Po uspešno preskočeni faraonski oviri vse nared za ciljni sprint (VIDEO)

Odbojka 4. Okt 202315:00 0 komentarjev

Slovenski odbojkarji so še naprej na dobri poti, da si zagotovijo nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Na kvalifikacijskem turnirju v Tokiu so premagali še četrtega tekmeca, tokrat jim je moral priznati premoč Egipt, ki je dobil prvi niz, nato pa so Slovenci prestavili v višjo prestavo in tekmo mirno pripeljali do konca (3:1 - 23:25, 25:22, 25:17, 25:14). Pred odbojkarji je zdaj dan počitka, nato pa bodo pred nami odločilne tri tekme, ki bodo odločale o tem, kdo bo odpotoval v Pariz.

Tako dan prej proti Finski so varovanci Gheorgheja Cretuja potrebovali nekaj časa, da so ujeli ritem. Na zgodnji začetek tekem se očitno še niso povsem privadili, tudi tokrat so po neprepričljivem začetku nekaj časa iskali svojo igro. A so jo našli in to spet tudi po zaslugi menjav. Uresničile so se napovedi, da bodo potrebovali pomoč kakšnega igralca s klopi, to pomoč je ponudil Žiga Štern, ki je skupaj s podajalcem Dejanom Vinčićem v igro vstopil na začetku drugega niza, ko sta zamenjala Uroša Planinšiča in nerazpoloženega Klemna Čebulja.

Do takrat Slovenija ni igrala dobro, praktično ni pritiskala s servisi, ko se ji je ponudila priložnost, pa so igralci delali nepotrebne napake. Posledica tega je bila, da so Afričani kmalu ušli, vodili s 16:11 in 19:14. Slovenska ekipa jih je sicer lovila, se z blokom Nika Mujanovića, ki je v igro vstopil v končnici, približala na 23:21, nato po dveh napakah tekmecev celo izenačila, a ob koncu je usodno napako storil tudi slovenski kapetan Tine Urnaut in niz je odšel v roke Egipčanov.

Kaj se je zgodilo v prvem nizu?

Slovenija: Pajenk 9 (3 bloke), Planinšič 1 (1 blok), Kozamernik 10 (1 as 3 bloke), Toman, Bračko, Vinčić 2 (1 as, 1 blok), Štalekar, Koncilja, Ž. Štern 12 (1 blok), Kovačič, Urnaut 9 (1 blok), Čebulj 2, Možič 21 (3 bloke), Mujanović 1 (1 blok).

Egipt: Ellakany, Hassan, Noureldin, Eissa 14 (1 as, 1 blok), Sayedin 4, Masoud 9 (5 blokov), Afifi, Abdalla 1 (1 blok), Khater, Aly 1, Seoudy 4, Haikal 15 (1 blok), Issa, Omar 11 (2 bloka).

Cretu je moral nekaj spremeniti, z menjavama je zadel v polno. Štern je bil v veliko pomoč obremenjenemu Roku Možiču, ki je bil z 21 točkami spet najučinkovitejši slovenski igralec, zanesljivo je držal tudi sprejem, in ima veliko zaslug, da so Slovenci dobili končnico drugega niza. V njej je tekmec še vodil z 22:21, toda po dobrih servisih Urnauta je Štern z dvema zaporednima točkama svoji ekipi priboril zaključno žogo, to pa je z blokom izkoristil Možič.

Blok Možiča za prvi niz Slovenije:

Po izenačenju igrala le še Slovenija

Zmaga v končnici drugega niza je bil zagotovo prelomen trenutek tekme, v nadaljevanju je Slovenija povsem zagospodarila na igrišču. Nekaj črnih trenutkov je še bilo, posebej v tretjem nizu, ko so Afričani po zaostanku petih točk izenačili na 14:14. Toda po hitrem slovenskemu odgovoru – dosegli so tri točke zapovrstjo, resnejših težav tekmec ni več povzročal. Ne v tretjem in ne v četrtem nizu, v katerem so Slovenci prednost večali od začetka do konca.

V četrtek je v Tokiu dan počitka, nato pa se za Slovence začne zares. Najprej se bodo v petek merili z Američani, ki so prav tako še stoodstotni, v soboto bodo tekmeci Japonci, v nedeljo pa Srbi. Vse tekme, ki bodo za Slovence v veliki bolj primerni uri, so boste lahko ogledali na Sportklubu.

Po uvodni turki klofuti so se tretje zaporedne zmage razveselili Srbi. Četa Igorja Kolakovića je odpihnila tudi Fince in s tretjo zaporedno zmago ostaja v igri za prvi dve mesti.

Srbi so ujeli ritem:

Kvalifikacije za olimpijske igre, 4. krog:

Skupina B:

Sreda, 4. oktober:
Slovenija – Egipt 3:1 (-23, 22, 17, 14)

Srbija – Finska 3:0 (21, 22, 22)

ZDA – Tunizija 3:0 (11, 12, 14)

Japonska – Turčija 3:0 (15, 20, 19)

Vse ekipe bodo odigrale tekme med sabo, sedem tekem v devetih dveh, dve najboljši v skupini si zagotovita vstopnico za Pariz 2024.

Lestvica:

Standings provided by Sofascore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!