50 let po mami: tudi s slovensko pomočjo

Peking 2022 8. Feb 202214:00 0 komentarjev
Ryan Cochran-Siegle. Foto: AP via Guliver

V petek bo minilo 50 let od trenutka, ko je Američanka Barbara Cochran osvojila zlato olimpijsko kolajno v slalomu. Obletnica bo tokrat še bolj vesela, saj je njen sin Ryan Cochran-Siegle družinsko vitrino dopolnil s srebrnim superveleslalomskim odličjem v Pekingu.

“Šestič sem na olimpijskih igrah. Vredno je bilo čakati,” se je na čestitke po moškem superveleslalomu, ki ga je sicer dobil Avstrijec Matthias Mayer, odzval slovenski smučarski strokovnjak Urban Planinšek. Nekdanji smučar, ki je kot trener služboval v Sloveniji, Švici in Rusiji, zdaj deluje v ameriškem taboru. Ta se je na drugi moški smučarski preizkušnji ZOI 2022 veselil srebrnega odličja, ki ga je z drzno vožnjo priboril Ryan Cochran-Siegle.

“Fant je dober,” pravi Planinšek. To je sicer njegov 29-letni varovanec že večkrat potrdil. Predlani je v Dolomitih dobil superveleslalom v Bormiu in smuk v Val Gardeni končal na drugem mestu, v novi zimi pa se je štirikrat uvrstil med najboljšo deseterico, tako da je napadal iz ozadja.

Na tekmi kariere se je na progo podal neposredno za zmagovalcem in za njim zaostal za vsega štiri stotinke sekunde, preračunano v razdaljo – za 1,3 metra. Njegov uspeh pa je imel tokrat dodatno veljavo, saj ga je dosegel vsega leto po padcu v Kitzbühlu, kjer si je poškodoval vrat.

Barbara Cochran. Foto: Guliverimage

“Vedel sem, da moram tvegati. Ob tem pa sem stavil tudi na to, da sem dober smučar. A konkurenca je izjemna. Moral sem hoditi po robu,” je vtise zbiral Cochran-Siegle, ki je tako na učinkovit način nadaljeval družinsko zgodbo. Na ZOI 1972 v Saporu je namreč njegova mama slavila zmago v slalomu.

“Ponosna sem. Vedela sem, da mu lahko uspe, a v smučanju se mora poklopiti kar nekaj elementov,” je sinov uspeh komentirala danes 71-letna prvakinja, sin pa je na daljavo pristavil: “Mama mi je v preteklosti namenila veliko nasvetov. Danes sem jih znal unovčiti in še nekaj dodati.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!