Nerazpoloženi Slovenci brez možnosti proti razigranim Japoncem (VIDEO)

Odbojka 20. Jul 202318:30 > 18:55 0 komentarjev
Tine Urnaut
Foto: Volleyball World

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se od lige narodov poslavlja že po četrtfinalu. Na zaključnem turnirju v Gdansku je izgubila že svojo prvo tekmo, s 3:0 (24, 18, 22) jo je premagala Japonska. Znani so že vsi polfinalisti. Potem ko sta si na zaključnem turnirju v Gdansku v sredo medsebojni polfinalni obračun zagotovili ekipi ZDA in Italije, sta danes drugi polfinalni par sestavili Japonska in Poljska. Domača Poljska je prav tako s 3:0 (24, 21, 20) ugnala Brazilijo.

Slovenci, ki so četrtfinalni dvoboj proti Japonski začeli v postavi Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Alen Pajenk, Jan Kozamernik in Jani Kovačič, so dvoboj začeli odlično. Po dobri igri v bloku so povedli s 4:2, a Japonci se niso dali in s svojo značilno igro počasi prevzeli pobudo in bili v nadaljevanju niza pol koraka pred slovenskimi odbojkarji.

Samuraji so bili v boljšem položaju tudi v končnici, ko so povedli s 23:21, nato pa je slovenski selektor Gheorghe Cretu v igro namesto Možiča poslal Žigo Šterna.

Ta je naprej lepo sprejel, nato pa še odlično serviral in bil najzaslužnejši, da so Slovenci izenačili na 23:23. Japonce vse skupaj ni zmedlo, zadnjo točko za niz pa so samurajem po zgrešenem udarcu Urnauta podarili Slovenci.

Vrhunci prvega niza:

Izgubljen prvi niz je očitno šokiral slovenske fante, ki so v drugem nizu povedli z 1:0, nato pa so Japonci dosegli kar štiri zaporedne točke in povedli s 4:1. Na polovici niza se je prednost povzpela na šest (14:8).

Cretu je poskušal z menjavo podajalca (Ropret – Planinšič) in sprejema (Možič -Štern), a Japonci so uspešno držali prednost. Pri 19:13 je sledila mini serija Slovencev, ki so se približali le na tri zaostanka in obudili nekaj upanja. Pri 21:18 v prid Japonske je sodnik morda neupravičeno prekinil točko in jo dosodil samurajev, kljub slovenskim protestom pa odločitve ni spremenil, prednost pa se je povzpela na štiri. Slovenci se v nadaljevanju niso več pobrali, dosegli niso več niti točke in Japonci so povedli z 2:0 (25:18).

Vrhunci drugega niza:

Tretji niz je Cretu malce premešal postavo. Možič je odšel na mesto korektorja, Čebulj pa je odšel na mesto sprejemalca. Na mestu podajalca je ostal Uroš Planinšič. Slovenija je igrala za biti ali ne biti. Kljub temu so Japonci hitro prišli do prednosti s 8:4 in 9:4, a Cretujeva četa ni želela podpisati kapitulacije.

Z boljšo igro so se približano na le točko zaostanka (11:10, 13:12), nato pa so Azijci, ki so igrali izjemno obrambo, žoga ni in ni hotela pasti na tla, spet stopili na plin in pobegnili slovenskim odbojkarjem. Slovenci so še zapretili z 20:22, a vse skupaj je bilo na koncu premalo, da bi razpoloženemu tekemcu odščipnili vsaj niz.

Vrhunci tretjega niza:

Slovencem je kar 27 točk natrosil neustavljivi Juki Išikava. Od tega štiri z blokom. Dvanajst jih je dodal še Juji Nišida, pri Slovencih pa sta se pri 12. točki ustavil kapetan Tine Urnaut in bloker Alen Pajenk. Slednji je morda edini, ki si zasluži pohvale, ostali pa so igrali pod svojimi zmožnostmi.

Zaključni turnir lige narodov 2023, četrtfinale:

Sreda, 19. julij:
ZDA – Francija 3:2 (21, 18, -17, -24, 9)
Italija – Argentina 3:0 (17, 13, 14)

Četrtek, 20. julij:
Japonska – Slovenija 3:0 (24, 18, 22)
Poljska – Brazilija 3:0 (24, 21, 20)

Polfinale:
Sobota, 22. julij:
17.00 Japonska – Poljska (SK)
20.00 ZDA – Italija (SK)

Vse tekme si boste lahko ogledali na kanalih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!