Pogled strokovnjaka: “Slovenija lahko premaga le sama sebe”

Odbojka 9. Sep 202311:45 0 komentarjev
Sebastijan Škorc
Foto: Guliverimage

Slovensko odbojkarsko reprezentanco ob 16.30 čaka dvoboj osmine finala EuroVolleyja 2023 proti Turkom. Favorit je jasen, pred dvobojem, ki ne bo lahek, smo se pogovarjali z nekdanjim dolgoletnim reprezentantom in zdajšnjim trenerjem Merkur Maribora Sebastijanom Škorcem. Kaj je povedal?

Škoro je bil vrsto leto tudi pomočnik slovenskih selektorjev, tudi Alberta Giulianija, ki zdaj vodi turško izbrano vrsto. Štajerec Italijana dobro pozna, zato smo ga vprašali, če trenerski maček predstavlja resno grožnjo slovenski ekipi.

“Selektor lahko ekipo dobro pripravi, a ko prideš do take tekme, kot je Slovenija – Turčija, trener nima neke prave vloge. Ne glede na to, da je tam Giuliani, nas Turki ne morejo premagati, Slovenija lahko premaga le sama sebe,” je prepričan Škorc in svoje besede še dodatno podkrepil.

“Razlika v kakovosti je ogromna. Turki imajo Lagumdžijo, Subasija, odličnega podajalca, Slovenija pa ima celotno ekipo. Na tem nivoju lahko nam parirajo dva, morda trije igralci iz Turčije. Giuliani pozna naše fante, a to vidim prej kot slabost. Zagotovo ga že več dni boli glava, saj ve, kdo mu bo stal nasproti. Naše fante pozna, pozna našo kakovost, zato sem prepričan, da mu ni bilo lahko v zadnjih dneh,” je dodal.

Presenečenja se dogajajo, a…

Turki, ki so jih mnogi videli v skupinskem delu takoj za Francijo, so se komaj uvrstili v izločilne boje. Izgubili so trikrat in le dvakrat zmagali. “Slovenci so veliki favoriti, mislim, da od te vloge ne bežijo. Seveda se v športu dogajajo presenečanja, v izločilnih bojih odloča ena sama tekma, a realnost so tiste besede, ki sem povedal prej,” je razložil Škorc.

Slovenija odbojka
Foto: CEV

V turški izbrani vrsti izstopa Adis Lagumdžija, daleč najboljši napadalec in server ekipe, pomaga pa mu še Buturay Subasi, v napadu pa lahko veliko prispeva tudi bloker Vahit Emre Savas, ne smemo pa pozabiti tudi odličnega podajalca Arslana Eksija.

“Lahko naštejete vse Turke, a me ne skrbijo, če kaj, me skrbijo naši, kot sem rekel, če kdo, lahko Slovence premagajo le sami. A to se ne bo zgodilo, saj se že od prve tekme vidi, po kaj so prišli. Igrajo pametno, ves čas so z glavo pri stvari in ne popuščajo za milimeter,” ni malo ne dvomi v ekipo izkušeni odbojkarski strokovnjak.

Škoro obžaluje, da na EuroVolleyju ni Rusov, saj je s tem kvaliteta turnirja slabša. “Če bi bilo tukaj Rusi, pa če dodamo še Srbe in Bolgare v boljši različici, bi imeli res močen turnir sedmih, osmih reprezentanc, tako pa se prava evropsko prvenstvo začenja šele v Rimu. Vsi tam pričakujejo Italijo, Francijo, Poljsko in Slovenijo,” je še poudaril Škorc.

Slovenija odbojka
Foto: CEV

Šele v Rimu se bo začelo pravo evropsko prvenstvo

V primeru zmage nad Turki, o kateri nihče ne dvomi, se bodo Slovenci za uvrstitev v Rim pomerili z boljšim z dvoboja med Portugalsko in Ukrajino. Tudi tukaj ni pričakovati večje grožnje, nato pa bo sledila pot v Rim.

“Glede na to, kako so do zdaj igrali Slovenci, mirno v končnicah, ne dvomim, da bo tako tudi proti odbojkarskim velesilam. Bodo pa te tekme drugačne, igralo se bo točko po točko, na drugi strani bo enaka kakovost, a se ne bojim, da naši fantje ne bi bilo kos tudi tej nalogi. V reprezentanci niso od včeraj, imajo izkušnje, ta reprezentanca se je gradila vrsto let, na zadnjih štirih evropskih prvenstvih pa osvojila tri srebne medalje. Je pa res, da bo na teh tekmah drugačen nasprotnik, drugačen blok in ne tak kot proti Hrvaški, Finski in Španiji, ko so se igralci na drugi strani malodane bali žoge. Gledalo se bo oči najboljšim, a tudi Slovenci spadajo v sam vrh,” je še sklenil Škorc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!