Slovenski odbojkarji v Tokiu premostili tudi turško oviro (VIDEO)

Odbojka 1. Okt 20235:51 > 8:45 2 komentarja

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v 2. krogu turnirja skupine B olimpijskih kvalifikacij v Tokiu premagala Turčijo s 3:0 (26, 28, 22).

Slovenski odbojkarji so premagali še eno oviro na poti k izpolnitvi cilja; uvrstitvi na olimpijske igre v Parizu. Turki, ki so so jih namučili že na evropskem prvenstvu, v Tokiu pa v prvem krogu premagali Srbe, so se spet izkazali kot dostojen, enakovreden tekmec, toda malenkosti so se spet obrnile na stran izkušenejših Slovencev. Ti so v končnici so dobili prva dva povsem izenačena niza, v tretjem pa do zmage prišli bolj zanesljivo.

slovenska odbojkarska reprezentanca
Foto: FIVB

Turki so na začetku tekme povedli s 6:3 in bilo je nekaj pomislekov, ali je tekma ob 10. uri po japonskem času za Slovence nekoliko prezgodaj, na kar so se pritoževali po tekmi nad Tunizijo. Toda hitro je postalo jasno, da na igrišču ne bodo spali. S štirimi zaporednimi točkami so prišli do vodstva, nato pa se je odvijal boj za vsako točko.

Pri Turkih sta blestela brata Adis in Mirza Lagumdžija, pri Slovencih jima je odgovarjal predvsem Rok Možič. Slovenci se pred končnico zaostajali z 19:21, Turki so imeli celo priložnost, da vodstvo povišajo, a je Jan Kozamernik zaustavil njihov protinapad. To je še podžgalo njegove soigralce, Tine Urnaut jim je priboril prvo zaključno žogo, četrto je izkoristil Možič.

Izenačenost se je nadaljevala tudi v drugem nizu. Na začetku so Turki sicer povedli z 8:4, toda Slovenci so vnovič hitro izničili njihovo vodstvo. Niz je spet odločala končnica, v njo so s prednostjo 22:19 vstopili Turki, ki pa jim spet nekaj zmanjkalo, da bi prišli do niza. Alen Pajenk je v pravem času dosegel as, Klemen Čebulj je izenačil na 22:22 z blokom, nato so imeli svoje priložnosti tekmeci. Po točki Možiča pa so Slovenci spet vodili, in sicer 27:26, Dejan Vinčić je dvignil nekaj na videz že izgubljenih žog, niz pa je na mreži končal Kozamernik.

Dva tesno izgubljena je pustila posledice na slovenskih tekmecih, predvsem na bratih Lagumdžija, ki sta bila v tretjem nizu skoraj nevidna. Turki so zaostali s 6:11 in 14:20, do konca so sicer še upirali, prišli na 21:23, toda preobrata niso naredili.

Rok Možič
Foto: FIVB

V slovenski vrsti je bil tokrat najučinkovitejši Možič, dosegel je 20 točk.

V Tokiu bodo imele reprezentance v ponedeljek prost dan, v torek se bodo Slovenci merili s Finci.

Dvorana Yoyogi, gledalcev 400, sodnika: Collados (Francija), Choi (Južna Koreja).
Slovenija: Pajenk 7 (1 as, 1 blok), Planinšič, Kozamernik 8 (2 bloka), Toman, Bračko, Vinčić 1, Štalekar, Koncilija, Kovačič, Štern, Urnaut 13, Čebulj 13 (1 as, 2 bloka), Možič 20 (1 as, 1 blok), Mujanović.
Turčija: Gürbüz 7, Bostan, Bülbül 5 (1 blok), M. Lagumdžija 14 (1 as, 3 bloke), Ekši, Gülmezoglu 5, A. Lagumdžija 16 (1 blok), Günes 2 (1 blok), Matić 3, Aydin, Bayraktar, Tayaz, Atli, Done.

Kvalifikacije za olimpijske igre, 2. krog:

Nedelja, 1. oktober:
Slovenija – Turčija 3:0 (26, 28, 22)
Srbija – Tunizija 3:0 (21, 16, 21)
ZDA – Finska 3:0 (17, 15, 17)
Japonska – Egipt 2:3 (14, 10, -23, -23, -13)

Lestvica:

Standings provided by Sofascore