Nizozemska hitrostna kraljica ne osvaja zgolj lovorik

Kitajski zid 12. Feb 202217:00 1 komentar
Foto: Peter Dejong - AP Photo via Guliver

Pred 23-letno Nizozemko Jutto Leerdam je krstni nastop na olimpijskih igrah. Hitrostno drsalko, specializirano za sprinterske preizkušnje, ki je kljub mladosti obnorela svet, prvi nastop čaka jutri na 500-metrski razdalji. Drugič pa bo drsala v četrtek na še enkrat daljši preizkušnji.

Ko vam nekdo v istem stavku izreče besedni zvezi: zimske olimpijske igre in Nizozemska, boste verjetno najprej pomislili na hitrostno drsanje. To sploh ni presenečenje, saj je ta država iz Srednje Evrope pred štirimi leti na igrah v Pjongčangu osvojila 20 medalj, in ja, prav vse so v domovino iz Koreje prinesli hitrostni drsalci. Tudi letos jim gre odlično, saj so na lestvici osvojenih odličij v dvorani National Speed Skating Oval na vrhu.

Ob tem jasno ne moremo mimo legendarnega, štirikratnega olimpijskega prvaka Svena Kramerja, ki bo v tem letu končal kariero, in neponovljive Ireen Wüst, ki je v Pekingu še na petih zaporednih igrah osvojila vsaj eno zlato kolajno, s šestimi najžlahtnejšega leska (in skupno 12 olimpijskimi odličji) pa je že najuspešnejša Nizozemka na zimskih igrah, čeprav z nastopi na Kitajskem še ni zaključila.

Ireen Wüst in Sven Kramer. Foto: Guliverimage

Zvezdnica globalnega kova prvič na igrah

A Nizozemcev ne sme skrbeti niti za čas, ko se bosta oba 35-letnika dokončno odločila za tekmovalno slovo. Imajo namreč izvrstni podmladek, ena izmed glavnih predstavnic mladega vala pa je 23-letna Jutta Leerdam.

Ta je za razliko od Kramerja in Würstove specializirana za krajše, sprinterske preizkušnje. Na olimpijskih igrah bo nastopila prvič, čeprav je po doseženih uspehih še daleč od omenjenih rojakov, pa bo v Pekingu predvsem po zaslugi družbenih omrežjih pod drobnogledom javnosti.

Nekdanja mladinska svetovna prvakinja je namreč zelo aktivna na instagramu, kjer ima že več kot dva milijona dvesto tisoč sledilcev, sploh po začetku iger pa je ta številka skokovito poskočila. S svojimi privrženci redno deli trenutke iz svojega življenja, tako iz zasebnega kot tekmovalnega dela. Tudi iz Pekinga objavlja fotografije in videe, ki razkrivajo vpogled v življenje športnika tudi izven tekmovališč. Za primerjavo: Ireen Wüst ima na instagramu “le” 124 tisoč sledilcev, Sven Kramer pa 200 tisoč.

V prvem letu pandemije dokončen vzpon

Kot ena izmed globalno najbolj prepoznanih nizozemskih hitrostnih drsalk je Jutta Leerdam pred igrami pozornost dobila tudi od uradne strani iger olympics.com, kjer so zapisali, da je zagotovo ena od vzhajajočih zvezd tega športa. Večkratna nizozemska prvakinja, ki zaradi pridobivanja prednosti pred tekmicami pogosto trenira z moškimi, je rezultatsko eksplodirala tik pred pandemijo koronavirusa.

Prvi mednarodni naslov je namreč osvojila leta 2020 na evropskem prvenstvu na 1000 metrov. Uspeh je ponovila še na svetovnem prvenstvu, kjer je v žep presenetljivo pospravila tudi ekipno zlato kolajno v zasledovanju. Leto dni kasneje je v domačem Heerenveenu na posamični tekmi na 1000 metrov končala na drugem mestu.

Slavje po zmagi na evropskem prvenstvu. Foto: Peter Dejong – AP Photo via Guliver

Tudi partner prihaja iz vrst drsalcev

Pomemben korak naprej k nepozabni karieri je storila pred lansko sezono. Svojemu partnerju, da, uganili ste, prav tako hitrostnemu drsalcu Koenu Verweiju, se je pridružila v moštvu Team Worldstream, kjer trenira pod vodstvom Rusa Koste Poltavetsa in Nizozemca Rutgerja Tijssna. Za razliko od večine nizozemskih drsalcev, ki največji del treningov opravijo v Thialfu v domovini, se Verweij in Leerdamova pripravljata v nemškem Inzellu.

“Treniral sem že z veliko ženskami, a še nikoli nisem videl takšne, kot je Jutta. Že zdaj pod pritiskom nastopa zelo dobro in je v minulih letih zmagala skoraj vse, kar je lahko. A se lahko še močno izboljša, če bo nadaljevala s takšnim razvojem, bo postavljala tudi rekordne čase,” o svoji partnerki pravi 31-letni Koen Verweij, sicer olimpijski prvak z ekipne preizkušnje iz Sočija 2014.

Samooklicana diva si želi pritiska

Da ji pritisk ni tuj, poudarja 23-letna drsalka iz ’s-Gravenzandeja tudi sama. “Sama nase vedno naložim veliko pritiska, saj vem, da pod njim dobro nastopam. Navajena sem ga. To zame ni nič negativnega. Jasno, šla bom po zlato. Sem dobro na poti, trend rezultatov gre navzgor. Res se veselim iger,” je pred odhodom na Kitajsko dejala diplomirana ekonomistka v smeri oglaševanja in marketinga.

Po svetovnem naslovu leta 2020 se je opisala kot “diva in pošast v enem”, eden njenih najbolj prepoznavnih “znakov” pa je črna črtica (eyeliner) na vekah in kotičkih očesa. Praktično ne boste našli fotografije, na kateri nima tega dodatka.

Hokej je bil preveč ekipni šport

Drsati je začela kot zelo mlada, najprej je kar osem let trenirala hokej. “Uživala sem, a nikoli nisem bila ekipna igralka. Veliko časa sem presedela na klopi za rezerve. Večji izziv sem videla v individualnem drsanju,” je pojasnila začetke v hitrostnem drsanju, v katerem vztraja že od svojega 11. leta.

Prva priložnost, da zablesti tudi na največjem odru, čaka tekmovalko, ki je ime dobila po nemški surferki Jutti Muller, že jutri v tekmi na 500 metrov. Drugič pa bo tekmovalno na led v Pekingu stopila v četrtek v njeni paradni disciplini na 1000 metrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje