V dvoje je vse lepše in lažje

Kitajski zid 15. Feb 202217:48 2 komentarja
Ambicije slovenskih skakalk so razumljivo znova najvišje. Foto: Uroš Kokol/N1

Že več kot teden dni je minilo, odkar sta Urša Bogataj in Nika Križnar na posamični ženski tekmi spisali zgodovino. S prvim in tretjim mestom je namreč to prva – in za zdaj tudi edina – olimpijska tekma v zgodovini, na kateri se je Slovenija veselila kar dveh odličij. Olimpijski šampionki sta si kljub natrpanemu urniku vzeli čas za kratek pogovor.

Smučarski skoki so na igrah v Pekingu poskrbeli za veliko veselja. Dve zlati, srebrna in bronasta kolajna so dosežki, kjer nam nobena od skakalnih tekmic ni mogla niti blizu. Za veliko veselja sta že prvi dan tekmovalnega dogajanja na Kitajskem poskrbeli Urša Bogataj in Nika Križnar. Osvojili sta namreč prvo in tretje mesto, uspeh pa dopolnili še dva dni kasneje, ko sta v družbi Timija Zajca in Petra Prevca na tekmi mešanih ekip še enkrat posegli po zvezdah.

Medalje v smučarskih skokih na OI v Pekingu:

1. Slovenija: 4 kolajne (2 zlati, 1 srebrna, 1 bronasta)

2. Avstrija: 2 kolajni (1 zlata, 1 srebrna)

2. Japonska: 2 kolajni (1 zlata, 1 srebrna)

4. Norveška: 1 kolajna (zlata)

5. Nemčija: 3 kolajne (1 srebrna, 2 bronasti)

6. Ruski olimpijski komite: 1 kolajna (srebrna)

7. Kanada: 1 kolajna (bronasta)

7. Poljska: 1 kolajna (bronasta)

Raje zdaj kot po sezoni

Po vrnitvi v Slovenijo imata zaradi številnih sprejemov in medijskih obveznosti zgoščen urnik, kar pa sprejemata z nasmeškom na obrazu. “Glede na to, da imamo zdaj prosto, čas brez tekem, je prav, da so vse te obveznosti zdaj. Bolje kot na koncu sezone in bi se vleklo v naše dopuste in ne bi mogli zares zadihati. Fino je, da imamo ta čas zdaj na voljo in da opravimo s tem,” pravi Nika Križnar. Z njenimi besedami se, kljub omembi rahle utrujenosti strinja tudi Urša Bogataj.

Foto: Anže Malovrh/STA

Čeprav sta sprejeli, da številni intervjuji in srečanja spadajo zraven k takšnemu uspehu, pa je kakšen termin podrl tudi osebne načrte. “Tokrat se je to zgodilo prvič. S fantom sva imela načrt, da bova šla na valentinovo v savno, se malo sprostiti in preživeti nekaj časa skupaj. Za obisk pri vašem mediju je bilo dogovorjeno, za popoldanskega pri drugem pa ne. Izvedeli sva v zadnjih sekundah, ampak smo se dogovorili za termin nekoliko prej, tako da bova vse opravili naenkrat,” o nekoliko drugačnem preživljanju dneva zaljubljencev, na katerega smo opravili ta pogovor, pove Križnarjeva.

Aktualna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala izda tudi, da so nekateri ljudje za dogovor medijskih srečanj klicali celo njenega fanta ali starše: “A sem jim naročila, naj jim dajo kontakt od predstavnice za odnose z javnostmi s smučarske zveze ali pa z olimpijskega komiteja. Piarovka iz zveze, Nuša, nama z Uršo nato naredi spisek, kdaj in kam morava.”

Foto: Uroš Kokol/N1

Dvoma ni, čas je za ekipno tekmo

V skakalnem centru Zhangjiakou sta torej pobrali skorajda vse, kar so ženske skakalke imele na voljo. Na posamični tekmi se je mednju vrnila le Nemka Katharina Althaus. Je več vredna posamična ali ekipna zlata kolajna?

“Meni sta obe enako pomembni. Zelo pomembni. Ja, na prvi tekmi sem bila sama, na ekipni pa štirje. Tudi to, da smo naredili osem zelo dobrih skokov, je res vredno veliko,” pravi dvakratna olimpijska prvakinja.

Urša Bogataj je poleg Tine Maze edina zimska športnica z dvema zlatima kolajnama z OI. Foto: Uroš Kokol/N1

Na vprašanje, ali bi na olimpijskih igrah raje videli še ekipno žensko tekmo ali posamično na večji skakalnici, enoglasno in jasno odgovorita: “Ekipno!”

“Ker bi pobrale še eno zlato kolajno,” v smehu pojasni Križnarjeva. Obe sta pričakovali tudi moško kolajno na včerajšnji ekipni tekmi (Slovenija je končala na drugem mestu), zaključka le te pa nista videli, saj sta bili že na poti do novinarskih obveznosti.

Moč ekipe razbremeni vse

Čeprav sta podobna vprašanja v zadnjih dneh slišali že neštetokrat, že prvi dan po prihodu domov sta namreč dali pet intervjujev, se dotaknemo tudi slovenske skakalne eksplozije v Pekingu. “Punce smo v zadnjih letih res močne. Vedno se je našla ena res močna, ki je s svojimi skoki za seboj potegnila še ostale. Letos smo se pa kar naenkrat našle štiri na vrhunskem nivoju. Vsaj mene osebno je to razbremenilo, saj smo lahko od vseh pričakovali super skoke. Nekako smo vedeli, da bomo osvojili vsaj eno medaljo. Fantje so se pa ob pravem času super sestavili in rezultati so tu,” pravi 26-letna Urša iz Briš pri Polhovem Gradcu.

Sezona v smučarskih skokih za ženske se nadaljuje 25. februarja v Hinzenbachu. Že v sredo pa naše skakalke odhajajo na pripravljalne treninge v Planici. Glavni cilj do zaključka v Čajkovskem 27. marca bo osvojitev pokala narodov, edini lovoriki, ki varovankam Zorana Zupančiča še manjka. V njem Slovenija vodi, prednost pred edino resno tekmico, Avstrijo, pa znaša 267 točk.

Ne bodo zaspale na lovorikah

Kljub temu imata obe še osebne cilje. “Skušala bom potrditi oziroma ponoviti svojo prvo zmago kariere v Hinzenbachu. Imam lepo priložnost, ekipno vem, da bomo super močne. Ampak ja, želim si še kakšne zmage, če ne v Avstriji, pa na kakšni drugi tekmi. Sezona je do konca še zelo dolga, ostati moramo mirnih glav in odskakati, kot znamo,” pravi Nika iz Delnic v Poljanski dolini, ki bo čez manj kot mesec dni dopolnila 22 let.

Foto: Uroš Kokol/N1

Istih misli je tudi Bogatajeva: “Za nami je šele pol sezone. Zgodi se lahko še marsikaj. Treba je ostati zbran, saj te tak uspeh lahko hitro ‘poleni’. Treba je iti naprej, dan za dnem. Kar smo dosegli, je že zgodovina, preteklost.”

Razvoj gre v pravo smer

Pogovor v sproščenem tonu zaključimo z debato o tekmah na slovenskih tleh. Zaenkrat je v koledarju tekma na Ljubnem, podobno kot njuna reprezentančna kolegica Ema Klinec pa si jih želita več.

“S tem se vse strinjamo. Skakalnici v Kranju in Planici sta obe dovolj veliki, da bi lahko izpeljali tekme svetovnega pokala. Super bi bilo, če bi bilo to v novoletnem obdobju. Da takrat ne bilo zgolj tekme na Ljubnem. Je pa super videti, kako se v ozadju povezujemo z drugimi narodi. Da imamo z ostalimi državami iste cilje. Res sem vesela, da bo že v naslednji sezoni na novoletni turneji zraven še Beljak. Še ena nova skakalnica, novo prizorišče. Enako leto velja za Oberhof, Willingen. To nam daje dodatno motivacijo in dokaz, da se ženski skoki razvijajo v pravo smer,” pravi zgovorna Križnarjeva.

Urša Bogataj in Nika Križnar sta v Pekingu poskrbeli za zgodovinski uspeh.

Svetovno prvenstvo na domačih tleh je le plus

No, več tekem pri nas bodo ženski skoki zagotovo deležni prihodnje leto. Planica bo namreč od 21. februarja do 5. marca 2023 gostila nordijsko svetovno prvenstvo. Slovenske orlice bodo tam zaradi izjemnih uspehov v preteklih letih zagotovo pod pritiskom pričakovanj javnosti, a kot poudarjata slovenski športni junakinji prvega februarskega vikenda, bo to le dodatna motivacija.

“Vsaj glede na to, kako smo do zdaj funkcionirali kot ekipa. Zraven prihajajo še mlajše punce in če bomo nadaljevali z delom ob taki energiji, bo super,” pravi zmagovalka dveh preizkušenj v Pekingu.

Foto: Uroš Skaza

Nič drugače pa se vrhunca naslednje sezone ne veseli niti Križnarjeva: “Ne vem, zakaj bi se morale bati tekem na domačih tleh. To je le še bolj zabavno. Na to gledam pozitivno. Žal nam je le, da na nobeni tekmi nikjer ni gledalcev. Le na olimpijskih jih je bilo prisotnih nekaj več. Škoda, da jih ni bilo na Ljubnem. Potiho smo pričakovali, da bodo, a ni šlo. Upam, da se to v prihodnjem letu spremeni, da naredimo korak naprej. Da bodo lahko gledalci v živo lahko spremljali naše uspehe.”

Ob takšni formi in energiji, kot v skakalni ekipi vlada trenutno, teh zagotovo ne bo manjkalo. In najboljši prijateljici jih bosta lahko praznovali skupaj, saj kot pravita, “je v dvoje lepše in lažje”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje