Slovenija strah in trepet: bi bilo sploh lahko še bolje?

Kitajski zid 19. Feb 202216:00 > 20. Feb 2022 11:47 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer / OKS

24. zimske olimpijske igre gredo h koncu, Sloveniji pa so prinesle ogromno veselja. Naši športniki in športnice so v Pekingu osvojili kar sedem kolajn, nekatere pričakovane, druge precej manj. Sprehodili smo se skozi slovenske dosežke in ocenili, kdo so glavna presenečenja in razočaranja spektakla na Kitajskem.

Čeprav je slovenska reprezentanca na zimski vrhunec štirih let potovala številčno oslabljena v primerjavi z zadnjimi dvojimi igrami (2022 43 športnikov; 2018 71 športnikov in 2014 66 športnikov), za kar je poskrbela odsotnost hokejske reprezentance, pa so za deželo s sončne strani Alp najuspešnejše zimske igre v zgodovini.

Po absolutnem številu kolajn Peking 2022 sicer za eno zaostaja za nepozabnim Sočijem 2014 (8:7), a glede na žlahtnost je kitajska prestolnica rusko obmorsko letovišče že prehitela. Prepričani smo, da bi večina slovenskih ljubiteljev športa tudi ponoči znala našteti vse nosilce kolajn z letošnjih iger, a mi se bomo nanje vseeno spomnili še enkrat. Obenem pa izpostavili tiste, ki zastavljenih ciljev v Aziji niso dosegli.

Daleč od želenega

Največje razočaranje zagotovo vlada v tekaškem taboru. Ta je v Zhangjiakou odpotovala z izvrstno popotnico zadnjih let, predvsem v minuli sezoni smo se navadili uvrstitev na stopničke. Dve bronasti kolajni z lanskega svetovnega prvenstva in mali kristalni globus v seštevku sprinta so Anamarijo Lampič v Pekingu postavljali v vlogo favoritke za kolajno. To je priznavala tudi sama, v njen prid so govorili tudi rezultati v letošnji sezoni.

A če ima 26-letnica iz Valburge pri Medvodah za slabši nastop na ekipnem sprintu skupaj z Evo Urevc objektivne razloge (bolezen in karantena zadnje), pa je teh precej manj za posamični nastop. Sama jih je sicer poiskala, a 12. mesto je njen najslabši rezultat v sprintu od februarja 2020. Za nasmehom, ki je kljub razočaranju ostal širok, pa zagotovo obstaja zavedanje, da bo na novo priložnost in ponovitev uspeha Petre Majdič in Vesne Fabjan treba čakati še štiri leta. Preostanek reprezentance pod vodstvom Nejca Brodarja je nastopil po pričakovanjih: brez rezultatskih presežkov.

Uvrstitve tekačev in tekačic

12. Anamarija Lampič (sprint prosti slog)
14. Miha Šimenc, Miha Ličef, Vili Črv in Janez Lampič
(štafeta 4×10 km)
14. Eva Urevc in Anamarija Lampič (ekipni sprint, klasični slog)
16. Vili Črv in Miha Šimenc (ekipni sprint, klasični slog)
17. Anamarija Lampič (10 km klasično)
42. Vili Črv (sprint prosti slog)
44. Miha Šimenc (sprint prosti slog)
46. Eva Urevc (sprint prosti slog)
53. Neža Žerjav (30 km klasično)
55. Neža Žerjav (skiatlon na 15 km)
55. Anita Klemenčič (sprint prosti slog)
55. Miha Ličef (15 km klasično)
56. Miha Ličef (skiatlon na 30 km)
59. Anja Mandeljc (sprint prosti slog)
59. Anita Klemenčič (30 km klasično)
62. Anita Klemenčič (10 km klasično)
65. Miha Ličef (sprint prosti slog)
66. Anja Mandeljc (10 km klasično)
69. Vili Črv (15 km klasično)
71. Miha Šimenc (15 km klasično)
71. Neža Žerjav (10 km klasično)
74. Janez Lampič (sprint prosti slog)

Ko ne gre niti najboljšemu …

Podobno veliko nismo pričakovali niti od biatloncev in biatlonk. Želeli smo si, da bi se v Pekingu prebudil naš najboljši mož Jakov Fak, a mož za velike tekme, kakršen vzdevek si je z uspehi na največjih tekmovanjih nadel v preteklosti, je na igrah “zmrznil”. In to dobesedno, zaradi nizkih temperatur in težav s prsti se je odpovedal komaj priborjenemu nastopu na tekmi s skupinskim startom, kjer pa visokih pričakovanj ni mogel imeti. Na posamični tekmi namreč ni končal višje od 26. mesta, v štafeti pa se je – hočeš nočeš – poznala odsotnost necepljenega Klemna Bauerja.

Jakov Fak. Foto: Anže Malovrh/STA

Fak je glede na izide verjetno najbolj razočaran kar sam, v Pekingu pa se je končal niz dvojih iger, na katerih je Slovenija osvojila olimpijsko kolajno. Žal nas je ob pogledu na ostale nastope slovenskih biatlonk in biatloncev lahko upravičeno strah, da bo obdobje brez nje precej daljše, sploh če se Fak pred naslednjimi igrami v Milanu tekmovalno upokoji.

Uvrstitve biatloncev in biatlonk

11. Slovenija (štafeta, moški)
(Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Rok Tršan)
20. Slovenija (mešana štafeta)
(Živa Klemenčič, Polona Klemenčič, Jakov Fak, Miha Dovžan)
26. Jakov Fak (sprint)
29. Polona Klemenčič (posamična tekma)
29. Jakov Fak (posamična tekma)
29. Jakov Fak (zasledovalna tekma)
38. Miha Dovžan (posamična tekma)
42. Lovro Planko (sprint)
46. Lovro Planko (posamična tekma)
51. Polona Klemenčič (zasledovalna tekma)
54. Rok Tršan (posamična tekma)
55. Lovro Planko (zasledovalna tekma)
59. Polona Klemenčič (sprint)
62. Miha Dovžan (sprint)
64. Živa Klemenčič (posamična tekma)
79. Živa Klemenčič (sprint)
86. Rok Tršan (sprint)

Svojega cilja – uvrstitve med dvajseterico – ni dosegel niti nordijski kombinatorec Vid Vrhovnik, ki Kitajsko zapušča s 36. in 37. mestom.

Uvrstitev nordijskega kombinatorca

36. Vid Vrhovnik (velika skakalnica/10 km)
37. Vid Vrhovnik (srednja skakalnica/10 km)

Vid Vrhovnik. Foto: Anže Malovrh/STA

“Hitraši” v senci “tehničarjev”

Z mešanimi občutki pa se bo od smučarskega središča Yanging poslovila slovenska alpska zasedba. Na eni strani je vladalo veliko veselje, na drugi pa so tekle solze žalosti.

Dvakratni svetovni prvakinji v smuku Ilki Štuhec se zaradi nakopičenih zdravstvenih težav smučanje po progi Skala ni posrečilo. V solzah je zapustila svoje zadnje olimpijske igre, da je bil to njen zadnji nastop na njih, pa je potrdila tudi Maruša Ferk Saioni. Ta je sicer z devetim mestom v kombinaciji dosegla svoj najboljši rezultat pod petimi krogi, a verjetno si je za slovo želela več.

Ilka Štuhec. Foto: Anže Malovrh/STA

19 in 22 stotink od trona

Solidno je svoj nastop v smuku opravil še Boštjan Kline (10. mesto), z oceno zelo dobro pa lahko ovrednotimo še 7. mesto Mete Hrovat in 11. mesto Ane Bucik v veleslalomu. Le odtenek od oznake odlično pa je zmanjkalo Andreji Slokar v slalomu. Ajdovka je še na drugem zaporednem velikem tekmovanju zasedla peto mesto, le 10 stotink od brona in 22 od zlata. Šampionsko miselnost je 24-letnica dokazala s solzami žalosti, ki pa so se v naslednjih dneh lahko svetile s ponosom.

