Peking v številkah: rekordne ženske, voda in “grda” ničla

Kitajski zid 3. Feb 20227:00 > 7:10 0 komentarjev
Slovenske barve v Pekingu bo zastopalo 43 športnikov in športnic. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Odštevamo ure do začetka 24. zimskih olimpijskih iger, ki jih od 4. do 20. februarja 2022 gosti Peking. Gre za prvo mesto v zgodovini, ki bo priredilo tako največji poletni kot zimski športni dogodek na svetu. Športniki bodo tekmovali na treh lokacijah, ki jih bo prekrival izključno umetno pridelan sneg, pomerili pa se bodo v rekordnih 109 različnih kategorijah v 15 športnih panogah. Poglejmo si prihajajoče igre na Kitajskem skozi številke.

3,5 milijarde evrov

Povsem natančna številka proračuna, ki so ga na Kitajskem namenili izvedbi 24. zimskih olimpijskih iger ni znana, naj bi se pa vrtela pri približno 3,5 milijarde evrov. Za primerjavo, to je dobra četrtina letnega proračuna vlade Republike Slovenije za leto 2021 (13,5 milijarde evrov).

Znesek je sicer le “drobtinica” v primerjavi s poletnimi olimpijskimi igrami, ki jih je Peking gostil leta 2008 in za katere je potrošil megalomanskih 38 milijard evrov. Številka, ki se približa celotnemu bruto domačemu proizvodu Slovenije v letu 2021 – 50,4 milijarde evrov.

185 milijonov litrov vode

Oziroma kar 185.000 kubikov vode naj bi organizatorji porabili za izdelavo umetnega snega, da bodo prekrili vsa tekmovališča, kjer sicer le redko padajo snežinke.

Praktično vseh 100 odstotkov prizorišč, kjer je za izvedbo športnih dogodkov potreben sneg, naj bi bilo prekritih z umetno belo podlago. Za prekrivanje površin bodo uporabili približno 300 snežnih topov.

stadion
Znamenito Ptičje gnezdo, ki je gostilo že poletne olimpijske igre 2008. Foto: Wang Xinchao/AP/Guliverimage

2.892 športnikov in športnic

Na letošnjih zimskih olimpijskih igrah sodeluje natanko 2.892 športnikov in športnic. To je manj kot na prejšnjih igrah, ki jih je leta 2018 gostil Pjongčang, kjer je sodelovalo 2.933 atletov.

1.314 ženskih športnic

Še nikoli v zgodovini zimskih olimpijskih iger ni sodelovalo več žensk. Prav tako je rekordno število športnih kategorij, v katerih se bodo pomerile – 46.

Ženske sicer predstavljajo 45,44 odstotka vseh sodelujočih športnikov na igrah, kar je prav tako največji delež žensk v zgodovini.

Medalje, ki čakajo na najboljše. Foto: Guliverimage

91 sodelujočih držav

Dve državi sodelujeta prvič, to sta Haiti in Savdska Arabija. Kmalu bi se jima pridružila še Kenija, a se je edini nastopajoči pred igrami umaknil s seznama.

Največ nastopajočih ima ZDA, ki je na Kitajsko prišla z 222 športniki. Sledi Kanada z 215 in Rusija z 212. Kitajska kot gostiteljica 170.

43 Slovencev in Slovenk

Slovenija je na seznamu 91 držav po številu nastopajočih na 22. mestu. Slovensko trobojnico bo zastopalo 43 športnikov in športnic.

Enako število športnikov ima še Ukrajina, enega manj denimo Nizozemska, medtem ko ima Avstralija nastopajočega več. Od sosednjih držav Slovenije ima največ predstavnikov Italija, kar 118, sledi Avstrija s 106, Madžarska 14 in Hrvaška 11.

Anamarija Lampič je ena od 20 Slovenk v Pekingu.

41 manj kot v Pjongčangu 2018

Čeprav se je število športnih kategorij povečalo za sedem, se je skupno število sodelujočih športnikov nekoliko zmanjšalo.

Največ, prav 41, so organizatorji odstranili smučarjev, predvsem moških, s čimer so dosegli enakost med spoloma. Odvzetih je bilo še 20 biatloncev, štirje sankači in 26 drsalcev. Dodanih pa je bilo 46 hokejistk in štirje nastopajoči v curlingu.

Število moških športnikov se je sicer znižalo za 144, medtem ko je število žensk naraslo za 103.

13 tekmovalnih prizorišč

Peking igre prireja na 13 prizoriščih, ki so razporejena na treh lokacijah. Največ, sedem, jih je v Pekingu.

Območje Peking:
– Državni stadion: Ptičje gnezdo
– Državni vodni center
– Državna dvorana v Pekingu

– Državna dvorana za hitrostno drsanje
– Osrednja dvorana za umetnostno drsanje
– Športni center Wukesong
– Big Air Shougang

Območje Yanqing:
– Državni center za alpsko smučanje
– Državni center za bob, sanke in skeleton

Območje Zhangjiakou:

– Državni smučarsko skakalni center Ruyi
– Državni biatlonski center
– Snežni park Genting
– Državni center za tek na smučeh

Yanqing smučarski center. Foto: REUTERS/Edgar Su via Guliver

10 diplomatskih bojkotov iger

Kar deset članic olimpijskega komiteja se je odločilo, da bodo igre na Kitajskem diplomatsko bojkotirale. To pomeni, da država uradno ne bo zastopana s strani predstavnika olimpijskega komiteja. Razlogi so večinoma povezani s kršenjem človekovih pravic.

Za to potezo so se odločile naslednje članice: Avstralija, Belgija, Kanada, Danska, Estonija, Velika Britanija, Kosovo, Litva, Tajpej, Združene države Amerike.

7 novih športnih kategorij

Kot že omenjeno, se je število športnih kategorij povečalo za sedem, s 102 na 109. Od tega sta dve novi ženski, ena moška in štiri mešane.

Nove kategorije:
– Ženski bob enosed
– Mešana ekipna tekma v smučarskih skokih
– Mešana ekipna tekma v smučanju prostega sloga
– Moško smučanje prostega sloga – big air
– Žensko smučanje prostega sloga – big air
– Mešana ekipna štafeta v drsanju na kratke proge
– Mešana ekipna tekma v deskarskem krosu

0 navijačev iz tujine

Za konec še najbolj žalostna številka. Zaradi pandemije koronavirusa bodo igre minile z zelo zmanjšanim številom navijačev. Organizatorji bodo na prizorišča spustili le peščico posebno izbranih domačih gostov. Igre bodo tako minile brez enega samega tujega gledalca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!