P. Prevc in Zajc pokazala mišice, za soboto odpadel Lanišek

Peking 2022 10. Feb 202213:40 > 15:37 2 komentarja
Foto: Patrick Steiner - Gepa Pictures via Guliver

V soboto bo na olimpijskih igrah v Pekingu na vrsti posamična tekma smučarjev skakalcev na veliki napravi. Treningi napovedujejo, da si Slovenci znova lahko obetamo vrhunskih uvrstitev. Na tekmi pa ne bo Anžeta Laniška, ki ga Hrgota ni uvrstil med četverico izbrancev.

Skakalci so opravili še tri treninge na veliki skakalnici pred jutrišnjimi kvalifikacijami za sobotno tekmo. Od Slovencev so skakali Timi Zajc, Lovro Kos, Anže Lanišek ter brata Cene in Peter Prevc. Slovenska peterka se lahko pohvali z lepim številom vrhunskih skokov, več kot očitno pa je, da bodo na sobotni tekmi orli znova napadali kolajne.

Predvsem Peter Prevc je bil zelo razpoložen. Prvi današnji trening je končal na drugem, drugega pa na tretjem mestu. Na prvih dveh treningih so kar štirje Slovenci skočili v deseterico. Na tretjem treningu se je najbolje izkazal Timi Zajc, ki je zaostal le za Mariusom Lindvikom.

Zajc in Lovro Kos sta vse tri današnje skoke končala med najboljšo deseterico, Peter Prevc je bil blizu, na tretjem treningu je bil namreč 12. Cene Prevc in Anže Lanišek sta skakala po sistemu toplo hladno.

Na srednji skakalnici je moral počivati mlajši od bratov Prevc, ki pa ga je tokrat trener Robert Hrgota uvrstil v ekipo. Sobotno tekmo bo izpustil najboljši slovenski skakalec letošnje zime Anže Lanišek, ki v Pekingu ni pravi. Po današnjih trening skokih se je uvrstil na 10., 22. in 16. mesto, kar ni bilo dovolj za vpoklic.

“To so samo izgovori, ki jih iščem in naštevam. Ne bom se izgovarjal. Enostavno če si zategnjen, ne moreš skočiti. Vem, česa sem sposoben in zakaj sem tukaj. Vem, po kaj sem prišel. Ampak enostavno … Ne potegnem teh skokov iz sebe,” je dejal Anže Lanišek.

Prvi trening

Na prvem današnjem treningu na veliki skakalnici v Pekingu so se slovenski skakalci odrezali zelo dobro. Peter Prevc se je z najdaljšim skokom serije, pristal je pri 135 metrih, uvrstil na drugo mesto, Timi Zajc in Lovro Kos sta bila 5. oziroma 6., Anže Lanišek pa 10. Cenetu Prevcu se skok ni najbolje posrečil. Pristal je pri 117,5 metrih in končal na robu trideseterice. Cene je bil včeraj najboljši slovenski skakalec.

Prvi trening je sicer dobil Avstrijec Stefan Kraft, ki je pristal pristal pri 129 metrih in za 2,6 točke ugnal Prevca. Med najboljšimi tremi je končal še Norvežan Daniel Andre Tande, ki je zaradi okućbe s covidom-19 izpoustil tekmo na srednji skakalnici. Tokrat je pristal pri enaki dolžini kot Prevc, s katerim si je delil drugo mesto.

Četrto mesto je osvojil Rus Danil Sandrejev, ki v Pekingu skače izjemno. Na mešani ekipni tekmi se je veselil srebra, tokrat je pristal pri 133,5 metrih. Peti je končal Timi Zajc, šesti pa Lovro Kos, oba sta skočila 126,5 metrov. Anže Lanišek je zaokrožil deseterico s skokom dolgim 124 metrov.

Rezultati 1. treninga:

1. Stefan Kraft (AVT) 81.3
2. Peter Prevc (SLO) 78.7
2. Daniel Andre Tande (NOR) 78.7
4. Danil Sandrejev (RUS) 77.1
5. Timi Zajc (SLO) 76.0
6. Lovro Kos (SLO) 71.6

10. Anže Lanišek (SLO) 69.7
29. Cene Prevc (SLO) 54.0

Prevc odličen tudi v drugo

Tudi na drugem treningu je bila situacija podobna. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc, tokrat na tretjem mestu. Za najboljšim Mariusom Lindvikom je zaostal za dobrih šest točk, za drugim Kraftom le za točko. znova pa so se med deseterico uvrstili še trije Slovenci: med 8. in 10. mestom so končali Lovro Kos, Timi Zajc in Cene Prevc. Anže Lanišek je končal na 22. mestu.

Peter Prevc. Foto: Aleš Fevžer/OKS

Rezultati 2. treninga:

1. Marius Lindvik (NOR) 81.3
2. Stefan Kraft (AVT) 76.0
3. Peter Prevc (SLO) 75.0
4. Halvor Egner Granerud (NOR) 74.2
5. Marcus Eisenbichler (NEM) 73.8

8. Lovro Kos (SLO) 69.5
9. Timi Zajc (SLO) 69.3
10. Cene Prevc (SLO) 68.9
22. Anže Lanišek (SLO) 56.0

V tretje znanje pokazal Zajc

V tretje je najbolje poletel Timi Zajc. Pristal je pri 129.5 metrih. Zaostal je le za Mariusom Lindvikom, ki je bil na zadnjih dveh treningih brez konkurence. Lep ekipni uspeh je dopolnil Lovro Kos, ki se je uvrstil na 6. mesto. Peter Prevc je končal kot 12., Anže Lanišek kot 16., Cene Prevc pa je za las ujel trideseterico.

Timi Zajc. Foto: Aleš Fevžer/OKS
Timi Zajc. Foto: Aleš Fevžer/OKS

Z izjemnimi skoki je nadaljeval Rus Danil Sandrejev, ki je skočil 127,5 metra, kar je zadoščalo za tretje mesto. Četrti je bil Avstrijec Jan Hörl, peti Finec Anti Aalto.

Rezultati 3. treninga:

1. Marius Lindvik (NOR) 81.1
2. Timi Zajc (SLO) 76.8
3. Danil Sandrejev (RUS) 75.4
4. Jan Hörl (AVT) 74.1
5. Anti Aalto (FIN) 73.2
6. Lovro Kos (SLO) 72.5

12. Peter Prevc (SLO) 68.2
16. Anže Lanišek (SLO) 66.3
30. Cene Prevc (SLO) 56.7

Kvalifikacije za tekmo na veliki skakalnici bodo potekale jutri ob 12. uri, pred tem bodo skakalci imeli na voljo še en poskusni skok. Tekma bo v soboto ob 12-ih, za odličja se bodo najboljši pomerili ob 13. uri, ko se začne finalna serija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje