Roglič zmaguje, navijači Jumbo-Visme pa besnijo na šefe ekipe

Kolesarstvo 30. Sep 202318:46 2 komentarja
Primož Roglič
Roglič se veseli že tretje zmage na Giru dell'Emilia. Foto: guliverimage

Jasno je, da se Primož Roglič poslavlja od Jumbo-Visme. Svoj zadnji teden v črno-rumenem dresu je začel izjemno. Dobil je namreč dirko Giro dell'Emilia.

Težko pričakovani prvi dvoboj Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja v letošnji sezoni ni razočaral. Na težki trasi z zaključkom na slovitem vzponu na San Luco ni manjkalo napadov, na koncu pa slovenski ljubitelji kolesarstva ne bi mogli biti bolj zadovoljni. Roglič je zmagal, Pogačar je končal kot drugi.

Roglič se tako na najboljši možen način poslavlja od Jumbo-Visme. Prav pred današnjo dirko je namreč za Val202 potrdil, da zapušča Nizozemce. Kdo bo novi delodajalec 33-letnika, bo najverjetneje znano po zadnji preizkušnji sezone, v soboto, 7. oktobra, namreč sledi še Lombardija, dirka odpadlega listja.

Slovenski šampion v letošnji sezoni še naprej blesti. Spomladi je odlično kolesaril na večetapnih dirkah, osvojil tudi italijanski Giro, Vuelto je končal kot tretji, na sploh prvi enodnevni preizkušnji letos pa takoj zablestel v polnem sijaju.

Pogačar obžaluje napako

Roglič je na napad čakal dolgo, sprožil ga je v zadnjih nekaj sto metrih. Slediti mu ni mogel nihče, niti Tadej Pogačar, ki je na koncu osvojil drugo mesto. 25-letnik je o dirki povedal: “Vsako leto sem bližje zmagi. Bil je dober dan. Primož je bil na koncu prehiter.”

Priznal pa je, da je naredil napako, ko je napadel kilometer pred ciljem: “To je bila napačna odločitev. Počutil sem se dobro, a to je bila ključna napaka dneva. Sem pa vsaj lahko napadel, za razliko od preteklih let.”

Pogačar, Roglič in Yates. Foto: guliverimage

Zadnji teden v črno-rumenem

“Dirka je legendarna. Rad imam vzpon na San Luco. Zmago posvečam družini, ki me vedno podpira, v dobrih in predvsem slabih časih. Danes je sicer ni tu, ampak čutim podporo,” je po dirki organizatorjem dejal Roglič. Še veliko bolj zgovoren je bil 33-letnik pred začetkom italijanske preizkušnje. Za Val 202 je namreč povedal: “Lahko potrdim, da odhajam iz ekipe, kjer sem trenutno. Vse ostale podrobnosti bi skušali razkriti po koncu sezone, po moji zadnji dirki. Zdaj sem tukaj z namenom, da dirkam, da naredim tisto, za kar sem tu, potem pa ostalo.”

S tem je potrdil, da v prihajajoči sezoni ne bo dirkal za Jumbo-Vismo. Govorice o tem so bile vedno bolj glasne vse od dirke po Španiji, ko je (tudi zaradi navodil ekipe) osvojil skupno tretje mesto, dodatno pa jih je začinila novica o morebitni združitvi moštev Jumbo-Visma in Soudal Quick-Step, ki se zdi le še formalnost.

Primož Roglič
Primož Roglič. Foto: guliverimaeg

Neodobravanje na družbenih omrežjih

Po potrditvi, da Roglič zapušča Jumbo-Vismo, in novi zmagi slovenskega šampiona, so računi ekipe na družbenih omrežjih napolnjeni s komentarji, da jim bo še žal. “Že komaj čakam na tvoje dirkanje proti Jumbo-Vismi.” “Oh, kako vam bo še žal.” “Upam, da vidite, čemu ste se odpovedali.” To je le nekaj komentarjev, ki so jih navijači Primoža Rogliča pustili pod Facebook objavo Jumbo-Visme ob zmagi slovenskega šampiona.

Šef ekipe Richard Plugge se je odzval na Rogličev odhod: “Razumemo njegov prestop. Vedno bo naš kralj. Smo hvaležni za vse, kar smo skupaj naredili.”

“Vedno ga bom spoštoval. A pride čas, ko se je najbolje posloviti drug od drugega. Želel si je drugam. Do njega imamo preveč spoštovanja, da mu ne bi ustregli,” je še dodal. Za Rogliča se še naprej zanimajo Ineos, Movistar, Bahrain-Victorious, Jayco AlUla, Lidl-Trek in tudi Bora Hansgrohe. Odločitev naj bi bila znana kmalu. Rogliča sicer čakata še dve jesenski italijanski klasiki. V torek bo nastopil na dirki Tre Valli Varesine, v soboto pa še na zadnjem spomeniku sezone, na dirki po Lombardiji.