Brez solza pa je največji uspeh kariere dočakal Žan Kranjec. Po težki sezoni in pol, ko se mu zaradi družinske tragedije in težav s poškodbami in opremo ni uspelo enakovredno boriti s tekmeci, mu je to uspelo v Pekingu. Druga vožnja moškega veleslaloma bo šla v anale slovenskega smučanja, le neverjeten talent švicarskega čudežnega dečka Marca Odermatta pa je preprečil, da bi se 29-letnik iz Vodic okitil z naslovom olimpijskega prvaka. Zmanjkalo je 19 stotink. Vseeno je srebrna kolajna obliž na rane zahtevnega obdobja in dokaz, da Kranjec sodi med najboljše smučarje sveta.

Žan Kranjec. Foto: Anže Malovrh/STA

Uvrstitve alpskih smučarjev in smučark

2. Žan Kranjec (veleslalom)
5. Andreja Slokar (slalom)
7. Meta Hrovat (veleslalom)
7. Slovenija (ekipna tekma)
(Andreja Slokar, Tina Robnik, Ana Bucik, Žan Kranjec, Miha Hrobat)
9. Maruša Ferk Saioni (kombinacija)
10. Boštjan Kline (smuk)
11. Ana Bucik (veleslalom)
11. Ana Bucik (slalom)
18. Tina Robnik (veleslalom)
20. Boštjan Kline (superveleslalom)
20. Ilka Štuhec (smuk)
23. Maruša Ferk Saioni (superveleslalom)
23. Maruša Ferk Saioni (smuk)
24. Miha Hrobat (smuk)
24. Nejc Naraločnik (superveleslalom)

brez uvrstitve: Nejc Naraločnik (smuk), Andreja Slokar (veleslalom), Miha Hrobat (superveleslalom), Neja Dvornik (slalom), Meta Hrovat (slalom), Nejc Naraločnik (kombinacija), Miha Hrobat (kombinacija), Žan Kranjec (slalom)

Pričakovano nadaljevanje dobilo nadgradnjo

Med najboljše v svojem športu pa spada tudi deskar Tim Mastnak. To je športni javnosti in tekmecem dokazal že na svetovnem prvenstvu in v svetovnem pokalu, zdaj mu je to uspelo še na olimpijskih igrah. Ob koronskih težavah gonilne sile slovenskega deskanja v zadnjih letih Žana Koširja je deloval izjemno suvereno, le majcena napaka v šestih vožnjah na kulturni praznik pa je Celjana stala zlate kolajne. A kot je dejal sam, je to le še dodatna motivacija, da čez štiri leta poseže še višje.

Foto: Uroš Skaza

Povsem nepričakovano pa se je ob boku Mastnaka znašla še njegova reprezentančna kolegica. Gloria Kotnik, ki ji je življenje na poti podobno kot Kranjcu postavilo številne ovire, se je v Peking uvrstila naknadno. Tja je za razliko od prejšnjih iger prispela povsem brez rezultatskih pričakovanj in prav to je bilo vodilo do sproščenih nastopov. 20 let truda in odrekanj se zdaj odseva v odličju bronastega leska, najljubše igrače sina Maja.

