Ropret: Odločitev o zamenjavi selektorja je presedan

Odbojka 8. Avg 202219:01 > 19:04 5 komentarjev
Metod Ropret
Foto: SK

Slovenska odbojkarska reprezentanca je danes povsem nenadejano dobila novega selektorja. Dosedanjega, Avstralca Marka Lebedewa, je zamenjal romunski strokovnjak Gheorge Cretu. V popoldanskih urah v idiličnem Bohinju je pred novinarske mikrofone stopil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret in pojasnil razloge za presenetljivo odločitev.

“Ocenjujemo, da je bilo za izpolnitev naših ciljev, povezanih s svetovnim prvenstvom, potrebnih nekaj sprememb. Enotno smo se odločili, da zamenjamo vodjo strokovnega štaba, ki se mu na tem mestu zahvaljujemo za opravljeno delo,« so v skopem sporočilu za javnost danes dopoldne sporočili iz OZS.

Novica o zamenjavi selektorja Marka Lebedewa je udarila kot strela z jasnega, še toliko bolj, ker je do nje prišlo vsega 18 dni pred pričetkom domačega svetovnega prvenstva, igralci pa so še pred nekaj dnevi v novinarske mikrofone razlagali, da stvari potekajo brez večjih težav.

“Vse skupaj se je izboljševalo, stopnjevalo, a ne do te ravni, da bi bili s tem zadovoljni. Domače svetovno prvenstvo je preveč pomembno, da bi karkoli prepuščali naključju. Ker je tekmovanje na domačih tleh, smo si vzeli nekaj časa, da ocenimo situacijo. Na koncu smo se na ravni strokovnega sveta sprejeli odločitev in se odločili za zamenjavo,” je v Bohinju, kjer ta čas preživlja poletni oddih, obrazložil predsednik OZS Metod Ropret in dodal, da so bile ene od dejavnikov za zamenjavo tudi slabše predstave v ligi narodov, ki jo je Slovenija sklenila na desetem mestu.

Metod Ropret
Foto: SK

Z obvestilom o prekinitvi dogovora z avstralskim trenerjem so na zvezi obelodanili tudi ime njegovega naslednika. To je posta romunski strokovnjak Gheorge Cretu, ki je po zagotovilih prvega moža OZS eno »najbolj vročih in eminentnih imenna svetovni odbojkarski sceni”.

“Verjetno je to nekakšen splet naključij. S selektorjem smo imeli na nek način srečno roko. Ko smo se spomladi spogledovali s tem, kdo bo vodil našo reprezentanco, takšnega imena v naboru niti ni bilo. Odločili smo se, kot smo v tistem trenutku najbolje vedeli in znali. Ko smo se sedaj ozirali po alternativah, se je izkazalo, da je ta realna in da je gospod Cretu pripravljen čez noč priti in prevzeti krmilo reprezentance,” je pristavil Ropret.

O čem je še govoril Metod Ropret?

O tem, kako so novega selektorja sprejeli igralci:

“Igralci ga še niti niso imeli priložnost spoznati, saj šele danes prihaja v Slovenijo. Prvi trening z njimi bo opravil šele jutri. Ni pa na odločitev nobenih negativnih odzivov, prej pozitivnih.”

O razlogih za zamenjavo selektorja:

“Prav globoko v razmere, ki so pripeljale do odločitve ne bi stopal. Tu je vrsta dejavnikov, ki vplivajo na to. Ključen je bil vendarle razlog, da nismo našli prave igre in energije, ki nas je krasila. Zavedati se moramo, da reprezentanca temelji na ekipni igri, ekipnem duhu, povezanosti in to nam je v zadnjem obdobju manjkalo.

Verjamem, da imamo na voljo še dovolj časa, predvsem pa je pomembno, da smo našli človeka z izjemno energijo. Nenazadnje je z rezultati ki jih je gospod Cretu v zadnjem obdobju dosegel, najbolj vroče in eminentno ime na svetovni odbojkarski sceni.”

O tem, kdo je dal pobudo za zamenjavo selektorja:

“Igralci so še pretekli teden ocenjevali, da gredo treningi na bolje, forma pa se jim stopnjuje To je bila odločitev strokovnega sveta OZS in mi tudi v celoti nosimo odgovornost zanjo.”

O tem, kako dolgo so razmišljali o zamenjavi:

“O tem, ali smo na pravi poti, smo se spraševali že po zaključeni ligi narodov. Vendarle smo se odločili, da si glede na to, da nismo bili kompletni, imeli okužbe s koronavirusom in dolga potovanja, damo še nekaj časa in poskusimo priti do želene ravni. A skozi začetno pripravljalno obdobje se je izkazalo, da nam manjka še kaj več kot le to.”

O tem, kdaj so se začeli pogovori z novim selektorjem:

“Zgodilo se je izjemno hitro, vse skupaj v treh, štirih dneh.”

O tem, da je Mark Lebedew šele danes izvedel, da je ostal brez službe:

“To drži. Govorila sva danes zjutraj. Z dogajanjem nisem želel vznemirjati igralcev, obenem pa nisem ničesar želel prepuščati naključju. Dokler nismo imeli trdne alternative, bi bila takšna dejanja nerazumna.”

O tem, kako se je nekdanji selektor odzval na novico:

“Seveda je bil presenečen. Skušal sem se mu iskreno zahvaliti in na nek način tudi opravičiti. Kar smo storili, je na nek način presedan. To ni običajno, a ocenili smo, da moramo na neki točki stvari presekati.

O velikem tveganju, ki so ga sprejeli z odločitvijo o menjavi selektorja:

“Na nek način nikoli ne bomo vedeli, ali smo ravnali pravilno. A vse aktivnosti, ki smo jih izvajali, smo jih izvajali izključno v interesu, da vse skupaj prestavimo na višjo raven. Glede na intenzivno komunikacijo z gospodom Cretujem v zadnjih dneh, imam izjemno pozitiven občutek. Verjamem, da fantom lahko da tisto nekaj malega, kar še rabimo. Verjamem, da smo z njim to dobili.

O vsebini dogovora z novim selektorjem:

“Dogovorili smo se tako hitro, da pravzaprav resne pogodbe sploh še nimamo. Imamo le osnutek pogodbe, ki jo bomo uskladili v prihodnjih dneh. V prvi fazi verjetno za kratko obdobje svetovnega prvenstva, a verjamem, da, če bo pripravljen ostati, bomo našli skupni jezik tudi za naprej. Sam bi rad videl, da se teh stvari razbremenim do prihodnjih olimpijskih iger, saj moramo reprezentanci in vsem nam zagotoviti stabilnost.”

O tem, ali bi prišlo do zamenjave, če Cretu ne bi bil na voljo:

“Težko rečem, kaj bi storili, če ne bi imeli prave alternative. Mark Lebedew je nesporno vrhunski strokovnjak in če ne bi imeli ustrezne zamenjave vsaj takšnega ranga, ne vem, če bi se za to odločili. Do dogovora je prišlo izključno na podlagi osebnih kontaktov med njim in mano.”

O tem, ali bo do spremembe prišlo le na mestu selektorja:

“Predvidevam, da da. Vsem v strokovnem štabu smo ponudili možnost, da ostanejo, Danes zvečer se bodo z novim selektorjem tudi sestali.”

O skopih pojasnilih glede odhodov selektorjev, saj še vedno ni znan niti razlog za odhod Alberta Gulianija:

Alberto Giuliani. Foto: Guliverimage

“Gulianiju smo po koncu evropskega prvenstva ponudili podaljšanje pogodbe, a je v tistem času sklenil pogodbo z Resovio, ki mu dela z reprezentanco ni omogočala. Čakali smo in upali na ugoden razplet, a so bile omejitve zelo natančne. Izkazalo se je, da dogovora ne bomo uspeli najti. Ko smo sprevideli, da ne moremo več čakati, smo se začeli ozirati po alternativah in se odločili za Lebedewa. Vmes se je Gulianiju zapletlo v klubu in bi lahko bil celo možnost za vnovično imenovanje, a v tem času smo stvari že dorekli.”

O finančnih podrobnostih dogovora z novim selektorjem:

“Zaenkrat smo se pogovarjali samo o vsebini in pričakovanjih. To temo sem želel odpreti, a je selektor dejal, da to zanj v tem trenutku ni pomembno.”

O pričakovanjih in ciljih pred prihajajočim domačim svetovnim prvenstvom:

“Pričakujem, da bomo doma zmagovali. Skupina je zelo zahtevna, format pa drugačen od evropskega prvenstva. Tu bo šla na nož vsaka tekma. Če me vprašate, bom zadovoljen, če gremo na Poljsko.”