Eileen Gu na novo spisala zgodovino prostega smučanja

Peking 2022 18. Feb. 202210:14
Delite:
Eileen Gu. Foto: Christian Pondella / Red Bull Content Pool

Kitajska smučarska zvezdnica prostega sloga Eileen Gu je danes na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila svojo tretjo medaljo, od tega drugo zlato. Osemnajstletnica, ki je bila rojena v San Franciscu v ZDA kitajski materi in ameriškemu očetu, je tako prva športnica s tremi odličji v treh različnih disciplinah prostega smučanja na posameznih igrah.

V snežnem žlebu (halfpipe) je danes zmagala z oceno 95,25 točke, zlato pa je bilo v njenih rokah še pred zadnjim krogom. Z olimpijskega prestola v tej disciplini je zrinila olimpijsko prvakinjo iz Pjongčanga, Kanadčanko Cassie Sharpe (90,75), na tretjem mestu je pristala še ena Kanadčanka, Rachael Karker (87,75).

Gujeva je pred tem v Pekingu že zmagala v disciplini skokov big air, na veliki skakalnici smučanja prostega sloga in deskanja, na kateri športniki dosegajo najbolj atraktivne skoke in obrate. Svojo drugo medaljo je nato osvojila z drugim mestom v smučanju prostega sloga na objektih v snežnem parku (slopestyle). Tam jo je premagala Švicarka Mathilde Gremaud, ki je v skokih big air zasedla tretje mesto.

V ZDA Američanka, na Kitajskem Kitajka

Gujeva, s kitajskim imenom Gu Ailing, je zlato v snežnem žlebu osvojila kljub močnemu vetru v snežnem parku Genting na prizorišču iger v Zhangjiakouu. Po objavi rezultatov je v precej čustvenem trenutku objela svoji kanadski tekmici, s katerima si je delila zmagovalni oder, ko so se po dogodku fotografirale.

Gujeva je postala ikona, neuradni obraz iger. Pred manj kot tremi leti, junija 2019, se je odločila, da bo nastopila za domovino svoje matere, s čimer je poskrbela za precej publicitete in tudi vprašanj o njeni nacionalnosti, ali je Kitajka ali Američanka.

Zavrnila je razkritje svojega državljanstva. Kitajska sicer ne priznava dvojnega državljanstva. V intervjujih je Gujeva komentirala: “Nihče ne more zanikati, da sem Američanka, nihče ne more zanikati, da sem Kitajka.” Prav tako je rekla: “Ko sem v ZDA, sem Američanka, ko pa sem na Kitajskem, sem Kitajka.”

Vedela, da njeno življenje nikoli ne bo enako

Ne glede na njeno mešano ameriško-kitajsko poreklo pa je bilo mogoče pred olimpijskimi igrami njen obraz videti po kitajskih mestih na oglasnih panojih in naslovnicah revij ter v promocijskih videoposnetkih, ki jo prikazujejo, ko izvaja trike v zraku in teče po Velikem kitajskem zidu.

“Izčrpana sem, a tako srečna. Pravkar sem imela najboljša dva tedna v življenju. Po letih in letih trdega dela čutim toliko hvaležnosti in občutka, da sem nekaj dosegla. Kot da bi vdihnila svež zrak. Tako sem utrujena, smučala sem vsak dan od otvoritvene slovesnosti. A počutim se pomirjena sama s seboj, hvaležna, strastna in ponosna,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala po tretjem olimpijskem odličju.

“To je za vedno spremenilo moje življenje. Ko sem se uvrstila v odločilni del tekmovanja v big airu, sem vedela, da moje življenje nikoli ne bo enako. Takrat si nisem niti upala predstavljati, da bom odšla s teh iger s še enim srebrom in drugim zlatom.”

Gujeva je dejala, da je počaščena, da je bila na olimpijskih igrah. “Še bolj sem počaščena zaradi te platforme, ki mi je bila dana, da lahko širim to sporočilo in navdihujem mlada dekleta s svojo strastjo do tega športa in upam, da lahko širim šport na ljudi, ki morda prej zanj sploh niso slišali.” V ZDA je odraščala ob materi in starih starših ter govori tekoče mandarinsko kitajščino.

Komentari

Vaš komentar