne bodo predali in to je pokazalo tudi pet setov. Pri Francozih je vedno tako, da tudi če vodiš z 2:0 in 23:15, se ne predajajo, še se znajo vrniti in to se je zgodilo, a mi jim zmage nismo dovolili. V petem nizu smo strnili moči, res dali vse od sebe. Popravnega izpita ni bilo več in na srečo smo zmagali,” je po zmagi nad Francijo povedal še bloker Alen Pajenk.

Kozamernik: Težko je zbrati misli

Dopolnil pa ga je še njegov stanovski kolega Jan Kozamernik. “Kako napeta tekma. Iskreno je kar težko zbrati misli. Prvič, da smo se od turnirja poslovili z zmago, občutek je fenomenalen. Po dveh izgubljenih nizih smo se pobrali, zaigrali kot da smo druga ekipa,” je z nasmehom na obrazu povedal Kozamernik.

“Stopili smo na igrišče z energijo, verjeli smo, da bomo zmagali in nismo pustili Francozom, da bi nas nadigrali. Zaslužili smo si to zmago, igrali smo za Gregorja in za vso Slovenijo, za vse, ki so prišli navijat. Veliko mi pomeni in hvala vsem.”