Uspešen začetek: Rok Možič prvi mož Slovenije (VIDEO)

Foto: FIVB

Slovenska odbojkarska reprezentanca tretji teden priprav na nastope v ligi narodov zaključuje z gostovanjem na Nizozemskem. V soboto je z reprezentanco slednje v Doetinchemu odigrala pripravljalno tekmo in zmagala z 1:3.

Na prvi pripravljalni tekmi v letošnji reprezentančni akciji je selektor Gheorghe Cretu dobil prve odgovore o obrisih slovenske igre. V prvem nizu sta bila tekmeca izredno poravnana. Po izenačenju na 19:19 je slovenska klop segla po odmoru, ki je obrodil sadove. Močni udarci pri servisih Mateja Köka so tekmecem povzročali kar nekaj težav. Povratnik v reprezentanco je s tem postavil temelje za niz štirih zaporednih točk za vodstvo z 19:24. Prvi niz je nekoliko kasneje z blokom za 21:25 zaključil Alen Pajenk.

V nadaljevanju so Slovenci pokazali nekoliko zadržano igro, kar jih je v drugem nizu pahnilo v tri točke zaostanka. Nazadnje je bilo tako pri rezultatu 10:7, nato pa je slovenski voz še enkrat potegnil Kök. Njegovi servisi so tekmecem znova povzročali preglavice pri sprejemu, prav on pa je z udarcem mimo bloka poskrbel za izenačenje na 10. točko. Kljub temu so bili vse do končnice prvega dela tekme korak pred slednjo Nizozemci. Ti so še vodili s 23:21, nato pa je sledil nov povratek Slovenije. Sašo Štalekar je z blokom drugega nizozemskega napada poskrbel za vodstvo s 23:24, a to ni bilo dovolj za uspeh. Manjši padec osredotočenosti je Nizozemska hitro izkoristila in niz osvojila s 26:24.

Slovenija Nemčija odbojka Alen Pajenk
Foto: Aleš Fevžer

Slabše odigrana končnica drugega niza je Slovence predramila, saj v tretjem in četrtem delu obračuna vprašanja o zmagovalcu niso prepuščali naključju. V tretjem nizu so hitro ušli na tri točke naskoka, razigrani Rok Možič pa je z asom povišal na 10:16. Bližje kot na tri točke (15:18) nato gostiteljem ni uspelo priti. Podobno se je odvil četrti niz, le da so Slovenci na začetku prestavili še v višjo prestavo. Zviti Gregor Ropret pri servisih je Sloveniji prinesel vodstvo z 12:6, nato pa s soigralci razliko le še nadziral do konca.

Po slovenski zmagi z 1:3 sta se selektorja dogovorila, da reprezentanci odigrata dodaten niz, v katerem so več priložnosti dobili igralci, ki so poprej tekmo spremljali s klopi oziroma v igro vstopili le za nekaj trenutkov. Ta del so izbranci nizozemskega selektorja Roberta Piazze dobili s 25:19, četudi so se borbeni in srčni Slovenci po zaostanku s 16:10 uspeli približati na 20:19.

Cretu zadovoljen s prikazanim

“Pripravljalne tekma je vedno pomembna, saj se na njih ekipa še dodatno zbliža. V zadnjih treh tednih smo pozornost posvečali osnovam in obrambi z blokom. Zagotovo bomo na igri po osvojenih točkah morali delati še naprej. Tu moramo izboljšati učinkovitost. Sicer sem zelo sem zadovoljen s tem, kako so fantje odigrali prvi obračun z Nizozemci. Zagotovo jim ni bilo lahko, saj so za njimi naporni treningi. Tekmi na Nizozemskem sta pomembni tudi zato, ker na njiju lahko priložnost za igro ponudimo vsem, jih preizkusimo na različnih igralnih mestih ter navajamo na popolnoma novo raven odbojke, kot so jo nekateri mlajši vajeni,” je po tekmi dejal selektor Cretu.

Pri Sloveniji je 23 točk dosegel Možič. V napadu je bil 63-odstotno uspešen, vpisal je tudi tri bloke in že omenjenega asa. S 14 točkami mu je sledil kapetan Urnaut, 12 jih je dodal Kök, 11 pa Štalekar.

Slovenija se bo v nedeljo s tulipani pomerila še enkrat. Obračun se bo Zwolleju začel ob 16. uri. Liga narodov se začenja 7. junija, Slovenci pa se bodo dan kasneje na Japonskem za začetek udarili s Srbi.

Kaj sta po tekmi povedala še Štalekar in Kök, ki je igral na mestu korektorja. Tonček Štern še ni nared:

Nizozemska – Slovenija 1:3 (-21, 24, -17, -18)

Slovenija: Pajenk 7 (2 bloka), Planinšič [1; 1 as], Kozamernik, Kök 12 (1 blok) [4], Bračko [4], Štalekar 11 (3 bloki), [1; 1 blok], Koncilja, Kumer, Kovačič, Ropret 1, Urnaut 14, Čebulj, Možič 23 (1 as, 3 bloki), Bošnjak [2].

V oglatem oklepaju so zapisane točke, ki so jih igralci dosegli v dodatnem nizu.