Slovenci po zmagi nad Argentino tudi uradno v Parizu! (VIDEO)

Odbojka 18. Jun 202421:45 > 22:03 3 komentarji

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je po zmagi na prvi tekmi turnirja lige narodov v Stožicah tudi uradno uvrstila na olimpijski turnir v Parizu. Slovenci so s 3:0 premagali neugodno Argentino in že po prvi tekmi v žep pospravili olimpijsko vozovnico. Otroške sanje so izpolnjene.

Slovenija se je tekme proti Argentini lotila v standardni postavi – Tonček Štern, Klemen Čebulj, Tine Urnaut, Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Gregor Ropret in Jani Kovačič, ravno tako pa so z vsem, kar premorejo, začeli gostje iz Argentine, ki se s Kubo in Srbijo borijo za zadnji vstopnici na olimpijskem turnirju.

Četa Gheorgheja Cretuja je pred lepo polnimi Stožicami začela v slogu letošnje lige narodov. Pritisnili so s servisom, odlično igrali v polju in sprejemu, deloval pa je tudi napad. Kmalu so si kapetan Urnaut in druščina v polju priigrali prednost štirih točk z 10:6 in hitro pokazali, da je v zelenem kotlu le eden gospodar. Po bloku Pajenka Brunu Limi je Slovenija povedla s 15:11, a gavči so odgovorili s štirimi zaporednimi točkami in pokazali, da so tudi Argentinci v Ljubljano prišli po olimpijsko vozovnico (15:15).

Vrhunci prvega niza:

Tehtnico prevesil as Čebulja

Po izenačenju se Argentinci niso dali, kot senca so sledili domačim, niz pa se je zapeljal v prvo dramo na današnji tekmi. Po zgrešenem servisu gostov je z neubranljivim servisom točko dosegel izjemno motivirani Čebulj in poskrbel za prednost za dve točki (23:21), ki ob koncu niza pomeni dvojno. Za prvo zaključno žogo za zmago v prvem nizu je poskrbel Tonček Štern (24:22), nato pa še za zmago s 25:23 in vodstvo Slovenije z 1:0.

Foto: volleyballworld.com

Argentinci se niso predali, a …

Slovenski selektor Cretu ni menjal, dobitnega konja se ne menja, fantje pa so poletno vstopili tudi v drugi niz in povedli s 5:2, a tako kot prvem nizu je sledil odgovor gostov. Najprej za izenačenje na 5:5, po točki zvezdnika Facunda Conteja pa so celo povedli z 10:9. Domačih odbojkarjev zaostanek ni zmedel, v tej sezoni lige narodov so bili v zaostanku že neštetokrat, a se vedno pobrali. Tako je bilo tudi tokrat. Po bombi Čebulja v napadu in asu Tončka je Slovenija spet povedla za dve točki (14:12).

Vrhunci drugega niza:

Pol koraka prednosti so Slovenci hitro zapravili, trdoživi gostje pa se niso predali in sledili domačim. Po dveh zaporednih točkah Čebulja in nori obrambni akciji Šterna je Slovenija v končnico drugega niza ponovno vstopila v idealnem položaju. Povedla je z 21:19 in prednost kljub nekaj težavam zadržala do konca. Čebulj z druge linije je poskrbel za prvo zaključno žogo, za 25:22 in osvojen niz pa Urnaut.

Slovenija: T. Štern 21 (1 as), Pajenk 8 (1 blok, 1 as), Planinšič, Kozamernik 4 (1 as), Toman, Bračko, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret, Urnaut 9 (1 blok), Čebulj 13, Mujanović, Kržič.

Argentina: Sanchez Pages, Martinez Franchi, Gallego, Conte 10, Loser Bruno 11 (5 blokov), Danani, Lima 12 (1 blok), Palacios, De Cecco, Kukartsev, Vicentin 5 (1 as), Ramos, Palonsky 6, Zerba 5 (2 bloka).

Pariz, prihajamo!

V tretji niz so bolje vstopili gostje in povedli s 7:4, a ko je na servis prišel Ropret, se je vse skupaj postavilo na svoje mesto. Po točki kapetana je Slovenija povedla z 8:7. Argentina, ki spada med najboljše ekipe na svetu, se pričakovano ni predala, a Slovenija je pred svojimi navijači drugačna žival in ni popuščala niti za milimeter. V drugi polovici tretjega niza je imela pol koraka prednosti in tega z zares osredotočeno igro držala.

Vrhunci tretjega niza:

Pri vodstvu z 22:21 je Argentina naredila niz treh zaporednih točk in utišala Stožice (22:24), a so Slovenci po minuti odmora odgovorili in izenačili na 24:24. Pri 25:25 je sledila nora točka, oboji so igrali kot v transu, na koncu pa so za točko povedli gostje po bloku nad Čebuljem. Argentina je imela pri 26:25 številne napade za zmago, a nepopustljivi domači odbojkarji se niso dali in izenačili na 26:26. Pajenk je s točko v napadu izenačil na 27:27 in nevtraliziral še peto zaključno žogo Argentine, nato pa je vse v svoje roke vzel izjemni Tonček Štern in dvakrat razbil argentinski blok ter poskrbel za zmago z 29:27!

Slovenija si je z zmago proti Argentini tudi uradno zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Parizu, v ligi narodov je ponovno skočila pred Italijo, na lestvici FIVB pa Slovenija skočila na zgodovinsko četrto mesto. Tako visoko še ni bila.

Liga narodov, tretja turnirja (Ljubljana, Manila):

Torek, 18. junij:
Nizozemska – Brazilija 1:3
Kanada – Japonska 3:2
Bolgarija – Turčija 3:1
Slovenija – Argentina 3:0

Lestvica:

Standings provided by Sofascore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje