Verjame, da je Slovenija še sposobna doseči odmeven rezultat

Odbojka 14. Maj 202216:37 > 17:26 0 komentarjev
Foto: SK

Pred slovenskimi odbojkarji je nova zahtevna reprezentančna sezona, v kateri bo vrhunec predstavljalo domače svetovno prvenstvo konec avgusta. Na njem kot tudi v ligi narodov bo nastopala pod vodstvom novega selektorja Marka Lebedewa. "Rekel bi, da v reprezentanco prinaša nekaj drugačnega," pravi pomočnik 55-letnega Avstralca Zoran Kedačič.

Slovenski odbojkarski vrsti se je pred pričetkom nove reprezentančne sezone pridružilo kar nekaj novih obrazov. Poleg nekaj novincev v ekipi je korenito spremembo doživel tudi strokovni štab, ki je po odhodu selektorja Alberta Giulianija popolnoma nov. Italijana je nasledil Avstralec Mark Lebedew kot pomočnik pa mu bo odslej pomagal stari znanec odbojkarskih dvoran Zoran Kedačič.

Osemintridesetletnik, ki v prihodnji sezoni prevzema Aich/Dob z avstrijske Koroške, je največje uspehe dosegal predvsem med letoma 2016 in 2018 na klopi ACH Volleyja, v zadnjih letih pa vodil tudi Črnuče, Šoštanj Topolščico in mlado reprezentanco do 20 let.

Zoran Kedačič
Foto: Saša Pahic Szabo

V reprezentanci je zavel nov veter. Kaj lahko pričakujemo?

V prvi vrsti želimo v uvodnem delu pripravljalnega obdobja ponuditi priložnost mladim, da pogledamo, kaj imamo in kaj se lahko priključi reprezentanci. Nekateri manjkajo, spet drugi še niso zaključili sezone, zato je s tega vidika to zelo dobrodošlo.

Reprezentančna sezona bo izredno dolga, mislim, da bo trajala kar pet mesecev, kar se zdi na dolžino klubskih sezon nenormalno. Vse, kar si želimo, je, da bomo znali uskladiti vse obremenitve, saj počitka ne bo na pretek. Prvi cilj je, da uspešno nastopimo v ligi narodov, o svetovnem prvenstvu še ne razmišljamo.

Kakšne spremembe se obetajo na področju igre?

To težko komentiram. Kar se tiče samih treningov, bomo delali tako, kot znamo in vemo sami najbolje. Trenerski štab je zelo dober in kvaliteten. Predvsem se bomo trudili, da bo na začetku čim manj poškodb.

Klubska sezona je bila zelo dolga in ne želimo, da igralci pregorijo. Sezona lige narodov je dolga, veliko je tudi potovanj. Treba bo delati pametno, a verjamem, da bo selektor stvari dobro speljal in da bomo zdravi pričakali svetovno prvenstvo, ki bo predstavljalo vrhunec sezone.

Foto: SK

Kot selektor reprezentance do 20 let sami verjetno najbolje veste, kakšen je podmladek.

Podmladka je veliko. Priključili smo dva najmlajša, zraven je tudi nekaj igralcev, ki so malenkost starejši. Če izpostavim Nika Mujanovića in Janžo Janeza Kržiča, si zaslužita biti zraven. Veliko sta dokazala in sta izredna potenciala v svoji generaciji. Tudi na evropskem prvenstvu sta izstopala.

Cilj je, da mladi izkusijo člansko reprezentanco, dobijo občutek, kaj je potrebno. Radi bi postavili platformo za naprej, da ne bi prišlo do hudega osipa in da se gradi od spodaj. A zadaj je še kar nekaj nadarjenih mladih igralcev, ki pa bodo še prišli na vrsto.

Bi morali v preteklosti temu dajati večji poudarek?

To težko komentiram, saj pred tem nisem bil zraven in del te ekipe. Vesel sem, da se je to začelo spreminjati. Mislim, da je potrebno dajati priložnost mladim, predvsem z vidika, da kasneje ne bo težav. Treba je gledati na prihodnost, ne samo za eno ali dve sezoni vnaprej, ampak pet. Skušamo gledati nekoliko širše in za naprej.

Foto: SK

Po eni strani se reprezentanca pomlajuje, po drugi pa se vanjo vrača Mitja Gasparini. Javnost dobiva zelo mešane signale.

Veseli smo, da se je Mitja vrnil. Mislim, da rabimo njegove izkušnje, energijo in pa predvsem željo. Dokler je prisotna želja, je vsak dobrodošel. Mislim, da njegova kvaliteta ni sporna. Če pravimo, da rabimo mlade in perspektivne, potem rabimo tudi starejše in izkušenejše, od katerih se mlajši lahko učijo. To je naš cilj.

Novi selektor Mark Lebedew za širšo slovensko odbojkarsko javnost predstavlja precejšnjo neznanko. Za kakšnega trenerja gre?

Marka poznam že dlje časa. Že kar nekaj časa sva tudi v kontaktu. Spoznal sem ga že pred nekaj leti, ko je vodil avstralsko reprezentanco in bil z njo na pripravah v Mariboru. Neznanka zagotovo ni, saj je v mednarodnih krogih zelo priznan trener. Ima ogromno izkušenj iz različnih držav in tudi na klubski ravni. Skozi je dal olimpijske igre in svetovna prvenstva.

Rekel bi, da v reprezentanco prinaša nekaj drugačnega. Ali bo to dobro, bo pokazal, čas, a glede na to, kako dobro poznam njega in njegov način dela, verjamem, da bo uspešen.

Foto: SK

Po odmevnih dosežkih Slovenije pod vodstvom nekdanjega selektorja Alberta Gulianija stopate v zelo velike čevlje.

To je res, a tako je vedno, ko ima reprezentanca tako velike uspehe. A mislim, da se s tem nobeden pretirano ne obremenjuje. Verjamemo v trdo delo, predvsem pa moramo stremeti k istim ciljem in dobremu delu s fanti, da bodo zadeve funkcionirala in da napravimo še kakšen dober rezultat. Verjamem, da je ta reprezentanca sposobna napraviti še kakšen odmeven rezultat.

Tudi poseči po najvišjih mestih na svetovnem prvenstvu?

Ta nam zagotovo predstavlja velik izziv. Veseli nas, da bo doma, še toliko bolj, če se spomnimo sijajnega vzdušja na domačem evropskem prvenstvu. Mislim, da to za fante predstavlja še dodaten motiv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!