Slovenci po zmagi proti Fincem še korak bližje olimpijskim sanjam (VIDEO)

Odbojka 3. Okt 20234:51 > 5:56 0 komentarjev
Foto: FIVB

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na tretji tekmi kvalifikacij za olimpijske igre dosegla še tretjo zmago. Po Tuniziji in Turčiji je v Tokiu ugnala tudi Finsko, od katere je bila boljša s 3:1 (19, -18, 20, 18).

Slovenskim odbojkarjem je prost dan prišel še kako prav, da so si napolnili baterije za nadaljevanje turnirja. Po zmagah proti Tuniziji in Turčiji jih je na nasprotni strani mreže pričakala mlada vrsta Finske, ki pa vsaj na papirju ni več na ravni, kot je bila pred leti.

Temu pritrjuje tudi statistika, saj so na preteklih devetih tekmah Finci zmagali štirikrat, a nazadnje na prijateljski tekmi leta 2013. Da z njimi ne bi smeli imeti težav, je pokazal tudi obračun na evropskem prvenstvu v Varni, ki so ga Slovenci dobili brez izgubljenega niza.

Foto: FIVB

Slovenija je sicer obračun pričela s svojo udarno postavo Rok Možič, Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Dejan Vinčić, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Jani Kovačič. Po izenačenem začetku so prvič povedli pri izidu 5:4, bolj otipljivo prednost pa si priigrali po nizu treh zaporednih točk za 13:10.

Izjemno motivirani in osredotočeni so bili tudi tudi v nadaljevanju, ko so pobegnili na plus pet (16:11), vendar po manjših težavah na sprejemu dovolili, da so Finci znižali na 14:16. A svoje napake so hitro odpravili, bolje zaigrali predvsem v obrambi in uvodni niz dobili s prepričljivih 25:19.

Slabši je bil vstop v drugi niz, ki se je začel z vodstvom Finske s 4:0. Selektor Slovenije Gheorghe Cretu se je hitro odzval in zahteval polminutni odmor, po katerem so se njegovi igralci približali na 3:5. Ko je že kazalo, da bodo Slovenci prevzeli pobudo, pa je sledil silovit odgovor Fincev. Dosegli so pet točk v nizu in pobegnili na 10:4.

Tedaj se je s slovenske klopi zaslišalo tudi nekaj povišanih tonov, ki pa odbojkarjev na igrišču  niso streznili. Namesto tega se je zgodilo ravno nasprotno. Finci so se razigrali tako v bloku kot na servisu, vodili celo z devetimi točkami prednosti (22:13), na koncu pa Slovence, ki nikakor niso uspeli najti pravega ritma, nadigrali s kar 25:18.

Slovenski odbojkarji so v prvih dveh nizih storili kar 18 neizsiljenih napak, slabo pa igrali tudi na sprejemu, saj je nasprotnik vpisal šest asov. Nič kaj navdušujoča ni bila njihova predstava niti v tretjem nizu, ki je bil dolgo povsem izenačen. Reprezentanci sta se večkrat izmenjali v vodstvu, vse do izida 13:13, ko je Finska s tremi zaporednimi točkami povedla s 16:13.

A Slovenci so odgovorili z enako mero za že deveto izenačenje v nizu. Tedaj je med igralci obeh ekip prišlo tudi do nekaj vroče krvi in manjšega prepira, ki se je končal z rdečim kartonom za Čebulja in Emmija Tervaporttija. Po omenjenem dogodku se je tehtnica dokončno prevesila na stran Slovencev, ki so niz dobili s 25:20.

Podobno kot tretji je bil zelo izenačen tudi četrti niz. Izid je bil poravnan vse do desete točke, nato pa je Slovenija dosegla štiri zaporedne točke in pobegnila na 14:10, le nekaj minut pozneje pa prednost še povišala na 18:12. Finski odbojkarji so poskušali vse, da bi se vrnili v igro, a jim Slovenci tega niso dovolili. Niz so brez težav pripeljali do konca in z asom Čebulja za 25:18 vpisali še tretjo zmago v kvalifikacijah.

Slovenci veliko časa za počitek ne bodo imeli, saj jih že v sredo čaka obračun z Egipčani, ki so danes priznali premoč Srbom (1:3). Z enakim izidom so ZDA premagale Turčijo, Japonska pa je bila s 3:0 boljša od Tunizije.

Dvorana Yoyogi, gledalcev 250, sodnika: Mezoffy (Madžarska), Dziewirz (Kanada).
Slovenija: Pajenk 5, Planinšič, Kozamernik 11 (2 bloka), Toman, Bračko, Vinčić 2 (1 blok), Štalekar, Koncilja, Ž. Štern, Kovačič, Urnaut 5, Čebulj 18 (2 asa, 1 blok), Možič 16 (2 asa, 2 bloka), Mujanović.
Finska: Tervaportti 3 (1 as, 2 bloka), Hänninen 5, Zhbankov 7 (2 bloka), Suihkonen 10 (1 blok), Köykkä, Marttila 9 (2 asa, 1 blok), Haapaniemi 7 (2 asa, 1 blok), Nikula 4 (1 blok), Jokela 14 (1 as, 1 blok), Niinivaara, Kaislasalo, Breiilin, Ivanov, Mäkinen.

Kvalifikacije za olimpijske igre, 3. krog:

Torek, 3. oktober:
Slovenija – Finska 3:1 (19, -18, 20, 18)

Srbija – Egipt 3:1 (-18, 19, 14, 16)

ZDA – Turčija 3:1 (17, -26, 30, 20)

Japonska – Tunizija 3:0 (14, 16, 15)

Lestvica:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!