Težave za Slovence: Selektor ostal brez pomembnih orožij

Odbojka 20. Jun 202221:07 > 21:14 komentar
Tonček Štern je zaradi koronavirusa ostal brez nastopa proti Nizozemcem.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je pred začetkom drugega turnirja Lige narodov (VNL) na Filipinih naletela na težave. Zaradi pozitivnega testa na koronavirus sta z ekipe odpadla pomembna moža, korektor Tonček Štern in prosti igralec Jani Kovačič.

Slovenci imajo po prvem turnirju v Braziliji na svojem računu dve zmagi in dva poraza, skupno šest točk. Izkupiček želijo izboljšati že proti Nizozemski, a še pred začetkom turnirja so naleteli na težave. Koronavirus, ki se je spet vrnil v športno karavano, ni obšel niti slovenske reprezentance. Po oddanih pozitivnih testih je ostala brez dveh zelo pomembnih členov – prvega prostega igralca Janija Kovačiča in edinega korektorja na Filipinih Tončka Šterna.

Kdo bo korektor?

Medtem ko bo Kovačiča zagotovo uspešno nadomestil odlični Alan Košenina, bi znalo biti malce zmede na položaju korektorja, saj je slovenski selektor Mark Lebedew v Ljubljani pustil izkušenega Mitjo Gasparinija. Vlogo korektorja bo najverjetneje moral prevzeti nekdo od sprejemalcev, ena izmed možnosti je tudi bloker Danijel Koncilja, ki je ob številnih poškodbah, ki so v tej sezoni pestile njegov Cannes, več tekem igral tudi na korektorskem položaju.

Mitja Gasparini ni odpotoval na Filipine. Foto: FIVB

Favoriti, a to vlogo bo treba potrditi tudi na igrišču

“Tekma proti Nizozemski zagotovo ne bo lahka. Na papirju so sicer slabša ekipa od nas, a vemo, da imajo v svojih vrstah zelo dobre posameznike. Še posebej izstopa Nimir Abdel-Aziz, ki je eden izmed najboljših korektorjev na svetu. Mislim, da se bo treba zelo dobro pripraviti nanj. Če nam ga bo uspelo ustaviti, bo pol dela že opravljenega. Verjamem, da bomo z našo dobro igro zagotovo boljši od njih,” je pred obračunom s Tulipanom optimističen mladi Rok Možič.

Reprezentanca Slovenije proti Nizozemski (12): Pajenk, Kozamernik, Košenina, Bošnjak, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Štern Ž., Ropret, Urnaut, Možič. Selektor: Mark Lebedew

Foto: FIVB

Kapetan: Imamo pa popolnoma novo ekipo

Za razliko od prvega turnirja sta v ekipi tudi izkušena kapetan Tine Urnaut in Dejan Vinčić, prvič v tem poletju pa bo v kadru Slovenije tudi visokorasli bloker Sašo Štalekar.  “Super je spet biti nazaj v ekipi, polno je novih obrazov, tako da je potrebnega veliko dela, da se spoznamo, uigramo in se čim bolj približamo igri, ki jo znamo igrati in jo potem samo še stopnjujemo. Imamo pa popolnoma novo ekipo, tako da se moramo zdaj najprej prilagoditi,” opozarja kapetan Urnaut, ki smo ga pred dnevi gostili tudi v nedeljskem intervjuju.

V Riminiju enosmerni promet

Slovenci in Nizozemci so stari znanci. Nazadnje so se pomerili ravno v lanski izvedbi Lige narodov, ko so bili slovenski odbojkarji v Riminiju boljši z gladkih 3:0 (18, 15, 18).

Liga narodov, turnir na Filipinih (slovenske tekme):

Torek, 21. junij:
9.00 Slovenija – Nizozemska (SK1)

Četrtek, 23. junij:
13.00 Argentina – Slovenija (SK1)

Sobota, 25. junij:
13.00 Italija – Slovenija (SK1)

Nedelja, 26. junij:
9.00 Japonska – Slovenija (SK1)

Lestvica Lige narodov:

Standings provided by SofaScore LiveScore