“Če si kdo zasluži zlato, je to Urša”

Peking 2022 5. Feb 202215:46 > 17:26 0 komentarjev
Urša Bogataj
Urša Bogataj (Foto: Gepa/Guliverimage)

Zgodovinski uspeh Urše Bogataj in Nike Križnar, ki sta na tekmi smučarskih skakalk v Pekingu osvojile zlato in bronasto olimpijsko odličje, je z navdušenjem pospremila tudi nekdanja smučarska skakalka Anja Tepeš. "Izjemen uspeh je zgolj dokaz tega, kako zelo so ženski smučarski skoki pri nas napredovali," pravi 30-letnica.

Za slovenske smučarske skakalke se zdi, da ni ovir, ki jih ne bi mogle premestiti. Potem ko je v minuli zimi veliki kristalni globus v svetovnem pokalu osvojila Nika Križnar, naslova svetovne prvakinje pa se je na nordijskem prvenstvu razveselila Ema Klinec, Slovenija danes z njimi proslavlja še dvojne olimpijske stopničke. Za sanjski razplet na srednji napravi v skakalnem centru Zhangjiakou je z zmago poskrbela Urša Bogataj, njen uspeh pa je s tretjim mestom dopolnila še Nika Križnar.

Anja Tepeš
Anja Tepeš

“Težko najdem besede ob takšnem uspehu. Boljše bi že težko bilo. Vesela sem, kot da bi jo osvojila jaz. Še posebej sem vesela za Uršo, saj sva bili dolga leta cimre. Če si kdo zasluži to zlato, je to prav Urša,” navdušenja ob zgodovinskem slovenskem uspehu ne skriva nekdanja smučarska skakalka danes pa trenerka tekmovalcev v mlajših kategorijah Anja Tepeš.

Danes je bil slovenski dan

Tridesetletnica priznava, da je bila ob gledanju tekme tudi sama precej na trnih in da si ni niti upala pomisliti, kaj se je moralo njenim rojakinjam ob čakanju na zadnji skok plesti po glavi. Vseeno dodaja, da je uspeh ni presenetil.

“Po tihem sem upala na tako odmeven dosežek. Že na treningih se je videlo, da so dekleta dobra, da jim skakalnica ustreza. A olimpijske igre so vseeno posebno tekmovanje. Na sporedu je le ena tekma, zato je vse odvisno od tega, kako dobro si pripravljen. Danes je bil slovenski dan,” je prepričana Anja Tepeš, ponosna, da je tudi ona del izjemne zgodbe, ki jo slovenske skakalke pišejo vse od prve tekme svetovnega pokala pred enajstimi leti.

Anja Tepeš je športno kariero sklenila leta 2015.

“Izjemen uspeh je zgolj dokaz tega, kako zelo so ženski smučarski skoki pri nas napredovali. Tudi pri mladih se vidi, da s treniranjem smučarskih skokov začenja vse več punc. To nosi naš šport naprej,” je prepričana nekdanja skakalka, ki je nemudoma po zaključku tekme slovenskima junakinjama poslala čestitke v Peking.

“Seveda sem jima čestitala. Urši sem napisala, da se je kljub dolgemu čakanju na zmago splačalo počakati, Niki pa le: ’To je to!’”

“To je kar malo žalostno”

Pred žensko skakalno karavano je sedaj na olimpijskih igrah le še tekma mešanih ekip, ki je na sporedu v ponedeljek. Se lahko nadejamo nove kolajne? “Punce so pokazale, da znajo skakati, zdaj je vse odvisno le še od fantov. Videti moramo, kako se bodo s skakalnico spoprijateljili na jutrišnji tekmi. Vseeno mislim, da če bodo vsi skočili tako, kot znajo, bi morali osvojiti kolajno tudi v ponedeljek,” je optimistična Tepeševa.

Slovenska mešana ekipa je letos slavila na preizkušnji v Willingenu. (Foto: Guliverimage)

Kot pravi, obžaluje le, da bodo dekleta s ponedeljkovo preizkušnjo že sklenile s svojimi nastopi na tekmovanju pod petimi krogi. “To je kar malo žalostno. Dekleta so v zadnjih letih naredile ogromen korak naprej. Želela bi si, da bi imele skakalke vsaj še eno ekipno tekmo. To bi bilo fenomenalno. Le upamo lahko, da bo drugače čez štiri leta in bodo pri Mednarodnem olimpijskem komiteju razmišljali tudi o tem, da jim omogočijo tekmo na veliki skakalnici,” še pripomni nekdanja skakalka, ki je svojo kariero zaključila pred sedmimi leti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!