Znanih 15 potnikov za dvoboj s tulipani, težave s poškodbami se nadaljujejo

Gheorghe Cretu
Foto: Aljaž Močnik

V deželi tulipanov slovensko reprezentanco čakata dve pripravljalni tekmi z domačo reprezentanco. Prvo tekmo bo v soboto gostilo mesto Doetinchem na vzhodu Nizozemske, nedeljsko pa Zwolle, ki leži okoli 80 kilometrov severneje. Obe se bosta začeli ob 16. uri. Slovenski selektor Gheorghe Cretu bo na testnih tekmah računal na 15 odbojkarjev.

“Na Nizozemskem želim videti tisto, kar smo igralcem govorili v dosedanjem delu priprav. Žogo želim na naši strani in da bomo mi tisti, ki bomo narekovali ritem. Za to bo potrebna dobra obramba, saj imamo v napadu kar nekaj fantov, ki znajo izkoristiti šibkosti tekmecev,” pred odhodom na Nizozemsko, kamor se bo reprezentanca podala z ljubljanskega letališča, pove selektor Cretu.

Kök še vedno zraven

Romunski strokovnjak na slovenski klopi bo v petek v zgodnjih jutranjih urah na pot popeljal 15 igralcev. Na spisku potnikov sta podajalca Uroš Planinšič in Gregor Ropret, sprejemalci Rok Bračko, Črt Bošnjak, Klemen Čebulj, Rok Možič in Tine Urnaut, korektor Tonček Štern, srednji blokerji Danijel Koncilja, Jan Kozamernik, Alen Pajenk in Sašo Štalekar ter prosta igralca Jani Kovačič in Žiga Kumer. Z ekipo bo odpotoval tudi Matej Kök, ki je po dogovoru s selektorjem reprezentančne priprave podaljšal do odhoda v klub v Južni Koreji.

Novo ime na listi poškodovanih

Z začetkom tega tedna je selektor Cretu na pripravah reprezentance pozdravil še zadnja razpoložljiva izbranca, nekoliko preglavic pa mu povzročajo poškodbe. Brata Štern, Žiga (udarec v glavo) in Tonček (kolk) trenirata po prilagojenem programu zaradi poškodb iz končnic klubskih sezon, Gregor Pernuš okreva po težavah s stegensko mišico iz konca prvega tedna priprav, po udarcu v spodnji del hrbtenice pa je od sredine tega tedna na stranskem tiru Urban Toman.

Urban Toman
Foto: Aleš Fevžer

Nizozemska se na svetovni jakostni lestvici nahaja štiri mesta nižje od Slovenije, ki je deveta. Olimpijska prvakinja iz leta 1996 je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu 10., leto pred tem na prvenstvu stare celine pa peta.

Po testnih tekmah misli v ligo narodov

Reprezentanca se bo v domovino vrnila v ponedeljek. Isti dan bodo s treningi nadaljevali odbojkarji, ki bodo ostali v domovini, medtem ko bo reprezentanca s skupnim delom znova začela v sredo in tedaj vso pozornost posvetila začetku lige narodov. Uvodni turnir prvega dela omenjenega tekmovanja Slovence čaka v japonski Nagoji. Na Daljnem vzhodu se bodo sredo, 7. junija ob 8.00 po slovenskem času pomerili s Srbijo. Dan kasneje jim bo tri ure poprej nasproti stala Bolgarija, po dnevu premora pa se bosta ob 5.40 zvrstili še tekmi proti Franciji in Iranu.