Peter Prevc in slovenska vitrina lesenih kolajn

Peking 2022 6. Feb 202214:22 > 21:24 0 komentarjev
Peter Prevc. Foto: Aleš Fevžer/OKS

Vsega pol točke je Petra Prevca ločilo od bronaste olimpijske kolajne na srednji skakalnici na ZOI 2022 v Pekingu. S tem še zdaleč ni prvi Slovenec s tako imenovano leseno kolajno.

Staro športno reklo uči, da na olimpijskih igrah štejejo le kolajne. Tudi zaradi tega je četrto mesto še toliko bolj boleče. Občutke osmoljenca na drugi tekmovalni dan 24. zimskih olimpijskih iger doživlja najboljši slovenski skakalec vseh časov in že dobitnik dveh kolajn iz Sočija 2014 Peter Prevc, od katerega so bili na srednji napravi v skakalnem središču Zhangjiakou nad Pekingom boljši Rjoju Kobajaši, Manuel Fettner in Dawid Kubacki.

Zgodbo o četrtih mestih na ZOI je sicer začel pisati že legendarni alpski smučar Bojan Križaj, ki je kariero sklenil brez olimpijske kolajne. Najbližje ji je bil leta 1980 v Lake Placidu. Avstrijec Hans Enn ga je v veleslalomu ugnal za pičli dve stotinki sekunde. Osem let pozneje, na OI 1988, je bila četrta tudi Mateja Svet, in sicer v veleslalomu, kjer je za Mario Walliser zaostala osem stotink. A tedanja prva dama jugoslovanska smučarka je prav na tistih igrah prišla do slalomskega srebra.

Mitja Kunc. Foto: Aleš Fevžer

Slovenski navijači so precej hitreje odmislili tudi četrto mesto Mitje Kunca na slalomu leta 1994 v Hafjellu. Črnjan je takrat odličje zgrešil za enega ”kunca”, natančneje za 9 stotink sekunde. A tretje mesto je takrat osvojil Jure Košir.

Hitro je bilo pozabljeno tudi kombinacijsko četrto mesto Tine Maze na olimpijskih igrah v Sočiju. Tedaj je bila seveda razočarana, a ker je prav na tistih igrah postala olimpijska prvakinja v smuku in veleslalomu, si danes nesrečnih desetih stotink ne očita. “Da, bila sem četrta. Smola. A ker sem imela vedno na voljo več tekem, je takšne rezultate lažje prebaviti,” se spominja najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov.

Teh misli ne more deliti Žan Kranjec, ki je bil četrti na veleslalomu na zadnjih ZOI v Pjongčangu. V Južni Koreji mu je do kolajne zmanjkalo sicer velikih 42 stotink sekunde. Za toliko ga je namreč prehitel bronasti Alexis Pinturault. Novo priložnost bo imel Kranjec prav kmalu.

Mateja Svet. Foto: Aleš Fevžer/OKS

Prevc pa obenem tudi ni prvi slovenski skakalec s četrtim mestom. Za drobec je bil ob odličje leta 1988 v Calgaryju tudi Miran Tepeš. Na četrtem mestu je za bronom zaostal vsega  0,6 točke. Pozneje se je le veselil kolajne, in sicer srebrne na ekipni tekmi.

Eno leseno kolajno pa ima tudi slovenski biatlon. ”Osvojil” jo je Klemen Bauer, ki je na olimpijskih igrah 2010 v Vancouvru v vremenski loteriji v sprintu za tretjim mestom zaostal dobre tri sekunde. In kdo je bil takrat bronast? Jakov Fak. A tedaj še kot hrvaški reprezentant. Fak bo kmalu v akciji tudi v Pekingu, tokrat v slovenskem dresu, medtem ko pa je Bauer ostal doma, saj ni pristal na pogoj obveznega cepljenja proti koronavirusu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!