Foto: Uroš Skaza

Uvrstitve deskarjev in deskark

2. Tim Mastnak (paralelni veleslalom)
3. Gloria Kotnik (paralelni veleslalom)
11. Žan Košir (paralelni veleslalom)
18. Urška Pribošič (velika skakalnica)
22. Tit Štante (snežni žleb)
24. Urška Pribošič (snežni park)
25. Rok Marguč (paralelni veleslalom)

Uresničitev dolgoletnih želja in ciljev

In še najslajše za konec. Če bi se slovenska skakalna odprava iz Pekinga vrnila brez medalje, bi to z razlogom označili za razočaranje. To velja sploh za ženski del ekipe, ki pod vodstvom Zorana Zupančiča vodi v pokalu narodov. A letalske eskadrilje visoki upi in želje niso strmoglavili. Obratno, poskrbeli so za izjemen uspeh. Zmanjkuje nam presežnikov, s katerimi jih opisati.

Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj, Peter Prevc.

Iz petih kompletov kolajn, ki so bili na voljo, je Slovenija pobrala kar štiri odličja, le pol točke pa je zmanjkalo do petih. Urša Bogataj, Nika Križnar, Timi Zajc, Peter Prevc, Lovro Kos in Cene Prevc so se v domovino vrnili z žlahtnimi obeski okrog vratu, najtežji pa so za Bogatajevo (dvakrat zlata), Zajca in Petra (zlato in srebro) ter Križnarjevo (zlato in bron). Slovenija je s štirimi kolajnami – največ med vsemi v Pekingu – dokazala, da je skakalna velesila. Zbrala je kar deset uvrstitev med deseterico.

Foto: Aleš Fevžer / OKS

Urša in Peter sta se ob tem zapisala v zgodovino, ona je prva ob Tini Maze z dvema zlatima kolajna na ZOI, on je četrti Slovenec s štirimi kolajnami na igrah po Mazejevi, Iztoku Čopu in Leonu Štuklju. Da so Prevčevi najtrofejnejša družina pri nas, pa je poskrbel mlajši brat Cene. Vse skupaj pa izvrstno dokazuje, da so skoki pri nas zimski šport številka ena. Predvsem po zaslugi sistematičnega dela v ozadju, ki več kot očitno deluje.

Najboljše poznavalce in najbližje navijače tega športa morda boli le dejstvo, da se domov brez odličja vrača Anže Lanišek. Toda 25-letnik, najboljši slovenski skakalec v zadnjih sezonah svetovnega pokala, ki se s skakalnicama na Kitajskem ni spoprijateljil oziroma so bili kolegi iz reprezentance boljši, bo razočaranje zagotovo znal obrniti sebi v prid. Naj ga spremeni v motivacijo pred domačim nordijskim svetovnim prvenstvom prihodnje leto v Planici, ki se ga ob takšni formi orlov in orlic lahko veselimo že zdaj.

Foto: Aleš Fevžer/OKS

Uvrstitve smučarskih skakalcev in skakalk

1. Urša Bogataj (srednja skakalnica)
1. Slovenija (srednja skakalnica, mešana ekipa)
(Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj, Peter Prevc)
2. Slovenija (velika skakalnica, moški ekipno)
(Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc, Peter Prevc)
3. Nika Križnar (srednja skakalnica)
4. Peter Prevc (srednja skakalnica)
5. Ema Klinec (srednja skakalnica)
6. Timi Zajc (velika skakalnica)
9. Timi Zajc (srednja skakalnica)
9. Špela Rogelj (srednja skakalnica)
10. Peter Prevc (velika skakalnica)
11. Lovro Kos (velika skakalnica)
12. Cene Prevc (velika skakalnica)
13. Anže Lanišek (srednja skakalnica)
28. Lovro Kos (srednja skakalnica)

Z veseljem pa lahko zremo tudi k prihodnjim igram. Že tistim letnim v Parizu 2024. Slovenija je namreč v Tokiu 2020 (5 kolajn: 3 zlate, 1 srebrna, 1 bronasta) in Pekingu 2022 (7 kolajn: 2 zlati, 3 srebrne, 2 bronasti) poskrbela za dvoje najuspešnejše igre v samostojni zgodovini. Naj se ta niz nadaljuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje