Turkinje po neverjetni drami do prvega evropskega naslova!

Odbojka 3. Sep 202322:35 > 22:37 1 komentar
Srbija Turčija finale
Foto: CEV

Turške odbojkarice so prvič postale evropske prvakinje. V finalu v Bruslju, kjer je zaradi številnih turških navijačev donelo kot v Istanbulu, so po petih nizih ugnale svetovne prvakinje Srbkinje, ki ostajajo pri treh evropskih naslovih. Tretje mesto so osvojile Nizozemke, ki so brez izgubljenega niza premagale Italijanke.

V dvorani Paleis 12 v Bruslju, kjer se je zbralo skoraj 11 tisoč navijačev, smo spremljali pravo odbojkarsko poslastico. Tako Srbkinje kot Turkinje so prikazale izjemno odbojko, tako, ki je mnogokrat ne vidiš niti na moški tekmi, na koncu pa so tehtnico na stran Turkinj nagnile malenkosti.

Aktualne svetovne prvakinje Srbkinje, ki so lovile četrti evropski naslov, so po drami dobile prvi niz s 27:25. Turkinje so se vrnile v drugem, ki ga dobile s 25:22. Tudi v tretjem so že visoko vodile in vse je kazalo, da bodo povedle z 2:1 v nizih, so se srbske odbojkarice vrnile in po velikem preobratu prišle do vodstva.

Turkinje se niso predale in izsilile peti niz, kjer pa smo spremljali zelo nervozno igro. Napake so se delale na obeh straneh, na koncu pa se je po odločilni točki junakinje finala Melisse Teresa Vargas vendarle smejalo Turkinjam, ki so tretjem finalu na EP vendarle prišle do zlatega odličja.

Prvo ime finala je bila naturalizirana Kubanka v turških vrstah, ki je dosegla kar 41 točk, po 15 sta jih dodali še Eda Erdam Dündar in Zehra Günes, pri Srbkinjah pa je bila s 37 točkami najučinkovitejša Tijana Bošković.

Srbija Turčija finale
Foto: CEV

Potrebujete lovoriko? Pokličete Santarellija

V finalu smo spremljali italijanski trenerski dvoboj, uspešnejši pa je bil mlajši Daniele Santarelli, ki je lani Srbkinje popeljal do svetovnega naslova, tokrat pa Turkinje do naslova evropskih prvakinj. Pred tem je s Turkinjami slavil tudi v ligi narodov. Na italijanskega trenerskega čarovnika, ki je poročen s prosto igralko Conegliana Monico de Gennaro, se lepijo velike lovorike, na manjka mu jih niti v klubski odbojki.

Nizozemke v tekmi za bron boljše od branilk naslova

V malem finalu so Nizozemske s 3:0 ugnale branilke evropskega naslova Italijo. Za Nizozemsko je to sedma kolajna na evropskih prvenstev, druga bronasta. Ob enem zlatem ima še štiri bronaste. Italija ostaja pri osmih medaljah.

Najučinkovitejša v nizozemski vrsti, ki je bila boljša v vseh odbojkarskih elementih, najbolj pa v bloku in napadu, je bila s 17 točkami Nika Daalderop.

Točko več je na drugi strani dosegla Elena Pietrini. Paolo Egonu, najboljša italijanska odbojkarica, je v igro vstopala le občasno, posledica tega so bile le tri njene točke.

Evropsko prvenstvo 2023, ženske, zaključni boji:

Nedelja, 3. september:
Finale:

Srbija – Turčija 2:3 (25, -21, 22, -22, -13)

Za 3. mesto:

Nizozemska – Italija 3:0 (23, 26, 20)

Najuspešnejše države:

13 – Sovjetska zveza

6 – Rusija

3 – Srbija, Italija

2 – Poljska, Vzhodna Nemčija

1 – Turčija, Nizozemska, Bolgarija, Češkoslovaška

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje