Na začetku so jih spraševali, če se šalijo, nato pa udarili kot strela z jasnega

GEN-I Volley
Foto: KAAI Medi

Potem ko je slovenska odbojkarska javnost v ženski konkurenci Sportklub lige pričakovala standardni finale med Calcitom in Nove KBM Branikom, so odbojkarice GEN-I Volleyja poskrbele za velikanski šok. Goriške strele so na odločilni tretji polfinalni tekmi v Lukni so slavile s 3:1 v nizih in se po nekaj letih spet zavihtele na veliki finale.

Nazadnje se je to zgodilo, ko sta se v Novo Gorico vrnila zakonca Samec Lipicer. V tisti sezoni 2018/2019 se je pričakovalo, da bodo Novogoričanke v žep pospravile vse lovorike, a se na koncu ni izšlo po načrtih, neuspeh pa je botroval tudi ne preveč prijateljski razhod.

Po treh letih je GEN-I Volley ponovno začel z nule. V domače okolje sta se vrnila Tina Lipicer Samec, ki je kot direktorica prevzela športni del ekipe, njen mož Vasja pa se je z dekleti zaprl v telovadnico in od deklet zahteval garanje in še enkrat garanje, kar se je v sredo odrazilo tudi na igrišču. Goriške strele so v Lukni praktično igrale same in povsem deklasirale pokalne prvakinje, ki jih ni mogla rešiti niti Iza Mlakar.

Vrhunci s tretje polfinalne tekme v Lukni:

Vedel je, da lahko prestrašijo bankirke

“Moram reči, da sem pred polfinalom verjel, da lahko malce ponagajamo bankirkam. Sploh doma. Od kar se jim je poškodovala Monika Potokar, niso imeli menjave. Če imaš le šesterko, lahko moliš, da ti vedno gre, če ne gre, imaš težave. Da bi govorili, da bomo zagotovo šli v finale, to ne, a že v Novi Gorici sem videl neke stvari, ki so me navdajale z optimizmom,” je v pogovoru povedal trener GEN-I Volleyja Vasja Samec Lipicer.

Čeprav velikega razočaranja v Mariboru nismo mogli skriti, je trener Novogoričanke povedal, da mu je trener Nove KBM Branik Bruno Najdič športno čestital za uvrstitev v finale. “Smo prijatelji. Čestital mi je iz srca. Tudi dan kasneje me je poklical in nas le pohvalil. Navdušenje bil nad našo igro v bloku in obrambi, niti Iza jih ni mogla rešiti. Priznal je, da smo se zasluženo uvrstili v finale,” je pojasnil.

Veliko veselje goriških strel se je preselilo tudi v slačilnico:

Video: Nina Mihalič

Na tribune so se vrnili navijači

V Novo Gorici je bil v zadnjih sezonah zatišje. Gledalcev ni bilo več na tribunah, v tej sezoni pa so se začeli vračati. Že konec leta se je v dvorani zbralo 400 ljudi, zato je Vasjo kar malce strah, kaj se bo zgodilo, če na eni tekmi v finalu premagajo Calcit. Sladke skrbi.

“Na drugi tekmi z Mariborom se je v dvorani zbrali 600 ljudi, zato bog ne daj, da dobimo kakšno tekmo proti Calcitu,” se pošalil in dodal, da bi se v tem primeru številka hitro povzpela na 1000 ali celo več. “Veseli me, da ta trenutek zanimanja še obstaja, da ljudje pred niso preveč zamerili za vse, kar se je dogajalo. Nikakor, že decembra sem videl, da se Nova Gorica odbojkarsko prebuja, da imajo ljudje še vedno radi ta šport. Ta uvrstitev v finale je tudi zanje,” svojim navijačem in gledalcev polaska prvi trener GEN-I Volleyja.

GEN-I Volley
Foto: KAAI Medi

Ko so zbrali ekipo, ni manjkalo pomislekov

Goriških strel pred sezono nihče ni uvrščal med kandidate za osvajanje lovorik. Cilj je bil, da se uvrstijo med štiri najboljše in se borijo za tretje mesto, a potem ko so sestavili ekipo, so se mnogi ustrašili, da so cilje postavili previsoko. Napaka.

“Res je, ko smo zbrali ekipo, me je več ljudi pocukalo za rokav in mi dejalo, če se šalimo. ‘Smo res govorili v Top4, ali bomo decembra kupovali tujke, da obstanemo’. Hitro sem jih pomiril. ‘Ne vem, koliko vi poznate ligo, ne delajte panike.’ Je pa bilo treba, ne glede na to, kaj sem sam vedel, da lahko od deklet dobim, nekaj stvari postaviti še na pravo mesto. Samo od sebe nič ne pride, a že proti konca leta sem videl, da smo na dobri poti, da smo postavali neke temelje, na katerih se da graditi,” je jasen Samec Lipicer.

GEN-I Volley
Foto: KAAI Medi

Ne more prehvaliti deklet

GEN-I Volley in Calcit Volley sta se v tej sezoni pomerila petkrat. Goričanke na prav nobeni tekmi niso osvojile niti niza, kar pred finalom Primorcev ne more navdajati z optimizmom, a po velikem skalpu Mariborčank so dekleta dobila potrditev, da zmorejo in lahko dobile tudi same igralke, ki kipijo od energije.

“Ne bi izpostavljal posameznice, prav z vsemi dekleti, ki so tukaj, sem zadovoljen. Res smo imeli srečo, da so dekleta taka, kot so, da smo zadeli s karakterji. Lara Rituper je naredila izjemen preskok, a le zato, ker ne gre za tipičnega, sam pravim ljubljanskega centra. Gre za dekle, ki posluša in upošteva navodila. Napredek je viden. Tudi Estonka Silvia Pertens je tukaj, sam jo imam za Slovenko. Nič ni ji težko, tukaj se odlično počuti, skratka vsi imamo nekaj od tega. Tukaj je še Polona Frelih. Ona je pravi norec. Bila je že na tem, da preneha z odbojko, ko je sedela na klopi pri Krimu. Prav tako kot Rituper je tudi sama odličnjakinja v šoli, a na igrišču se spremeni v bombarderja. Ona udari v tri metre in ti zatuli v obraz, na nobenega se ne ozira, pa je z urejene in mirne družine,” se je ob hvali svojih izbrank nasmeji Vasja.

GEN-I Volley
Foto: KAAI Medi

Brez predaje tudi v finalu

Tudi v finalu, ki se začne že čez dva dni, prva tekma bo na sporedu že v soboto v Kamniku (19.00), Novogoričanke ne bodo mahale z belo zastavo, a favorit je jasen. Kot rečeno GEN-I Volley v tej sezoni Kamniku, ki ima res širok in kakovosten kader, ni uspel odščipniti niti niza.

“Pri Kamniku je tako, če uspeš od 10 žog v napadu tri ubranit z blokom, si v igri, če ne, je težko. Imajo dober sprejem, odlično, izjemno podajalko in vrhunske napadalke levo in desno, ki ne čakajo druge priložnosti, da pridejo do točke. Gre za fizično ekipo, nima prave šibke točke, a sam že vem, kako se bomo lotili tekme. Tudi dekletom bom povedal, če misli katera v Kamnik le na izlet, lahko ostane doma, pa se vidimo v ponedeljek. Glede na to, kaj gledam na treningih in slačilnici, se ni za bati, da bodo dekleta spet pustile srce na igrišču. Samozavest je na vrhuncu, zato se ničesar ne bojim. Zagotovo v finale ne gremo sodelovati.”