Kdo se bo pridružil Janji Garnbret?

Drugi športi 15. Maj 202414:26 0 komentarjev
Janja Garnbret
Janja Garnbret. FOTO: Jan Gregorc

V Šanghaju se bo v četrtek začel prvi del olimpijskih kvalifikacij v športnem plezanju za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu. V konkurenci 48 športnih plezalk in 46 plezalcev se bo za olimpijske vozovnice merilo tudi osem Slovencev. Olimpijski potniki bodo znani šele po koncu drugega dela kvalifikacij 23. junija v Budimpešti.

Po Tokiu bo Pariz drugič v olimpijski zgodovini gostil najboljše športne plezalce. Pred tremi leti na olimpijski premieri tega športa so se za prve olimpijske kolajne športni plezalci merili v eni disciplini, in sicer kombinaciji hitrosti, balvanov in težavnosti, v Parizu bosta na sporedu dve olimpijski disciplini.

Hitrost, v kateri Slovenci ne tekmujejo, bo samostojna disciplina, druga za Slovence veliko bolj zanimiva disciplina bo kombinacija balvanov in težavnosti, v kateri je Slovenija po zaslugi Janje Garnbret med favoriti za zlato odličje. Garnbret, ki je pred tremi leti na Japonskem postala prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju, v Šanghaju in Budimpešti ne bo tekmovala.

Garnbret si je že avgusta lani na svetovnem prvenstvu v Bernu med prvimi zagotovila olimpijsko vozovnico. Slovenija ima na razpolago štiri olimpijske kvote, dve v ženski in dve v moški konkurenci.

Za dve moški kvoti se bodo v dveh delih olimpijskih kvalifikacij na Kitajskem in Madžarskem potegovali Luka Potočar, Anže Peharc, Martin Bergant in Zan Lovenjak Sudar. Za še eno žensko kvoto se bodo merile Vita Lukan, Sara Čopar, Lucija Tarkuš in Mia Krampl, ki ima od slovenske osmerice v Šanghaju edina že olimpijsko izkušnjo iz Tokia 2021.

“Verjamemo, da imamo realne možnosti, da poleg Janje dobimo še vsaj enega olimpijca. Konkurenca je zelo velika, veliko držav ima isti cilj, ampak mi smo osredotočeni na svoje nastope in svoje želje. Pričakujemo, da Janja v Parizu ne bo sama,” napoveduje selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, ob katerem sta na Kitajskem še trenerja Luka Fonda in Domen Švab ter fizioterapevt Sašo Oštir.

Mia Krampl. FOTO: Profimedia

Končni potniki šele 23. junija

Tekmovalce na Kitajskem najprej čaka predtekmovanje, v četrtek na balvanih in nato v petek še v težavnosti. Po 20 najboljših iz uvodnega kroga se bo uvrstilo v polfinale, ki bo na sporedu v soboto, osmerico najuspešnejših v vsaki od konkurenc pa čaka še nastop v nedeljskem finalu. A v nedeljo še ne bodo znani potniki za Pariz.

Dosežki iz Šanghaja bodo služili kot popotnica za drugi del olimpijskih kvalifikacij. Te bodo od 20. do 23. junija v Budimpešti. Šele na Madžarskem bo znanih deset potnic in deset potnikov na olimpijske igre, na katerih bo Garnbret avgusta branila naslov olimpijske prvakinje.

Gorazd Hren
Gorazd Hren. Foto: Aleš Fevžer

“Vsaka tekma bo tekmovanje zase, kot v svetovnem pokalu bo rezultat tekmovalca ovrednoten s točkami, zmaga bo prinesla 50 točk, drugo mesto 45 in tako naprej. Za olimpijsko vozovnico se bodo upoštevali dosežki iz obeh kvalifikacijskih tekmovanj v Šanghaju in Budimpešti skupaj. Tisti, ki bodo imeli največ točk z obeh tekem, bodo šli na olimpijske igre,” je za STA iz Šanghaja precej zapleteni sistem kvalifikacij opisal selektor Hren.

“Po Šanghaju v boju za zapolnitev olimpijskih kvot ne bo še ničesar odločeno, vse bo odprto do konca tekme v Budimpešti. Skupni seštevek z obeh tekem bo vodil na OI,” je dodal vodja slovenske odprave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!