Slovenski tabor lov na Pariz začenja brez najboljše

Odbojka 12. Maj 202316:39 0 komentarjev
Foto: Volleyballworld

Slovenska reprezentanca v odbojki na mivki zaključuje s pripravami na kvalifikacije za olimpijske igre. Moška izbrana vrsta bo z nastopi v pokalu narodov začela 15. maja proti Hrvaški, ženske pa prva obračuna kvalifikacij proti Estonkam čakata 17. maja.

Najboljši slovenski odbojkarji in odbojkarice na mivki bodo med 15. in 18. majem igrali prvi krog kvalifikacij za olimpijske igre v Parizu, odvijal se bo pod okriljem pokala narodov v organizaciji Evropske odbojkarske zveze. S tekmovanjem bodo začeli moški, v boj za olimpijsko vozovnico se bo na sedmih prizoriščih podalo 35 reprezentanc. Slovenci se bodo merili v skupini E, ki jo bo gostil Madrid, naša izbrana vrsta pa bo svoje nastope začela z obračunom proti Hrvaški. Pri ženskah bo tekmovanje prav tako potekalo v sedmih skupinah, naše odbojkarice bomo spremljali v skupini C v Apeldoornu.

Selektor: Tjaša Kotnik ima težavo s kolenom

“Naša moška ekipa se bo predstavila v zasedbi Nejc Zemljak in Klemen Šen ter Jan Pokeršnik in Alan Košenina. S tem smo bolj izkušenima Nejcu in Janu dodali dva mlajša, perspektivna odbojkarja in menim, da je bila odločitev dobra. Vsaj glede na to, kar smo doslej videli na treningih. Pri ženskah smo vseskozi računali na naše standardne dvojice, a v Apeldoorn odhajamo z nekoliko spremenjeno reprezentanco. V štabu smo namreč ocenili, da v tem trenutku ni smiselno, da Tjaša Kotnik, ki ima nekaj težav s kolenom, na Nizozemskem nastopi. Tajda Lovšin bo tako igrala v paru z Anjo Maček, našo drugo dvojico pa tvorita Maja Marolt in Živa Javornik,” je o sestavi slovenske reprezentance povedal selektor Tadej Boženk, ki je zelo zadovoljen z doslej opravljenim delom.

Tadej Boženk
Foto: Aleš Oblak

“Priprave so zaključene in mislim, da smo jih opravili na najvišji možni ravni, tako z dekleti kot s fanti. Zelo sem vesel, da se nam je pravočasno pridružil Jan Pokeršnik, ki je zagotovo dodana vrednost za moško reprezentanco. Pri fantih upam na dober rezultat, ciljamo na prvo ali drugo mesto v skupini, pri dekletih pa je cilje težje napovedati, saj čakamo na to, kako se bo na tekmah odzvala naša nova dvojica Tajda Lovšin-Anja Maček. Vemo, da je po taki spremembi vselej težko, a ne glede na to, tudi pri dekletih upam, da se uvrstijo vsaj v polfinale. Tudi če nam ne uspe zmagati, drugo ali tretje mesto ne bosta razočaranje, še posebej, ker nam odpirata dobro pot za naprej.”

Hrvate dobro poznajo

Najbolj izkušeni član slovenske izbrane vrste Nejc Zemljak bo v olimpijskih kvalifikacijah igral že četrtič. Tokrat se bo predstavil v paru s Klemnom Šenom, s katerim sta lani osvojila naslov državnih prvakov. Zemljak, ki se že vrsto let posveča le odbojki na mivki, od nastopa v Madridu, kjer se bo Slovenija najprej srečala s Hrvaško, pričakuje predvsem izenačene dvoboje: “Naši prvi nasprotniki bodo Hrvati, ki v Madrid prihajajo z ekipo Zelenika-Skorin, ki zmaguje na turnirjih v domači seriji. Poznam ju precej dobro, proti njima sem namreč že igral in to bo zagotovo ena od naših prednosti. Gre za starejšo in izkušeno dvojico, ki zna presenetiti, medtem ko je druga hrvaška ekipa mlada in se bo šele skušala uveljaviti. Tekma bo odprta in če nam uspe preskočiti prvo oviro, nas v nadaljevanju čakajo Avstrijci. Ti so pred to sezono premešali ekipe in sestavili nove pare, enega prav posebej za nastope v pokalu narodov. Nekaj neznank torej je, a gre v vsakem primeru za igralce, ki po kakovosti sodijo v sam svetovni vrh.”

Foto: Aleš Oblak

V Madridu se bodo za uvrstitev na finalni turnir olimpijskih kvalifikacij za letošnje leto borili še Španci in Litovci.

Tajda Lovšin: Upamo na najboljše

Prve nasprotnice slovenskih odbojkaric, ki bodo nastopile na Nizozemskem, kjer bodo igrale kot druge nosilke, bodo Estonke. V skupini C se bodo za prvo mesto, ki vodi na finalni turnir, sicer borile še reprezentance Nizozemske, Cipra in Severne Irske. V našem taboru se kakovosti tekmic dobro zavedajo, vendar pa imajo tudi slovenska dekleta po besedah reprezentantke Tajde Lovšin kar nekaj orožij, s katerimi lahko presenetijo.

“Od ekip, ki nam dobro stale nasproti, nekatere že poznam, drugih še ne. Z Estonkami sem se v preteklosti že srečevala na turnirjih, imajo zelo kakovostno prvo dvojico, a vseeno upamo na najboljše. Zdi se mi, da sva se z Anjo v tem kratkem času zelo dobro ujeli, a je težko karkoli reči, dokler se ne bova preizkusili tudi na tekmah. Prav zato ta vikend odhajava na turnir v Italijo, kar nama bo zagotovo zelo koristilo. Kot reprezentanca pa vselej lahko računamo na naš dober servis in tudi na dobro obrambo in menim, da nam lahko prav ta elementa pomagata do zmag,” je dejala Tajda.

Tajda Lovšin
Foto: Aleš Oblak

Moška izbrana vrsta, ki jo bo vodil Rok Satler, bo v Madrid odpotovala 14. maja in se že 15. maja pomerila s Hrvaško, ženska reprezentanca pod vodstvom Martina Sattlerja pa se bo na Nizozemsko podala 16. maja ter se z Estonkami srečala dan kasneje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!