Za Zajca kolajni največji dosežek, želi si še posamične

Peking 2022 25. Feb 202210:45 0 komentarjev
Foto: Denis Sadiković/N1

Od slovenskih dobitnikov kolajn na pravkar končanih olimpijskih igrah v Pekingu je bil najmlajši Timi Zajc. In skakalec iz Hramš v občini Žalec, ki bo 22. rojstni dan praznoval konec aprila, se je iz Azije vrnil ne le z eno, temveč s kar dvema kolajnama.

Zmagovalec tekme v smučarskih poletih v Oberstodorfu 1. februarja 2019 je bil skupaj z reprezentančnim kolegom Petrom Prevcem drugi najuspešnejši slovenski športnik v Pekingu. Oba sta z zlato kolajno z mešane ekipne tekme in srebrom z moške ekipne preizkušnje zaostala le za dvakratno olimpijsko prvakinjo Uršo Bogataj.

Timi, ki je v slovenskih skokih kot edini do zdaj prav v vseh starostnih kategorijah osvojil naslov državnega prvaka (tako poleti kot pozimi), je z izplenom zadovoljen. “To je moj največji dosežek do zdaj. Olimpijske igre so le na štiri leta, vsak si želi osvojiti to kolajno. Imam dve ekipni, želim si posamično. Za naprej je ostalo še veliko želja,” pravi Zajc.

Pri ekipni je lažje deliti veselje

Blizu posamične je bil sicer že v Pekingu, ko je na veliki skakalnici po prvi seriji zasedal tretje mesto. Ob koncu je končal kot šesti, v izjavah za javnost je bil precej redkobeseden. Kot pravi, razočaranja kljub temu ni bilo veliko: “Hitro sem pozabil to, saj realno nihče ni pričakoval, da se lahko to zgodi. Ja, bila je velika priložnost, a v tistem trenutku nisem imel več dovolj v sebi.”

Kljub temu priznava, da je ekipno kolajno težje osvojiti: “Saj morajo biti vsi štirje skakalci v vrhunski dnevni formi, nihče si ne sme privoščiti napake. Tudi veselja je več, saj se lahko s še tremi sotekmovalci veseliš izjemnega uspeha. To je želja in cilj vseh ekip.”

Foto: Aleš Fevžer / OKS

To je del uspehov

Številni sprejemi in medijske obveznosti po prihodu v Slovenijo so poskrbele za natrpan urnik. Kot pravi Zajc, je bilo kar naporno. “Po eni strani sem kar vesel, da spet odhajamo (smeh). Da se vse umiri, da imaš glavo na mestu, kjer mora biti. Ampak to je del uspehov, fino je bilo, da smo se lahko poveselili. Časa ni bilo veliko, ampak sezona gre naprej. Še en mesec stisnemo, po koncu pa bo spet čas za proslavljanje,” še dodaja Štajerec, ki ga že danes (ob 17. uri) čaka posamična tekma v Lahtiju.

V izteku planiške velikanke končno spet gledalci

Od preostalih preizkušenj se najbolj veseli nastopa v domači Planici, kjer bodo po treh letih – kot kaže – spet lahko prisotni gledalci. “Zame bo kar drugače. Ne morem se navaditi, da je iztek skakalnice prazen. Če na ostalih tekmah še nekako gre, pa si Planice brez navijačev ne morem predstavljati. Ob njihovi prisotnosti je želja, da bi letel čim dlje, še toliko večja. To mi je zelo manjkalo, pogled z vrha v prazen iztek … Navijači so tisti, ki mi dajo pravo željo in motivacijo, da si upam iti čez sebe,” še pravi 21-letni tekmovalec, ki je edine stopničke v tej sezoni s tretjim mestom osvojil v Engelbergu.

Pred nastopom v dolini pod Poncami pa slovenske orle čaka še nastop na svetovnem prvenstvu v Vikersundu. Kakšni bodo cilji od 10. do 13. marca na največji letalnici na svetu, je Zajc raje zadržal zase. A glede na njegove letalske sposobnosti, ki jih je v preteklosti že večkrat dokazal, bodo zagotovo visoki.

Tekme smučarskih skakalcev do konca sezone:

25. – 27. 2.: Lahti (Finska) – ekipna in dve posamični

3. 3.: Lillehammer (Norveška) – posamična (del Raw Air)

4. – 6. 3.: Oslo (Norveška) – mešana ekipna in dve posamični (del Raw Air)

10. – 13. 3.: Vikersund (Norveška) – svetovno prvenstvo v smučarskih poletih (posamična s štirimi serijami in ekipna tekma)

19. – 20. 3.: Oberstdorf (Nemčija) – dve posamični (smučarski poleti)

25. – 27. 3: Planica (Slovenija) – ekipna in dve posamični (smučarski poleti)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!