Srebrna ribica svetuje: To je vaša priložnost

Kitajski zid 2. Feb 20226:00 > 8:31 3 komentarji
Sara Isaković. Foto: osebni arhiv

V dvorani, v kateri je najboljša slovenska plavalka vseh časov Sara Isaković leta 2008 postala olimpijska podprvakinja, bo ta teden znova oživelo olimpijsko prizorišče. Drugačno. V drugačnih časih in v drugačnem agregatnem stanju. A bolj kot curling, ki bo potekal v "njeni" Vodni kocki, bodo srebrno ribico, kot smo jo poimenovali pred 14 leti, zanimala prizorišča s slovenskim pridihom. "Slovenskim športnikom svetujem, naj v olimpijskih igrah vidijo edinstveno osebno priložnost," pravi mlada mama iz Radovljice.

Ko edino Slovenko s plavalno olimpijsko kolajno vprašamo, ali spremlja curling, se po uvodnem smehu znajde v precejšnji zagati. Ker ve, da slovenski curling, kljub splošnemu laičnemu in močno zgrešenem prepričanju o tem, da gre za pometanje na ledu, ni na olimpijski ravni, jo seveda zanima smer vprašanja. Odgovor ponudi prizorišče olimpijskega turnirja v curlingu.

Potekal bo v velikem pekinškem vodnem centru. Zdaj je to začasno Ledena kocka, leta 2008, ko je Peking gostil poletne olimpijske igre, pa je bila to Vodna kocka. Poleg lučaj oddaljenega stadiona Ptičje gnezdo, kjer bo v petek potekala tudi otvoritvena slovesnost, ter hokejske in drsalne dvorane, prav tako v novi preobleki, bo prav ta prilagojeni objekt eden od skupnih imenovalcev poletnih in zimskih olimpijskih iger v kitajski prestolnici.

Vodna kocka iz leta 2008. Foto: Stephen Shaver via Guliver
Ledena kocka 2022. Foto: Reuter via Guliver

Arhitekturni presežek

In kako se Vodne kocke spominja Sara Isaković? “Bazen je bazen. Tu nekih posebnosti seveda ni. A celoten objekt je bil seveda nekaj posebnega. Pravi arhitekturni presežek. Spominjam se tiste specifične fasade, ki je dajala vtis mehurčkov oziroma kapljic, in pa edinstvene strehe,” odgovarja olimpijska podprvakinja.

Spomini so še toliko lepši, ker je prav v Pekingu, tedaj še kot dvajsetletnica, dosegla svoj športni vrhunec. Le nekaj mesecev po naslovu evropske prvakinje v disciplini 200 metrov prosto se je v Vodni kocki okitila z olimpijskim srebrom. V izjemni tekmi, v kateri je bilo treba za zmago popraviti svetovni rekord, jo je ugnala le Federica Pellegrini.

Znamenita Italijanka je lani tudi uradno zaključila izjemno uspešno kariero. Med povabljenimi na poslovilno zabavo je bila tudi Sara Isaković. “To je bila nova lepa priložnost, da se spomnim tistih trenutkov,” pravi nekdanja slovenska športnica leta, ki je svojo športno pot zaključila že leta 2014.

Slovenski junaki Pekinga 2008

Poleg srebre Sare Isaković so olimpijske kolajne v Pekingu osvojili še strelec Rajmond Debevec (bron – trojni položaj), judoistka Lucija Polavder (bron – nad 78 kg), jadralec Vasilij Žbogar (srebro – laser) in pa zlati atlet Primož Kozmus. Njegovo kladivo je letelo najdlje na mogočne Ptičjem gnezdu, torej prav tam, kjer se bodo v petek začele zimske olimpijske igre.

Mama, psihologinja

Sara Isaković danes? “Seveda se ne zbujam z mislijo na olimpijsko kolajno, pa čeprav je ta uspeh velik del mojega življenja. Najbolj do izraza pride na mojih predavanjih ali ob individualnem delu s športniki. Olimpijsko odličje tako podoživljam predvsem z drugimi,” pripoveduje vselej zgovorna Gorenjka, ki si je s partnerjem dom uredila v Radovljici, le streljaj od bazena.

V zadnjem letu se njeno življenje vrti okrog sina Maxa, ki bo prav v času olimpijskih iger v Pekingu dopolnil eno leto. Že pred tem pa je magistra psihologije zaplavala v znanstvene in poslovne vode.

Džijing Pang, Federica Pellegrini in Sara Isaković: najboljše tri na OI 2008 na 200 metrov prosto.

Njeno področje delovanja je psihologija. Pripravlja delavnice in predavanja za zaključene skupine in podjetja, kar nekaj pa ima tudi individualnih strank, s katerimi se posveča psihološki pripravi ter izvedbi. Posebej za plavalce je pred leti izdala knjigo z nasveti za mentalni trening. V preteklem letu pa je pripravljala psihološko orodje v obliki igre, ki pomaga posameznikom zastavljati cilje.

“Ne gre le za športnike. Izvedbeno področje, s katerim se ukvarjam, namreč obsega marsikaj. Delala sem tudi s piloti, poslovneži … To temo poskušam približati širši populaciji. Ključno je, da se človek odloči, kaj želi. Nato mora proti cilju in ob tem razvijati zdravo miselnost,” pripoveduje slovensko-srbska športna svetovljanka, ki je živela v Dubaju, študijska in prva delovna leta preživela v ZDA, poslovni izziv pa je našla tudi na Norveškem .

Sara Isaković ostaja v stiku s športom.

Nasvet olimpijcem

In kaj bi nosilka olimpijske kolajne in psihologinja svetovala slovenskim olimpijcem v Pekingu? “Dejala bi jim, da je pred njimi čudovita priložnost. Njihova. Lahko pokažejo vse tisto, kar so se v življenju in karieri naučili ter vadili. Pa ne zaradi pričakovanj okolice. Naj nekaj dokažejo sebi. Naj bodo pogumni. Naj pokažejo srce in dušo. Po drugi strani pa naj poskušajo biti tudi sproščeni,” zimskih olimpijski odpravi Peking 2022 sporoča Sara Isaković.

Ob tem se zaveda, da bodo letošnje igre drugačne. Športniki bodo zaprti v svoje mehurčke in povsem izolirani. Njena kitajska izkušnja je bila seveda drugačna. “Z reprezentančnimi sotekmovalci smo obiskali kitajski zid. Z mamo in očetom sem si ogledali nekaj mestnih znamenitosti. Tudi z rikšo sem se peljala. Z veselje sem si ogledala še nekaj drugih tekmovanj. No, pa tudi za žur se je našlo nekaj časa. Lepi spomini,” je v leto 2008 še enkrat zajadrala velika dama slovenskega športa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje