Sanjski dan za Slovenijo: Mastnak srebrn, Kotnik bronasta

Peking 2022 8. Feb 20228:50 > 15:06 0 komentarjev
Tim Mastnak. Foto: Aleš Fevžer/OKS

V Pekingu je bil znova slovenski dan. V paralalenem veleslalomu se slovenski deskarji veselijo kar dveh kolajn. Tim Mastnak je bil v velikem finalu na odlični poti do zlata, a je napaka v spodnjem delu odnesla naslov prvaka. Vseeno se 31-letni Celjan veseli srebrnega odličja. Uspeh je z bronom v ženski konkurenci dopolnila Gloria Kotnik. Prvič v zgodovini se dežela s sončne strani Alp na eni tekmi deskanja na snegu veseli dveh odličij.

Kakšen dan za slovensko deskanje! Po izpadu trikratnega dobitnika olimpijske medalje Žana Koširja že v osmini finala sta štafetno palico prevzela Tim Mastnak in Gloria Kotnik. Slovenija ima po štirih tekmovalnih dneh že pet medalj, dvema zlatima in eni bronasti iz skokov so torej zdaj deskarji dodali še dve: srebrno in bronasto. 

Tim Mastnak je po enajstem času v kvalifikacijah deloval izjemno suvereno in po vrsti izločil Yannicka Angenenda, Oskarja Kwiatkowskega in Vica Wilda. Takrat je že imel zagotovljeno vsaj srebrno medaljo, v finalu je bil na vrsti le še Benjamin Karl. Slovenec je bil na prvi polovici proge prepričljivo boljši od Avstrijca, v zaključku pa je bil izkušeni 36-letnik vendarle hitrejši in se veseli olimpijskega naslova. A za Mastnaka je to vendarle izjemen uspeh, srebrni kolajni s svetovnega prvenstva iz leta 2019 je dodal še srebro z olimpijskih iger.

Foto: Anže Malovrh/STA

Izjemno pa je nastopala tudi Gloria Kotnik, ki je na igre prišla šele zaradi dodatne kvote, potem ko se je decembra vrnila po porodniški odsotnosti. Po zmagi nad Cubaki Miki in Carolin Langenhorst je bila v polfinalu boljša Avstrijka Daniela Ulbing. A 32-letna Velenjčanka je izkoristila borbo za bron, ko je ugnala presenetljivo hitro Nizozemko Michelle Dekker. Za Slovenko je to daleč največji uspeh v karieri, v svetovnem pokalu ni bila še nikoli višje od četrtega mesta.

“Neverjetno. Sploh ne morem verjeti. Res sem vesela, to podarjam tistim, ki so mi vedno stali ob strani. To je za moje najbližje. Največji dosežek v življenju me čaka doma, ta medalja pa je nagrada za ves trud. Vse, kar se trenutno dogaja … Preveč čustev, preveč vsega. Ne dojemam, da je res,” je Gloria Kotnik v solzah sreče in ob misli na otroka težko našla besede v izjavi za TV Slovenija.

Foto: Anže Malovrh/STA

Bolj razočarana sta bila Žan Košir in Rok Marguč. Zadnji je izpadel že v kvalifikacijah, prvi pa je po enajstem času v kvalifikacijah v osmini finala premoč priznal Roland Fisschnaller. Izkušeni Italijan je bil celotno progo v prednosti, Tržičan pa je v lovu nanj storil napako in odstopil. Četrte olimpijske kolajne za izvrstnega Slovenca v Pekingu torej ni bilo, a glede na težave – po prihodu na Kitajsko je moral zaradi okužbe s koronavirusom za več dni v izolacijski hotel – to niti ni presenečenje.

“Čeprav je to moj najslabši rezultat na OI, sem zadovoljen, da sem po vseh teh kolobocijah sploh nastopil na tekmi. Nisem začutil podlage, ni šlo. Mislil sem, da bo lažje, a sem se mučil. Poskušal sem vse,” je v izjavi za nacionalno televizijo dejal Košir.

Paralelni veleslalom, moški

FINALE: 

Tim Mastnak (Slo) – Benjamin Karl (Avt)

TEKMA ZA TRETJE MESTO:

Vic Wild (Rus) – Roland Fischnaller (Ita)


POLFINALE: 

Tim Mastnak (Slo) – Vic Wild (Rus)

Benjamin Karl (Avt) – Roland Fischnaller (Ita)


ČETRTFINALE:

Tim Mastnak (Slo) – Oskar Kwiatkowski (Pol)

Vic Wild (Rus) – Sangho Lee (Kor)

Benjamin Karl (Avt) – Alexander Payer (Avt)

Roland Fischnaller (Ita) – Andreas Prommegger (Avt)


OSMINA FINALA:

Tim Mastnak (Slo) – Yannick Angenend (Nem)

Oskar Kwiatkowski (Pol) – Mirko Felicetti (Ita)

Dmitrij Loginov (Rus) – Vic Wild (Rus)

Sangho Lee (Kor) – Daniele Bagozza (Ita)

Benjamin Karl (Avt) – Radoslav Yankov (Bol)

Michal Nowaczyk (Pol) – Alexander Payer (Avt)

Roland Fischnaller (Ita) – Žan Košir (Slo)

Andreas Prommegger (Avt) – Dario Caviezel (Švi)

Paralelni veleslalom, ženske

FINALE: 

Ester Ledecka (Češ) – Daniela Ulbing (Avt)

TRETJE MESTO:

Michelle Dekker (Niz) – Gloria Kotnik (Slo)


POLFINALE: 

Michelle Dekker (Niz) – Ester Ledecka (Češ)

Daniela Ulbing (Avt) – Gloria Kotnik (Slo)


ČETRTFINALE:

Michelle Dekker (Niz) – Julia Dujmovits (Avt)

Aleksandra Krol (Pol) – Ester Ledecka (Češ)

Ramona Theresia Hofmeister – Daniela Ulbing (Avt)

Carolin Langenhorst (Nem) – Gloria Kotnik (Slo)


OSMINA FINALA:

Sofija Nadršina (Rus) – Michelle Dekker (Niz)

Julia Dujmovits (Avt) – Patrizia Kummer (Švi)

Aleksandra Krol (Pol) – Polina Smolentsova (Rus)

Ester Ledecka (Češ) – Nadya Ochner (Ita)

Ramona Theresia Hofmeister (Nem) – Tomoka Takeuchi (Jap)

Daniela Ulbing (Avt) – Megan Farrell (Kan)

Carolin Langenhorst (Nem) – Julie Zogg (Švi)

Cubaki Miki (Jap) – Gloria Kotnik (Slo)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!