Po zgodovinskem uspehu prepričan, da zmorejo še veliko več (VIDEO)

Odbojka 19. Jun 20240:05 1 komentar
Gheorghe Cretu
Gheorghe Cretu Foto: Volleyball World

Zdaj ni več dilem. Slovenska odbojkarska reprezentanca je po zmagi nad Argentino tudi uradno potrdila nastop na olimpijskih igrah, kjer bo nastopila prvič. Enako pa to velja tudi za romunskega strokovnjaka na slovenski klopi Gheorgheja Cretuja, ki je v prekrasni kulisi v Stožicah komaj zadrževal svoja čustva.

“Zagotovo gre za enega najlepših trenutkov v mojem življenju. O tem sem sanjal, od kar sem imel 13 let, ko sem se začel ukvarjati z odbojko. Ravno takrat je v Romunija na olimpijskih igrah v Moskvi osvojila bronasto odličje, zato sem imel vedno v mislih, mogoče tudi meni uspe kdaj nastopiti na največjem tekmovanju na svetu. Da mi je to uspelo s temi fanti, je nekaj posebnega. Imeli so enake sanje, ki so jih gradili vrsto let, zdaj jim je končno uspelo. Smo neizmerno predani, verjamem pa, da lahko fantje pokažejo še veliko več,” se je po uradni potrditvi, da si je Slovenija zagotovila nastop na olimpijskih igrah, smejalo tudi vedno resnemu romunskemu strokovnjaku Gheorgheju Cretuju, ki o matematičnih izračunih pred tem ni želel niti slišati.

Veliko slovensko slavje v polnih Stožicah:

Kapetan o tem sanjal že kot otrok

Smejalo se je tudi dolgoletnemu slovenskemu kapetanu Tinetu Urnautu. “Priti do olimpijske vozovnice pred tako publiko, v Stožicah, je nekaj fenomenalnega. Hvaležen sem za vso podporo, ki smo jo imeli. Ne samo tistih, ki danes niso bili z nami na igrišču, ampak tudi vseh na tribuni, vas, ki nas podpirate tudi, ko ni lahko, nam dajete pozornost. Skupaj smo dosegli cilj, o katerem sem sanjal, od kar sem začel gledati odbojko po televiziji,” je povedal Korošec, ki je priznal, da so tudi sami, čeprav niso želeli, pogledovali na lestvico in številke ter ugibali, kdaj bo prišel tisti dan, ko bodo lahko rekli, zdaj pa smo resnično v Parizu.

“Velik se je pisalo, človek ne more biti imun na te stvari. Velik posel smo naredili že na prvih dveh turnirjih, a delo smo vseeno morali zaključiti v Stožicah. Vesel sem, da smo ga ravno tukaj, saj je tukaj najlepše. Argentinci so nam resnično nudili hud odpor, v tretjem nizu smo se pobrali iz izgubljenega položaja, a to je nekaj, kar nas krasilo celotno letošnjo ligo narodov,” je še povedal slovenski kapetan.

Za konec je dejal, da kljub zgodovinskemu podvigu za slovensko odbojko ne bo časa za slavje in da posel v Stožicah še ni končan. Čakajo jih še tri tekme, naslednja že v četrtek proti Kubi.

“Vse skupaj je težko opisati z besedami”

“Imamo svoje želje že v ligi narodov, obljubljamo pa tudi, da v Pariz ne bomo šli le sodelovat. Cilji so visoki, a o tem ne razmišljamo. Na tekmovanje, na katerem bomo prvič, odhajamo ponižni in tako kot do zdaj bomo gledali le naslednjo tekmo. Vse skupaj je težko opisati z besedami. To ni uspeh le 14, 16 igralcev, ki smo trenutno v reprezentanci, ampak vseh, ki so bili del tega tudi v preteklosti. To zdaj prekrasni trenutki, a vedno ni bilo le lepo. Tistega ljudje ne vidijo, a tudi težki trenutki so nas izoblikovali do te mere, da smo korak po korak prišli na nivo, na katerem smo danes,” je še ponosno dejal zimzeleni slovenski kapetan.

Slovenci so po zmagi proti Argentini ujeli tri muhe na en mah. Potrdili so Pariz, skočili na prvo mesto letošnje lige narodov ter na svetovni lestvici prehiteli ZDA in Japonsko in skočili na četrto mesto. Kot smo že pisali, tako visoko do zdaj še niso bili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje