Slovenski mivkaši v boj za Pariz

Odbojka 15. Maj 202415:44 0 komentarjev
Foto: Aleš Oblak

Slovenska reprezentanca v odbojki na mivki bo med 17. in 20. majem nastopila v Pokalu narodov oz. v kvalifikacijah za olimpijske igre v Parizu. Naše odbojkarice čakajo obračuni v Vilni, odbojkarji se bodo s tekmeci merili v Hamburgu.

Pokal narodov poteka pod okriljem Evropske odbojkarske konfederacije, reprezentance pa si lahko skozi tekmovanje zagotovijo nastop na olimpijskih igrah. Evropske reprezentance se bodo v tokratnem Pokalu narodov merile drugič, 1. krog tekmovanja smo namreč spremljali že v letu 2023. Slovenke v zasedbi Tajda Lovšin, Anja Maček, Maja Marolt in Živa Javornik so takrat igrale v Apeldoornu in premagale Estonke in Ciprčanke, v finalu pa izgubile proti favoriziranim Nizozemkam. Naša moška izbrana vrsta v sestavi Nejc Zemljak, Alan Košenina, Jan Pokeršnik in Klemen Šen pa se je predstavila v Madridu in uvodoma premagala Hrvaško, nato pa izgubila z Litvo in Avstrijo.

Obema slovenskima reprezentancama se je tako uspelo uvrstiti v 2. krog tekmovanja, ki ga bodo naše odbojkarice igrale od 17. do 19. maja v Vilni, kjer bodo nastopile še Litva, Avstrija, Estonija, Slovaška in Romunija. “Mislim, da možnosti za uvrstitev na finalni turnir imamo. Nastopamo sicer v močni skupini, z močnimi ekipami, a nasprotnice precej dobro poznamo in jih lahko z dobro igro in tudi dobro dnevno formo premagamo. Za zdaj kaže, da se bomo na prvi tekmi pomerili s Slovakinjami, ki jih predvsem Maja in Živa dobro poznata. Se pa zavedamo, da gre za eno od reprezentanc, ki vselej igra na visoki ravni. A tudi me smo dobra ekipa, imamo dve dobri dvojici, kar nam ponuja več možnosti in več kombinacij, ko je to potrebno. Ravno to je naše najmočnejše orožje,“ je pred odhodom v Vilno dejala reprezentantka Tajda Lovšin, ki jo bomo v Litvi spremljali v paru s Tjašo Kotnik, drugo slovensko dvojico pa tvorita Maja Marolt in Živa Javornik.

Foto: Aleš Oblak

“Vemo, zakaj gre”

Odbojkarji se bodo med 18. in 20. majem v Hamburgu za edino mesto, ki vodi v veliki finale Pokala narodov, v skupini C merili z Nemci, Angleži, Estonci, Luksemburžani, Ciprčani in Moldavci. Jan Pokeršnik, ki se je po dveh letih premora vrnil na peščena igrišča in združil moči z dolgoletnim partnerjem Nejcem Zemljakom, je prepričan, da Slovenci lahko presenetijo tudi tekmece, ki na turnirju v Nemčiji veljajo za favorite: “Dobro je spet biti nazaj na mivki in tudi nazaj v reprezentanci. Ekipa je nova, novi so izzivi, nove so sanje. Vemo, zakaj gre in olimpijske igre so sanje vsakega športnika. Mi nekako še vedno sanjamo, da nam bo to uspelo. Po točkah resda nismo tako blizu drugim reprezentancam kot naša ženska ekipa, ampak kot sem že prej dejal, so sanje dovoljene. Vemo, da bo zelo težko, saj nas v Hamburgu čakajo Nemčija, Anglija in Estonija, ki so glede na lestvico močnejše ekipe od nas, a mislim, da lahko sestavimo dobro formo v teh zadnjih dneh in presenetimo vse tekmece.” Drugi slovenski par sestavljata Danijel Pokeršnik in Klemen Šen.

Jan Pokeršnik
Jan Pokeršnik Foto: Aleš Oblak

Cilj je uvrstitev v finale

Selektor reprezentance Tadej Boženk, ki bo na tekmovanju tokrat spremljal dekleta, je prepričan, da Slovenija lahko poseže po najvišjih mestih: “Naš prvi cilj tako pri ženskah kot pri moških je uvrstitev v finale turnirjev v Vilni in Hamburgu, v finalu pa se bomo tako kot že v prejšnjih letih borili in si skušali priigrati zmago. Zagotovo so nekoliko bolj uigrana dekleta, ki se skozi vse leto posvečajo le odbojki na mivki, ob tem pa imamo v reprezentanci dve stalni dvojici. Veliko tudi treniramo skupaj, po potrebi mešamo pare in preizkušamo različne opcije. Nekateri fantje za zdaj še kombinirajo dvoransko odbojko in odbojko na mivki, a sta Nejc in Jan skupaj odigrala toliko turnirjev, da sta zares dobro uigrana in točno vesta, kako odigrati v določeni situaciji. Klemen in Danijel sta skupaj odigrala lansko sezono, tudi zdaj trenirata skupaj, Danijel je ob tem vseskozi na mivki in tudi na ta par lahko računamo. Tu pa so tudi izkušnje, ki jih naša reprezentanca premore zares veliko.”

Tajda Lovšin
Tajda Lovšin Foto: Aleš Oblak

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!