Opus smukaškega kralja je zdaj popoln

Peking 2022 7. Feb 20226:26 > 9:41 0 komentarjev
Beat Feuz. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein via Guliverimage

Ker je čakal celotno kariero, je švicarski alpski smučar Beat Feuz zlahka počakal še en dan, dočakal prestavljeno smukaško preizkušnjo olimpijskih iger, ki jo je v nedeljo onemogočil premočan veter, in postal olimpijski prvak. Boštjan Kline z desetim mestom do najboljše slovenske moške uvrstitve v zgodovini ZOI.

Beat Feuz je dobil 16 tekem svetovnega pokala, med drugim je večkrat slavil na klasikah v Wengnu in Kitzbühlu, postal svetovni prvak in nanizal kar štiri zaporedne male smukaške globuse. Manjkalo je le nekaj. Do danes. Izkušeni Švicar, ki bo v petek dopolnil 35 let, si je na najlepši možen način priboril predčasno rojstnodnevno darilo, ki v svojem jedru zrcali garaštvo in predanost. Na dinamični in razgibani progi Skala v Yanqing nad Pekingom je namreč postal olimpijski prvak v kraljevi disciplini – v smuku.

Feuz je na progi, ki jo je, podobno kot predhodne olimpijske, zasnoval njegov rojak Bernhard Russi, pokazal najvišjo stopnjo zlitja s specifično konfiguracijo. Serviser je našel tudi pravi odgovor na podlago. A levji delež je seveda Švicar opravil sam. V zgornjem delu še zdaleč ni bil med najhitrejšimi, a nato je v odločilnih odsekih praviloma našel prave rešitve za vhode v zavoje in položaj telesa. Ujel je tudi pravi ritem in razvijaj želeno hitrost, s katero je v cilju prehitel vse.

Še najbolj se mu je približal francoski veteran Johan Clarey, ki je pri 41 letih prišel do olimpijskega srebra. Ob podelitvi kolajn pa se jima bo na odru pridružil še Avstrijec Matthias Mayer, ki bo tako še na tretjih zaporednih olimpijskih igrah prišel do odličja. V Sočiju je postal olimpijski prvak v smuku, v Pjongčangu v superveleslalomu, v Pekingu pa se bo zadovoljil s smukaškim bronom.

”Neverjetno. Izjemno težka tekma. Hud boj za ta velik uspeh. Čustva so izjemna. V spominu se mi je v trenutku zavrtela celotna kariera. Vem, da zame doma navija veliko ljudi. Z mislimi sem tudi pri njih,” je po novi kroni kariere dejal Feuz, ki je že ob prihodu v cilj s številko 13 čutil, da je letvico postavil visoko. To je pokazal tudi z zanimivo slogom snemanja smuči. Njegov navdih je bil legendarni Didier Cuche.

Boštjan Kline. Foto: Aleš Fevžer/OKS

V tekmi, ki jo je zaznamovalo kar nekaj padcev (najhuje jo je skupil Dominik Schwaiger),je kar devet smučarjev preizkušnjo končalo v meji ene sekunde. Prvi, ki je zaostal več, je bil na desetem mestu Boštjan Kline. Mariborčan je z eno svojih najboljših predstav v zadnjih letih vknjižil najboljši slovenski rezultat v zgodovini olimpijskih smukov. Da bi našli njegovega predhodnika, bi morali pokukati kar v daljne leto 1952, ko je Janko Štefe smuk končal kot trinajsti.

“Zelo dobra vožnja, najboljša od vseh treh dni, tudi če upoštevam oba treninga, in sem na to lahko zelo ponosen in vesel. Na tekmi je bila sicer hitrost nekoliko višja, nekaj zavojev je sicer bila proga že ‘zrukana”, načeta in razkopana,” je dejal Kline.

Medtem ko je najboljši slovenski smukač Martin Čater zaradi okužbe s koronavirusom ostal doma, pa je Miha Hrobat tokrat zaostal za visokimi pričakovanji, ki jih je gojil po odlični predstavi na drugem uradnem treningu. Kranjčan je po več napakah tokrat z zaostankom 2,02 pristal na 24. mestu. Olimpijski debitant Nejc Naraločnik pa je odstopil. Podobno velja za Marka Vukičevića, slovenskega smučarka v srbskem dresu. Albin Tahiri, ki brani barve Kosova, pa je bil 35. oziroma predzadnji.

Smuk: rezultati

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!