Matematika pravi, da so Slovenci že v Parizu!

Odbojka 11. Jun 202410:44 1 komentar
Foto: Volleyball World

Slovenska odbojkarska reprezentanca si je s sedmimi zmagami in le enim porazom v letošnji ligi narodov po naših izračunih že zagotovila nastop na olimpijskem turnirju v Parizu. Tega ji ne more preprečiti niti najbolj črn scenarij v Stožicah. Zakaj ne?

Glede na to, da ni človeka, ki bi povsem razumel točke, ki se jih lahko na posamezni tekmi VNL 2024 pridobi ali izgubi, nam je s pomočjo kalkulatorja uspelo priti do izračuna, da Slovencem, ki blestijo v letošnji ligi narodov, nihče več ne more vzeti olimpijske vozovnice.

Slovenci morajo štiri tekme pred koncem lige narodov, ko se bo v boju za Pariz 2024 zamrznila lestvica, ohraniti prednost pred Srbijo ali Kubo, pred katero imajo trenutno slovenski odbojkarji 84,5 točke naskoka. To jim uspe tudi s štirimi gladkimi porazi.

Kaj se zgodi, če Slovenija štirikrat izgubi 0:3?

Pri preračunavanju smo Sloveniji postopoma iz tekme v tekmo računali točke za štiri poraze z 0:3 (Argentina, Kuba, Italija, Srbija), na drugi strani pa smo “napumpali” rezultate Kubancev, ki so trenutno prvi v čakalnici. Ekipi s karibskega otočja smo na račun tako kot pri Sloveniji iz tekme v tekmo, ob tem smo upoštevali tudi tekme Turčije, Bolgarije, Poljske in Italije, pripisovali zmage s 3:0 in prišli do ugotovitve, da Slovenci kljub črnemu scenariju, ki je v resnici mogoč le v teoriji, ostanejo na mestih za Pariz.

Nasprotniki Slovenije na zadnjem turnirju v Stožicah:

Torek, 18. junij:
20.30 Slovenija – Argentina

Četrtek, 20. junij:
20.30 Kuba – Slovenija

Sobota, 22. junij:
20.30 Slovenija – Italija

Nedelja, 23. junij:
20.30 Srbija – Slovenija

Vse tekme si boste lahko ogledali tudi na Sportklubu.

Srbija ali Kuba?

V tem primeru bi olimpijsko kvoto zapolnili Italijani, Argentinci, Slovenci in Kubanci, Srbi pa bi ostali praznih rok. Pogledali smo tudi točke v primeru, če Srbi na medsebojni tekmi s 3:0 premagajo Kubo. To bi bila za Slovence še boljša možnost, saj bi tudi v primeru štirih porazov z 0:3 ostali pred Srbijo in Kubo, ki bi v tem primeru ostala brez Pariza.

Foto: Volleyball World

Tudi matematično pretiravanje premalo za Slovence

Ne samo, da smo pri izračunih pripisovali Kubi in Srbiji zmage s 3:0, smo na tekmah Argentine, Bolgarije, Turčije in Poljske vpisovali realne rezultate in rezultate, ki Slovencem ne ustrezajo. Tudi zmaga Italije nad Poljsko s 3:0, ki bi povečala razliko med Slovenijo in Italijo (ena izmed slovenskih tekmic v Stožicah), ter pomeni večjo izgubo točko na medsebojni tekmi, ne vpliva na končno lestvico. Dodajmo, da vsak dobljen niz Slovenije in izgubljen Kube ali Srbije še dodatno nagne tehtnico na slovensko stran.

Foto: Volleyball World

Pod črto. Tudi matematika je potrdila tisto, kar se že govori. Ni vprašanje, ali bo Slovenija šla v Pariz, o zadnjem potniku na olimpijske igre bo najverjetneje odločala medsebojna tekma med Kubo in Srbijo. Seveda, če ne bosta delali napak in ‘kiksali’ na ostalih tekmah. Če se to zgodi, se lahko med njima še kaj obrne, polomi ga lahko še tudi Argentina, a slovenske izbrane vrste ta interni boj ne zanima.

Slovenska odbojkarska reprezentanca, ki bo zgodovinsko prvič nastopila na olimpijskem turnirju, se je v Parizu pridružila obema rokometnima reprezentancama. V igri za Pariz pa so še vedno tudi košarkarji, ki jih v začetku julija čaka kvalifikacijski turnir.

Cretu bo napadel Brazilce, Japonce in Američane

Pariz je tako, kot se je predvidevalo, zagotovljen že po dveh turnirjih lige narodov, v Stožicah pa Slovenci nimajo namena izgubljati. Za potrditev zaključnega turnirja osmerice v Lodžu potrebujejo le še eno zmago, ker še kako dobro poznamo miselnost slovenskega selektorja Gheorgheja Cretuja, pa smo prepričani, da bo skušal s svojo četo redni del lige narodov zaključiti s štirimi zmagami v Stožicah, kjer si želi kar se da veliko navijačev. S tem bi prišel do izjemnega izhodišča pred izločilnimi boji lige narodov ter morda na svetovni lestvici morebiti prehiteti Brazilijo, ZDA in Japonsko. Slovenija ima za samuraji 13 točk zaostanka, za Američani in Brazilci pa še bistveno manj.

Foto: FIVB

To bi Slovence pred žrebom skupin na olimpijskem turnirju postavilo v drugi boben ter bi se tako v skupinskem delu izognili omenjenim reprezentancam.

Predstavljate si skupino na OI: Poljska, ki ima potrjeno slovenski kompleks, Slovenija, Argentina, Egipt. Izločilni boji, kamor se uvrstijo prvi dve reprezentanci iz vsake skupine ter še najboljši dve tretjeuvrščeni, ne bi smeli izostati.

Trenutni bobni pred žrebom olimpijskega turnirja:

Boben 1: Francija (gostiteljica), Poljska, Italija
Boben 2: Japonska, Brazilija, ZDA
Boben 3: Slovenija, Argentina*, Srbija*
Boben 4: Nemčija, Kanada, Egipt

* Argentina in Srbija še nista v Parizu. Gavčem odlično kaže, Srbi pa bodo olimpijske igre lovili na prvi tekmi v Stožicah, ko se bodo udarili s Kubo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje