V torek se začenja zaključni turnir Pokala Slovenije

Odbojka 26. Apr 202115:06 > 15:07
Foto: Bojan Javornik

V torek, 27. aprila, se bo v Ljubljani začel zaključni turnir Pokala Slovenije za tekmovalno sezono 2020/2021, na katerem bo nastopilo sedem ekip. Pokalne zmagovalce bomo dobili po petkovem finalu, naslov prvakov pa bodo branili odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana. Finale bomo prenašali na Sportklubu!

V črnuški športni dvorani, ki bo prvič prizorišče pokalnega finala, se bodo za drugo lovoriko v letošnji sezoni potegovali Panvita Pomgrad, Salonit Anhovo, Krka, Hiša na kolesih Triglav, Merkur Maribor, Calcit Volley in ACH Volley Ljubljana, SIP Šempeter se je nastopu odpovedal.

Uvodni obračun turnirja bosta jutri, ob 14. uri, odigrala Panvita Pomgrad in Salonit Anhovo. V rednem delu državnega prvenstva so vse tri medsebojne tekme dobili Primorci, ki tudi zdaj ne odstopajo od vloge favorita.

Četrtfinalna tekma bo prva, ki jo bomo odigrali po dolgem času in po končanem prvenstvu. Res je, da pričakujemo zmago in uvrstitev v polfinale, kar je tudi cilj kluba. V morebitnem polfinalu nas potem čaka ACH Volley, ki je močnejši kot mi, a smo v zaključku državnega prvenstva videli, da ni nepremagljiv. Upamo, da prvo stopničko preskočimo, to zagotovo zmoremo, potem pa je z malo sreče vse mogoče. Letos se bo pokalni turnir odvijal po končanem prvenstvu, v katerem smo porabili ves motiv, zato moramo zdaj najti novo motivacijo,” pred zaključkom klubske sezone razmišlja trener Salonita Anhovo, Rade Dačović.

Sobočani bodo tekmo izkoristili predvsem kot priložnost, da se igralci, ki v minuli sezoni niso dobili veliko priložnosti za igro, prvič dokažejo. “Glede na to, da smo praktično že mesec dni brez tekmovanja in da so nekateri igralci že zaključili sezono pri nas in odšli, na zaključni turnir prihajamo z okrnjeno zasedbo. Naš cilj je, da damo nekaterim igralcem, ki skozi sezono niso veliko igrali, priložnost, da pokažejo, česa so sposobni. Poskušali bomo narediti vse, da bomo po najboljših močeh odigrali četrtfinalno tekmo, a zmage ne pričakujemo,” razmišlja trener Dejan Fujs.

Ob 17. uri bo sledilo srečanje Krke in HišeNaKolesih Triglava, ki sta se v tej sezoni med seboj pomerila trikrat, vsakič so bili boljši Gorenjci. Njihov trener Sašo Rop priznava, da se nastopu na zaključnem turnirju niso nadejali: “Ta pokal je prišel malo nepričakovano. Po pravici povedano, smo mislili, da je sezona zaradi vseh omejitev zaključena. Oboji smo izven tekmovalnega ritma. Mi smo se zadnjih deset dni pripravljali na pokal, ampak v kakšnem stanju smo, je pa težko reči. Seveda pa upamo na zmago in da pridemo do polfinala, kar je naš minimalni cilj.

Po premoru so se v dvorano na priprave za zaključek pokalnega tekmovanja vrnili tudi pri Krki. “Kar težko se je bilo vrniti v dvorano, saj smo imeli po zaključku prvenstva dolg premor. Ne glede na to želimo tekmo odigrati sproščeno, saj je za nami težka sezona z veliko težavami. Sezono smo kljub vsemu uspeli pripeljati do konca, glede pokala pa smo razmišljali o tem, ali sploh bo organiziran. No, zdaj ga imamo in kot sem že dejal, v Ljubljano odhajamo brez pritiskov. Za konec sezone želimo prikazati dobro predstavo,” je dejal kapetan Novomeščanov, Grega Erpič.

Zvečer, ob 20. uri bo odigran še derbi prvega dne, obračun državnega prvaka Merkur Maribora in tretjega moštva državnega prvenstva Calcit Volleyja. Kamničani so na letošnjih medsebojnih tekmah slavili dvakrat, Mariborčani pa enkrat. Štajerci priznavajo, da so psihološko zelo izmučeni, a bodo vseeno dali vse od sebe. “Na pokal bomo prišli kot na vsako tekmo. Na igrišče bomo stopili konkretno in dali svoj maksimum. Na kakšni ravni bomo jutri, pa je vprašanje. Za nami je fantastična, a hkrati tudi zelo izčrpljujoča finalna serija. Ne iščemo nobenih izgovorov in alibijev, še vedno bomo skušali igrati na najvišji možni ravni in videli, kako bo. Vse ekipe bomo v Ljubljano prišle z namenom, da osvojimo pokal, tudi naša,” napoveduje Sebastijan Škorc.

Foto: Facebook/ACH Volley

V taboru Calcit Volleyja odkrito napovedujejo boj za lovoriko in so prepričani, da jo lahko osvojijo. “Naš cilj je finale oz. zmagati finale. Pokalno tekmovanje je tako, da se na vsaki stopnji odigra le ena tekma, zato imajo več možnosti za uspeh tudi druge ekipe. V četrtfinalu se sicer takoj srečamo z Mariborom, državnim prvakom. Žreb nam ni bil ravno naklonjen, se pa pripravljamo najbolje, kar se v tem obdobju da. Naredili smo nekaj korakov naprej in tudi nazadnje, ko smo igrali, mislim, da smo prikazali lepo in dobro igro. Pripravljeni smo, jutri pričakujemo trd boj in potem bomo videli, kako naprej,” razmišlja kamniški kapetan, Mitja Gasparini.

ACH Volley Ljubljana v četrtfinalu ne bo igrali. Po odpovedi nastopa SIP Šempetra so se aktualni pokalni zmagovalci že uvrstili v polfinale, kjer bodo čakali na boljšega iz dvoboja med Panvito Pomgradom in Salonitom Anhovo. “Za nami je mentalno težko obdobje zaradi polfinalne in finalne serije državnega prvenstva. Zdaj bo treba to resetirati in sezono korektno pripeljati do konca, se pravi s pravo borbo na igrišču. V četrtfinalu smo resda prosti, a nas potem že v polfinalu čaka težka tekma, na kateri bomo morali prikazati dobro odbojko, če se bomo želeli uvrstiti v finale. Verjamem, da so moji igralci tega sposobni. Pred polfinalom nas čaka en trening, potem pa moramo iti na tekmo odločeni, da si priborimo vstopnico za finale,” je pred zaključkom turnirja za Pokal Slovenije povedal trener ACH Volleyja Ljubljana, Matija Pleško.

Polfinalni srečanji bosta v sredo ob 17. in 20. uri, veliki finale pa v petek, 30. aprila, ob 18. uri s prenosom na Sportklubu.

Zadnje tri pokalne lovorike so osvojili odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana, druga ekipa letošnjega prvenstva, ki je sicer skupno pri 12 naslovih pokalnih zmagovalcev. Z osmimi lovorikami sledi Salonit Anhovo, Calcit Volley in Merkur Maribor pa sta doslej zmagala po trikrat. Kanalci so nazadnje slavili v sezoni 2013/14, Kamničani v sezoni 2016/17, Mariborčani pa v sezoni 1994/95.

Vsi pokalni zmagovalci.

Zaključnega turnirja Pokala Slovenije za ženske v letošnji tekmovalni sezoni ne bomo spremljali, saj se najboljše slovenske odbojkarice že pripravljajo na kvalifikacije za evropsko prvenstvo.

Finale Pokala Slovenije, razpored tekem

torek, 27. april 2021
T1 – 14:00 Panvita Pomgrad : Salonit Anhovo
T2 – 17:00 Krka : HišaNaKolesih Triglav
T3 – 20:00 Merkur Maribor : Calcit Volley

sreda, 28. april 2021
T4 – 17:00 ACH Volley Ljubljana : zm (T1)
T5 – 20:00 zm (T3) : zm (T2)

petek, 30. april 2021
T6 – 18:00 finale (prenos na Sportklubu)

Vir: Odbojka.si