Nezadovoljna Lana Ščuka razmišlja o koncu kariere

Odbojka 24. Maj 202311:54 0 komentarjev
Lana Ščuka
Foto: CEV

Lana Ščuka, ena najboljših slovenskih odbojkaric, je dan po tem, ko je poljska ekipa LKS oznanila, da slovenska odbojkarica zapušča njene vrste, v pogovoru za STA dejala, da razmišlja celo o koncu kariere.

Pogodba s klubom ji je potekla, Poljaki so ji ponudili podaljšanje sodelovanja, a je to možnost zavrnila. “V Lodžu je bila tema in mraz, zgoraj sem bila deset mesecev brez odmora, kar je bilo v psihološkem smislu zelo naporno. Na srečo sem bila nagrajena z lovoriko in uvrstitvijo v idealno postavo prvenstva, poleg tega smo igrale še finale pokala, v katerem smo izgubile po vodstvu z 2:0,” ima po koncu sezone mešane občutke igralka, ki je kariero začela v ljubljanskem Vitalu, nato pa igrala še za Calcit Kamnik, GEN-I Volley, pa tudi klube v Italiji in Turčiji.

Zaradi dobrih predstav ima še številne ponudbe iz najmočnejših odbojkarskih držav, a, kot sama pravi, se trenutno bolj nagiba h koncu kariere, čeprav ima šele 26 let.

“Trenutno sem izgubljena in se iščem. Ne vem, kaj bi počela, iščem stvari, v katerih bi se našla. Nisem srečna, predvsem pa zdaj po vrnitvi v domovino o teh stvareh ne želim veliko razmišljati. Delam tudi magisterij, mogoče bi se rada posvetila delu, za katerega se izobražujem. A priznam, da se pri meni stvari hitro menjajo. Sem posebna, sanjam, zato trenutno ne morem ničesar potrditi. Vse je še odprto,” prihodnosti ne more napovedovati sprejemalka, ki jo že nekaj časa pogreša tudi reprezentanca.

Lana Ščuka
Foto: Aleš Fevžer

“Ni najbolj zrelo, a jih razumem”

Tudi letos je ne bo zraven, čeprav jo je selektor Marco Bonitta povabil. Lana se zaveda, da zaradi svojega razmišljanja in odločitev v slovenskem odbojkarskem prostoru ni najbolj priljubljena, a se zaradi tega ne obremenjuje. “Najprej sem bila v nemilosti zaradi očeta, zdaj sem zaradi sebe. A ničesar nikomur ne zamerim. Tudi odbojkarski zvezi, ki me očitno namerno ignorira in javnosti za razliko od drugih ne pošilja novic o meni in tudi preostalih, ki trenutno ne igrajo za reprezentanco. Ni najbolj zrelo, a po svoje jih povsem razumem, lahko pa rečem, da sem hvaležna za vse, kar so mi omogočili oziroma ponudili,” ne kuha nobenih zamer do slovenske odbojkarske javnosti in zveze.

Lana Ščuka
Foto: Profimedia

Poljski naslov ni njen največji uspeh

Če se bo res odločila, da konča kariero, bo to storila z dvignjeno glavo. Pravi, da je izredno ponosna na vse odbojkarske dosežke, pravi, da mogoče osvojitev poljskega prvenstva niti ni bil njen največji uspeh.

“V Italijo sem odšla zelo mlada in takoj opozorila nase, si prislužila nastop na all star tekmi. Še bolj pa sem navdušena z dosežkom s turško ekipo, Sistem9 Yesilyurt, s katero smo klub mladosti osvojile pokal challenge. Uspehov v moji karieri je bilo kar nekaj, videli pa bomo, ali jih bo še kaj. Odločitev o nadaljevanju kariere bo moja, a ne verjamem, da bo hitra,” je prepričana Ščuka, ki jo je letos na Poljskem treniral nekdanji slovenski selektor Alessandro Chiappini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!