Vinčić MVP, Najdičeva do pokalne lovorike

Drugi športi 15. Mar 202111:10
Sara Najdič
Aleš Oblak

Slovenski reprezentanti in reprezentantke so v svojih klubih na zadnjih tekmah rednega dela prvenstev in tudi že v končnici znova pustili pečat. Dejanu Vinčiću je pripadel še en naziv MVP, Sara Najdič se je na Madžarskem veselila pokalne lovorike.

V Nemčiji se je začela končnica. VfB Friedrichshafen Dejana Vinčića, vodilna ekipa po rednem delu, je prvo četrtfinalno tekmo z Bühlom tesno izgubila, drugo pa dobila brez izgubljenega niza. Vinčić je na prvem obračunu dosegel tri točke, eno v bloku, na drugi pa je k zmagi dodal eno točko. Odločilno tretje srečanje za preboj v polfinale, na katerem je bil slovenski podajalec izbran za najkoristnejšega igralca, so prav tako dobili odbojkarji Friedrichshafna, ki bodo v polfinalu igrali proti Lüneburgu.

V ženskem delu nemškega prvenstva je v preteklem tednu Potsdam odigral še zadnjo tekmo rednega dela. Tudi s pomočjo Darje Eržen je premagal Schwarz-Weiss Erfurt. Naša korektorica, ki je bila enkrat uspešna v bloku, je ob 57-odstotni uspešnosti v napadu skupno dosegla pet točk. Četrti Potsdam prva tekma proti peti ekipi prvenstva Rote Raben Vilsbiburg čaka v sredo, 17. marca.

V Franciji je Poitiers z Alenom Pajenkom v preteklem tednu prišel do dveh tesnih zmag. Najprej je bila osma ekipa prvenstva v gosteh v 23. krogu uspešnejša od tretjega Narbonna, potem pa doma na srečanju 24. kroga še od Parisa. Naš reprezentant se je na prvi tekmi izkazal z desetimi točkami ob polovični uspešnosti v napadu, s katerim je prispeval šest točk, dosegel je en blok in trikrat neubranljivo serviral. Na drugi tekmi je Pajenk nanizal še točko več, torej 11, ob 47-odstotni uspešnosti jih je osem zbral v napadu. Tudi tokrat je bil enkrat uspešen v bloku in dvakrat na servisu. Do konca rednega dela prvenstva odbojkarje čakata še dva kroga.

V Franciji bo do konca sezone igrala tudi Eva Mori, ki se z Ilbankom v turškem prvenstvu ni uvrstila v končnico. Slovenska podajalka bo branila barve ekipe Vandoeuvre Nancy Volley-Ball, ki se osem krogov pred koncem rednega dela prvenstva nahaja na osmem mestu. Morijeva je v dresu novega moštva sicer že nastopila, Nancy je v četrtfinalu tamkajšnjega pokala s 3:2 klonil proti Mouginsu.

Powervolley Milano, za katerega igrata kar dva slovenska reprezentanta, Tine Urnaut in Jan Kozamernik, je v preteklem tednu odigral dve četrtfinalni srečanji končnice italijanskega prvenstva proti Sir Safety Conad Perugii, najboljši ekipi rednega dela. Prvi dvoboj je v gosteh po petih nizih dobil Milano, pri katerem sta se izkazala tudi Slovenca. Naš sprejemalec Urnaut je dosegel 18 točk, na sprejemu je bil 43-odsotno uspešen in v napadu 34-odstoten, dve točki je prispeval z neubranljivima servisoma, eno pa z blokom. Srednji bloker Kozamernik pa je ob 44-odstotni uspešnosti v napadu tri od svojih desetih točk dosegel neposredno v bloku. Na drugem dvoboju, na katerem so se trije od štirih nizov končali z rezultatom 25:23, je do zmage prišla Perugia. Kozamernik se je izkazal z 78-odstotnim napadom, s katerim je dosegel sedem točk, dve je dodal z blokom, eno z asom. Urnaut se je ustavil pri 15. točkah, ob 37-odstotnem napadu jih je nanizal 11, vknjižil je tri bloke in en as. Na sprejemu je bil tokrat 42-odstoten.

V poljskem prvenstvu je Asseco Resovia Klemna Čebulja in selektorja Alberta Giulianija izgubila tekmo zadnjega, 26., kroga prvenstva. Po štirih nizih je bil boljši Indykpol Olsztynu, naš sprejemalec je dosegel 12 točk, od tega je dve točki dosegel v bloku. Čebulj je bil na sprejemu 40-odsoten, v napadu pa 55-odstoten. Resovia, ki je redni del tekmovanja zaključila na četrtem mestu, se bo v četrtfinalu pomerila z ekipo PGE Skra Belchatow. Prvi obračun bo 20. marca.

Na Madžarskem v prvenstvu ni bilo novih tekem, saj ekipe čakajo 21. marec in s tem začetek končnice. So pa moštva zato odigrala finale tamkajšnjega pokala, lovorike se je s Fatum Nyiregyhazo veselila naša reprezentančna podajalka Sara Najdič. Fatum in BRSE Tine Grudine, ki sta po rednem delu zasedala prvo oz. drugo mesto, se bosta v prvenstvu sicer borila na naslov, DVTK Mojce Pene pa bo igral za razvrstitev med 5. in 8. mestom. Fatum se bo za mesto v finalu pomeril z Vasas Obudo, BRSE pa z 1. MCM-Diamant Kaposvar.

V Grčiji je Žiga Štern z ekipo Foinikas Sirou, ki zaseda drugo mesto prvenstvene lestvice, v preteklem tednu odigral tri tekme ter dvakrat zmagal in enkrat izgubil. Na tekmi v okviru 8. kroga je po štirih nizih premagal Filippos Veroias, statistika srečanja ni na voljo. Na tekmi 11. kroga je Štern s soigralci izgubil z moštvom P.A.O.K., naš reprezentant je ob 31-odstotnem napadu prispeval devet točk in eno dodal z asom, na sprejemu je bil 60-odstoten. V 12. krogu je Foinikas premagal še A.O.P. Kifisias, statistika prav tako še ni na voljo. Ženski del prvenstva, v katerem Monika Potokar igra za PAOK, je zaradi epidemije znova prekinjen.

Slovensko sprejemalko Lano Ščuka v turškem prvenstvu pred končnico čaka še zadnja tekma rednega dela. Njen Yesilyurt, ki si je z osmim mestom v razvrstitvi že zagotovil uvrstitev v končnico, se bo 20. marca v gosteh pomeril s Fenerbahčejem. (vir: OZS)

Komentari

Vaš komentar